Nedeľa, 19. august, 2018 | Meniny má Lýdia

Zmena môže byť aj jedlá

Zmena je život a keď je ešte aj jedlá, tak musí mať jedine pozitívne účinky. Projekt Jedlá zmena prináša na jedlo úplne iný uhol pohľadu.

Eurokomisár na Odbornom učilišti internátnom(Zdroj: OUI)

LUČENEC. Odborné učilište internátne, v Lučenci navštívil eurokomisár Alecos Kelemenis z Grécka, ktorý monitoruje efektívnosť projektov financovaných Európskou komisiou. Na pôde školy, ho okrem riaditeľky, pedagogického zboru a tunajších žiakov privítala aj primátorka Mesta Lučenec Alexandra Pivková.

Cieľom tejto návštevy bolo monitorovanie úrovne a efektívnosti výstupov v reálnej praxi projektu Jedlá zmena. „Na tomto projekte naše učilište participuje v rámci 10 pilotných škôl zo Slovenska,“ povedala riaditeľka učilišťa Miriam Garajová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako ďalej uviedla, bežní spotrebitelia vnímajú jedlo ako zdroj obživy. „Ako je  možné, že maslo z Nemecka kúpime lacnejšie ako slovenské maslo? V akých podmienkach pracujú ľudia a ako sú  za prácu často v neľudských podmienkach zaplatení?   Aj odpovede na  otázky tohto typu sme sa dozvedeli z projektu,“ priblížila Garajová, s tým, že žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých a niekedy až šokujúcich informácií, ktoré bežným spotrebiteľom unikajú.

„Venovali sme sa nadmernej spotrebe potravín, podpore lokálnych a regionálnych produktov, potrebe uchovávania biodiverzity, či plytvaniu potravinami. Žiakov najviac zaujala problematika používania palmového oleja v potravinách, čistiacich a kozmetických výrobkoch,“ vymenovala riaditeľka.

Cieľom projektu ,,Jedlá zmena " je naučiť sa pozerať na potraviny z etického, ekonomického či environmentálneho hľadiska. Každý deň sa rozhodujeme, čo si naložíme na svoj tanier. „Urobiť malý krôčik smerom k zodpovednému stravovaniu neznamená automaticky, že sa musíme vzdať vecí, ktoré máme radi. Môžeme sa však zamyslieť nad tým, ako sa jedlo dostalo až na náš tanier, aký je jeho príbeh, aký má dopad na životné prostredie a na naše zdravie,“ domnieva sa Garajová.

,,Jedlá zmena“ je Európsky projekt, odohrávajúci sa v rámci siete Eco-schools (u nás Zelená škola), v 9 krajinách Európskej únie (Česko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta,  Bulharsko). Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o globálnych a rozvojových témach súvisiacich s našou spotrebou potravín a zaviesť koncept zodpovednej spotreby potravín. Projekt integruje environmentálne a globálne problémy do vzdelávania a je prepojený s Európskym rokom pre rozvoj. Poskytuje školám finančnú podporu na spustenie školského akčného dňa.  

Odborné učilište internátne v Lučenci v rámci tohto projektu zorganizovalo niekoľko zaujímavých podujatí a aktivít. „Chceme zvýšiť povedomie širšej verejnosti, rôznych komunít a preto sme zhotovili netradičné nástenky a informačné tabule,“ podotkla riaditeľka. Na škole zorganizovali akciu ,,Zodpovedne na Vianoce“, či interaktívny deň ,,Deň zodpovedných spotrebiteľov“.

„Pripravili sme ochutnávku výrobkov z lokálnych potravín, plánujeme ,,Akčný deň“ pri príležitosti Dňa Zelených škôl, kampaň zameranú na ukončenie používania palmového oleja a ďalšie aktivity,“ dodala riaditeľka.  

„Myslíme si, že sa nájdu ľudia, ktorým záleží na zachovaní  zdravia našej planéty nielen pre súčasnú generáciu, ale  i z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja pre mnohé ďalšie generácie. Ak  nás v našich aktivitách podporia a pridajú sa k nám bude to dôkaz o tom, že naša práca má zmysel,“ uzavrela Garajová.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 10 751
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 452
  3. Najkrajšie americké národné parky 10 403
  4. Vizuálny smog je problém 3 202
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 045
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 883
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 459
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 160
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 965
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody 1 341

Hlavné správy z MY Novohrad

MŠK Novohrad zbieral body v Žarnovici, Soboťania padli na Liptove

Výsledkový sumár sobotných zápasov Tipos III. ligy Stred.

Americkú televíziu zaujali fotografie oblohy nad gemerskými dedinami

Obloha odjakživa fascinuje fotografov z celého sveta.

Diela z najväčšieho umeleckého tábora v Európe vystavia v Ganevii

Marian "Maňo" Lacko: Letavy sa nedajú opísať, Letavy treba zažiť.

Antalíková mieri za tretím titulom slovenskej šampiónky

V doterajšej sezóne sa mladej jazdkyni z Veľkej Vsi darí.

V Hnúšti chystajú pestré dopoludnie

Výstava psov bez rodokmeňa, divadlo pre deti i rapový koncert.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zákazníčkam bola v hypermarkete zima. Úrad tam poslal kontrolu

Odborníci odporúčajú, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako sedem stupňov Celzia. V obchode bolo o 13 stupňov menej.

Taká úroda ovocia nebola už dávno. Bude veľa jabĺk, hrušiek aj sliviek

Ovocné sirupy, šťavy, džemy, výživy, ale aj pálené. Všetkého bude dosť.

Vybrali SME

Už ste čítali?