Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Hrnčiarstvo a keramika v Novohrade.

Hrnčiarstvo a keramika patrí medzi prvé prejavy um

Slovo „keramika“ je gréckeho pôvodu. Grécke slovo „keramos“ znamená „roh“, ktorý už dávno slúžil na pitie a z toho prešiel názov aj na nádoby z hliny. Aj na území Slovenska bolo hrnčiarstvo, naj-starším keramickým odvetvím, z ktorého sa postupne vyvinuli ďal-šie keramické odvetvia. Bolo to kachliarstvo, džbánkarstvo, tehliar-stvo. Na základe bohatej palety nerudných surovín bolo možné ne-skoršie založiť výrobu šamotu, magnezitu a dinasu. Z hľadiska vy-užívania nerudných surovín sú zaujímavé zmienky o ťažbe a pálení ílov na tehliarske výrobky už od 9. až do 11. storočia a neskôr kon-krétne v oblasti Maštinca a Pondelka už z roku 1340. Žiaruvzdorné íly z Poltára, Brezničky, Zeleného, Kalinova a Jelačičky, sa začali využívať na výrobu materiálu pre stavbu pecí v Kalinove už od roku 1715, v Pondelku od roku 1750, v Poltári od roku 1867, v Zelenom od roku 1869 a v Halieri od roku 1900.

Skryť Vypnúť reklamu

Už v priebehu 8. storočia začali naši predkovia využívať primitívny hrnčiarsky kruh. Na výzdobu využívali hrebienkové rydlo. Od 10. storočia, ale najmä v 12 až 14. storočí, sa na Slovensku výrazne vyčlenili dva druhy keramiky. Na jednej strane dedinská a na druhej mestská keramika ktorá bola rôznorodejšia a preberala námety aj zo vzdialenej cudziny. Na dedinách sa vyrábala keramika predovšet-kým pre domácu potrebu každodenného života. V 13. storočí sa u nás začali stavať na vypaľovanie keramiky tzv. poľné pece. Pla-meň v nich stúpal vertikálne cez dve vypaľovacie komory. Mali kruhový pôdorys a teplota sa v nich dosahovala až 850 st. C. Pálilo sa najmä v noci aby bolo do pece dobre vidieť. Pece sa obvykle vykurovali bukovým drevom. Celé vypaľovanie trvalo až 20 hodín. Technickou novinkou ktorá sa objavuje po 14. storočí je glazovanie výrobkov. Glazúra sa odvtedy uchovala a používa sa dodnes. K hrnčiarskemu remeslu patrila aj výroba svietidiel. Vyrábali sa kahance na olej a svietniky na držanie sviečok. V 15. storočí začali na Slovensku vznikať prvé cechy. Prvý hrnčiarsky cech na Sloven-sku založili hrnčiari v Bardejove už v roku 1475. v Novohrade bol prvý cech založený v Haliči v roku 1726. V polovici 19. storočia bolo na Slovensku činných 61 hrnčiarskych cechov. Remeselnícke cechy boli u nás zrušené v roku 1872. Výrobný sortiment bol nao-zaj bohatý. Najrozšírenejšie boli napr. mliečniky – „mliečnike“, hrnce na varenie – „variake“, široké hrnce – „širáne“, hrnce s objemom do 1l – „žobráčiky“, hrniec do objemu 2l – „grošovce“, hrnce na maslo a masť – „masláke“, krčahy – „hrkáče“ alebo „roš-ťáke“, misy na umývanie riadu – „vajlinge“, rajnice – „ranice“, pekáče – „protvany“ fľaštičky – „buteľky“, napájadlá na hydinu – „pijáke“, sporiteľničky – „mumáke“, črepníky – „kvetáke“. Novo-hradská keramika bola svojimi tvarmi, ornamentálnymi motívmi výzdoby, pritom jemne pôsobivou skladbou farieb, široko-ďaleko známou a vyhľadávanou. Ondrej Lepiš

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 085
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 354
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 978
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 013
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 640
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 427
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 603
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 490
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 341
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

MŠK Novohrad Lučenec - jeseň sezóny 2020/21.

Čo je nové v kabíne lučeneckého klubu? Pýtali sme sa trénera M. Kéryho.

2 h
Trojskokan Tomáš Veszelka (vľavo) s trénerom Michalom Švarkom.

Rodák z Lučenca podstúpil operáciu kolena.

5 h
Na mieste nehody.

Pri dopravnej nehode sa zranili dve osoby.

8 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

21 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

22 h

Už ste čítali?