Najčastejšími príčinami týchto požiarov bolo zakladanie ohňov v prírode,fajčenie,technické poruchy poľnohospodárskej techniky,používanie otvoreného ohňa,samovznietenie,deti atď…
Preto Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného Zboru v Lučenci vykoná v súvislosti s dôsledným plnením úloh súvisiacich so zberom a skladovaním obilnín a objemových krmovín rad
preventívnych protipožiarnych kontrol u právnických poľnohospodárskych subjektov a podnikateľských subjektov hospodáriacich na pôde. Pre dôsledné zabezpečnie úloh súvisiacich s ochranou úrody pred požiarmi je potrebné aj zo strán obecných a mestských úradov priijať opatrenia ako je napr. vykonanie preventívnych protipožiarnych kontrol u podnikateľských subjektov hospodáriace na pôde,u ktorých sa zo strany kontrolných orgánov nevykonáva štátny požiarny dozor,preveriť akcieschopnosť mestských a obecných hasičských zborov a hasičskej techniky ako aj preventívno výchovná činnosť –vysielanie relácií,resp.upozornení na dodržiavanie protipožiarnych opatrení v tomto období. Preto Vám,vážení spoluobčania ponúkame niekoľko odborných rád,ktorými môžete
predísť vzniku požiaru v čase zberu a uskladnenia obilnín a objemových krmovín:
-dbajte na vyhradenie miest pre fajčiarov vo vzdialenosti min.15 m od horľ.látok,ktoré musia byť
vybavené nádobou s vodou pre odkladanie ohorkou s cigariet, na údržbu žatevnej techniky,ako aj techniky pri spracúvaní a skladovaní úrody a to v súlade s pokynmi výrobcu, na zabezpečenie miest výmlatu,stohovania,alebo skladovania vždy potrebnou zásobou vody /min 500 l/ a iných vecných prostriedkov na uhasenie vzniknutého požiaru ,na dodržiavanie bezpečnostných vzdialeností pri stohovaní /30m od elektric.vedení,50m od obytných objektov,60m od cestných komunikácií,100m od želez.tratí,priemysel.závodov,300m od chem.závodov/ a v neposlednom rade dodržiavanie zákazu vypaľovania porastov a zakladania ohňa na miestach,kde by sa mohol rozšíriť.
Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného Zboru
v Lučenci.