Hladová dolina. Zlatnu toto pomenovanie po zatvorení sklární právom prislúcha. Aj 53-ročný Karol Kubej tu pracoval od pätnástich rokov.
„Všetci sme zrazu ostali bez práce. Zatvorili závod a koniec! Mal 170-ročnú tradíciu ručnej výroby, ale na Slovensku nikoho nič nezaujíma. Musel som sa niečím začať živiť. V našom okolí rastie v lesoch veľa húb. Začal som ich zbierať a odovzdávať do R. Soboty. Týmto spôsobom sa živím. Huby odovzdávam surové. Za kilogram kuriatok dostanem 70 korún a rovnaké množstvo dubákov odkúpia za 80 korún,“ povedal K. Kubej.
V tomto roku vraj huby rastú lepšie, ako vlani. Prezradil, že najviac chodí do Poltárice, ale o „svojich“ miestach pomlčal. Hubárčenie sa mu zatiaľ vypláca. „Som v hore každý deň asi štyri hodiny. Noci začínajú byť chladnejšie, takže huby budú zdravšie. Už som bol so synom v lese aj po tme. Svietili sme si zapaľovačom. Môj najväčší dubák vážil 1,60 kg,“ dodal Karol.
Autor: P. Mišo