Vstup do Európskej únie oslávili v Rapovciach tak, ako sa patrí. Nechýbali športové akcie, tradičné stavanie mája či bohatý kultúrny program. Novinkou bola súťaž vo varení kapustnice. Rapovské družstvo zastupoval Ján Hudec a Marta Mihályová. „Kedy je kapustnica dobrá? Keď ju varíte s láskou. My sme do nej pridali fajné údené kolienka a nesmiete zabudnúť ani na sušené hríby. Maďari nás poriadne prekvapili, keď do kapusty pridali zelenú fazuľku,“ prezradil hlavný kuchár Ján Hudec. Súťažili s dvojčlenným družstvom z maďarskej dedinky Litke. Keďže obidve kapustnice boli výborné, víťazmi sa stali obidve družstvá. Na viac ako 100 litroch kapustnice si pochutili nielen viac ako 100 účinkujúcich, ale aj ostatní občania. Večer pokračoval veselicou a Rapovčania tradične zapálili aj vatru vo farskej záhrade. Ich pocity zo vstupu do EÚ sú zmiešané.
„Vedia, že bude ťažko,“ priznal starosta obce. „Čakáme, že bude lepšie. Sme nezamestnaní, no tu si robotu asi nenájdeme. Rozmýšľali sme nad odchodom do zahraničia,“ povedali Nina a Gejza Ráczovci.
Edita Hutková