Pálenicu v Uderinej postavili v roku 1937. Odvtedy sa v nej vypálili hektolitre kvalitnej pálenky. „Raz do pálenice zavítal ruský doktor. Okoštoval slivovicu, nadýchol sa a vážnym hlasom zahlásil: „To je dobrá fabrika!“ Bodaj by ti nechutila, veď mala 54 percent, pomyslel som si,“ spomína Ondrej Červenák, správca pálenice. Ľudia najčastejšie nosia na pálenie slivky, hrušky, jablká a spodok z vína. „Štamprlík slivovičky alebo takej dobrej voňavej hruškovice je liek. Hruškovica aj slivovica je najlepšia 54-stupňová. Z jabĺk sa páli kalvados, z hrozna terkelica. Za sto litrov päťdesiatky zaplatí zákazník 7250 korún. Dnes si mnohí pália aj doma. Nielenže sa dopúšťajú trestného činu, ale ohrozujú aj svoje zdravie. Metyl z alkoholu škodí zraku,“ hovorí Ondrej. Pálenicu v Uderinej prevádzkuje lovinobanský obecný úrad a sezóna v nej začala minulý týždeň. „Kedysi do pálenice nosili kvas v drevených sudoch, dnes aj v plastových nádobách. Stane sa, že prídu aj samé ženy a neverili by ste, ako sa v pálenke vyznajú. Niektoré lepšie ako chlapi,“ Ondrej Červenák, ktorý sa o poriadok v pálenici stará už 23 rokov. Zákazníci si jeho služby pochvaľujú, všade je poriadok, pálenka skvelá. Vidieť, že pálenica v Uderinej je v správnych rukách. Zita Suráková