Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Zmena môže byť aj jedlá

Zmena je život a keď je ešte aj jedlá, tak musí mať jedine pozitívne účinky. Projekt Jedlá zmena prináša na jedlo úplne iný uhol pohľadu.

Eurokomisár na Odbornom učilišti internátnomEurokomisár na Odbornom učilišti internátnom (Zdroj: OUI)

LUČENEC. Odborné učilište internátne, v Lučenci navštívil eurokomisár Alecos Kelemenis z Grécka, ktorý monitoruje efektívnosť projektov financovaných Európskou komisiou. Na pôde školy, ho okrem riaditeľky, pedagogického zboru a tunajších žiakov privítala aj primátorka Mesta Lučenec Alexandra Pivková.

Cieľom tejto návštevy bolo monitorovanie úrovne a efektívnosti výstupov v reálnej praxi projektu Jedlá zmena. „Na tomto projekte naše učilište participuje v rámci 10 pilotných škôl zo Slovenska,“ povedala riaditeľka učilišťa Miriam Garajová.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako ďalej uviedla, bežní spotrebitelia vnímajú jedlo ako zdroj obživy. „Ako je  možné, že maslo z Nemecka kúpime lacnejšie ako slovenské maslo? V akých podmienkach pracujú ľudia a ako sú  za prácu často v neľudských podmienkach zaplatení?   Aj odpovede na  otázky tohto typu sme sa dozvedeli z projektu,“ priblížila Garajová, s tým, že žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých a niekedy až šokujúcich informácií, ktoré bežným spotrebiteľom unikajú.

„Venovali sme sa nadmernej spotrebe potravín, podpore lokálnych a regionálnych produktov, potrebe uchovávania biodiverzity, či plytvaniu potravinami. Žiakov najviac zaujala problematika používania palmového oleja v potravinách, čistiacich a kozmetických výrobkoch,“ vymenovala riaditeľka.

Cieľom projektu ,,Jedlá zmena " je naučiť sa pozerať na potraviny z etického, ekonomického či environmentálneho hľadiska. Každý deň sa rozhodujeme, čo si naložíme na svoj tanier. „Urobiť malý krôčik smerom k zodpovednému stravovaniu neznamená automaticky, že sa musíme vzdať vecí, ktoré máme radi. Môžeme sa však zamyslieť nad tým, ako sa jedlo dostalo až na náš tanier, aký je jeho príbeh, aký má dopad na životné prostredie a na naše zdravie,“ domnieva sa Garajová.

Skryť Vypnúť reklamu

,,Jedlá zmena“ je Európsky projekt, odohrávajúci sa v rámci siete Eco-schools (u nás Zelená škola), v 9 krajinách Európskej únie (Česko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta,  Bulharsko). Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o globálnych a rozvojových témach súvisiacich s našou spotrebou potravín a zaviesť koncept zodpovednej spotreby potravín. Projekt integruje environmentálne a globálne problémy do vzdelávania a je prepojený s Európskym rokom pre rozvoj. Poskytuje školám finančnú podporu na spustenie školského akčného dňa.  

Odborné učilište internátne v Lučenci v rámci tohto projektu zorganizovalo niekoľko zaujímavých podujatí a aktivít. „Chceme zvýšiť povedomie širšej verejnosti, rôznych komunít a preto sme zhotovili netradičné nástenky a informačné tabule,“ podotkla riaditeľka. Na škole zorganizovali akciu ,,Zodpovedne na Vianoce“, či interaktívny deň ,,Deň zodpovedných spotrebiteľov“.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pripravili sme ochutnávku výrobkov z lokálnych potravín, plánujeme ,,Akčný deň“ pri príležitosti Dňa Zelených škôl, kampaň zameranú na ukončenie používania palmového oleja a ďalšie aktivity,“ dodala riaditeľka.  

„Myslíme si, že sa nájdu ľudia, ktorým záleží na zachovaní  zdravia našej planéty nielen pre súčasnú generáciu, ale  i z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja pre mnohé ďalšie generácie. Ak  nás v našich aktivitách podporia a pridajú sa k nám bude to dôkaz o tom, že naša práca má zmysel,“ uzavrela Garajová.

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hudbou proti holorubom.
  2. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 444
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 397
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 070
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 822
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 767
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 749
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 280
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 142
  9. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 6 451
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 037
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Víťazné družstvo CŠK Cinobaňa U15 s trénerom R. Berkym

Trofej pre víťazný tím zostala na domácej pôde. Mladí Cinobančania prešli turnajom bez zaváhania


2 h
Škôlkari idúci okolo sa ocitli v propagačnom videu.

V propagačnom videu sa náhodou ocitli aj miestni škôlkari.


4 h

Pozrite si MY športujeme.


4 h
Ilustračné foto.

Pri dopravnej nehode došlo k zraneniu.


(mb) 14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


20 h

Cestovanie so zbojníkmi, prejazd Chmarošským viaduktom či Telgártska slučka. To všetko je pre ľudí veľkým lákadlom.


13. jún

Česť jeho pamiatke!


16 h

Podľa štúdie by mali náklady presiahnuť 300 miilónov eur.


11. jún

Už ste čítali?