CINOBAŇA. Súťaž vo varení gulášu môže mať aj iný rozmer, ako dobre sa najesť a napiť. Dôkazom je Cinobanský kotlík, ktorého organizátori sa rozhodli byť ohľaduplní k životnému prostrediu. Napriek bohatému hodovaniu vyprodukovali minimum odpadu.
Svojou myšlienkou ekologického podujatia chcú organizátori motivovať nielen návštevníkov Cinobanského kotlíka, ale aj iných organizátorov podobných podujatí k znižovaniu produkcie odpadu. „Chceme dokázať, že to ide aj inak a nie je to až tak finančne náročné, že by sa to nedalo zvládnuť. Zakúpili sme ekologický jednorazový riad, ktorý sa môže kompostovať a pitný režim sme zabezpečili pomocou čistej vody, citróna a byliniek. Všetci si pochvaľovali,“ priblížila Silvia Očovanová z Obecného úradu.
"Mnohí z nás si neuvedomujú, že vyhodením smeti z nášho bytu, neprestanú existovať. Niekde ten odpad treba zlikvidovať a jeho obrovskou produkciou si ničíme svoje vlastné prostredie. Našou filozofiou je eliminovať množstvo odpadu a podnietiť ľudí rozmýšľať nad tým, kde nemusíme nutne používať plastové obaly," doplnil starosta obce Jozef Melicher.
Návštevníkov nadchla aj myšlienka priniesť si na guláš vlastnú misku. Gazdinky sa svojimi krásnymi miskami rady pochválili a tie najkrajšie boli aj odmenené. Odmenu získali aj najlepší kuchári. Najchutnejší guľáš uvarili tunajší poľovníci. Príjemnú atmosféru slnečného popoludnia vynikajúco doplnila country skupina Bluetrend z Rimavskej Soboty.