„Cukrovary na Slovensku plánujú vyrobiť v tohtoročnej cukrovarníckej kampani približne 200-tis. ton cukru,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho (SCS) spolku Róbert Straka. Dodal, že je to len odhadovaný objem, pretože cukrovarnícka kampaň len začala a pozbieraných je necelých 20% cukrovej repy z celkovej plochy 34 341 hektárov.
Priemerné hektárové výnosy by mali dosiahnuť podľa predpokladu 42 t/ha, čo je v porovnaní s minulými rokmi pokles, ale cukornatosť by mala byť v porovnaní s uplynulým obdobím rekordná a dosiahne v priemere až 17,5 %. Hektárové výnosy sú v tomto roku podľa slov R. Straku ovplyvnené aj zberovými stratami vo výške zhruba 15 %, ktoré spôsobilo sucho. Celková úroda cukrovej repy by tak mohla dosiahnuť asi 1,42 mil. ton. Cena cukrovej repy je už v tomto roku stanovená nariadením Európskej únie vo výške 1 850 Sk/t pri 16%-nej cukornatosti, čo je približne o 600 Sk/t viac ako vlani. Ceny cukru v obale udržia cukrovary na úrovni asi 28 až 29 Sk/kg.
Slovenský trh s cukrom ovládajú tri cukrovarnícke spoločnosti. Podľa predpokladu SCS by mal vyrobiť Považský cukor, a.s., Trenčianska Teplá tohto roku približne 70-tis. ton cukru, Slovenské cukrovary, a.s., Rimavská Sobota zhruba 60-tis. ton cukru a Eastern Sugar Slovensko, a.s., Dunajská Streda 70-tis. ton cukru. Cukrovarnícka kampaň začala tohto roku v prvej dekáde septembra, len Považský cukor začal zber repy až v tretej dekáde septembra.