Zmena môže byť aj jedlá

Zmena je život a keď je ešte aj jedlá, tak musí mať jedine pozitívne účinky. Projekt Jedlá zmena prináša na jedlo úplne iný uhol pohľadu.

Eurokomisár na Odbornom učilišti internátnomEurokomisár na Odbornom učilišti internátnom (Zdroj: OUI)

LUČENEC. Odborné učilište internátne, v Lučenci navštívil eurokomisár Alecos Kelemenis z Grécka, ktorý monitoruje efektívnosť projektov financovaných Európskou komisiou. Na pôde školy, ho okrem riaditeľky, pedagogického zboru a tunajších žiakov privítala aj primátorka Mesta Lučenec Alexandra Pivková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom tejto návštevy bolo monitorovanie úrovne a efektívnosti výstupov v reálnej praxi projektu Jedlá zmena. „Na tomto projekte naše učilište participuje v rámci 10 pilotných škôl zo Slovenska,“ povedala riaditeľka učilišťa Miriam Garajová.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ďalej uviedla, bežní spotrebitelia vnímajú jedlo ako zdroj obživy. „Ako je  možné, že maslo z Nemecka kúpime lacnejšie ako slovenské maslo? V akých podmienkach pracujú ľudia a ako sú  za prácu často v neľudských podmienkach zaplatení?   Aj odpovede na  otázky tohto typu sme sa dozvedeli z projektu,“ priblížila Garajová, s tým, že žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých a niekedy až šokujúcich informácií, ktoré bežným spotrebiteľom unikajú.

„Venovali sme sa nadmernej spotrebe potravín, podpore lokálnych a regionálnych produktov, potrebe uchovávania biodiverzity, či plytvaniu potravinami. Žiakov najviac zaujala problematika používania palmového oleja v potravinách, čistiacich a kozmetických výrobkoch,“ vymenovala riaditeľka.

Cieľom projektu ,,Jedlá zmena " je naučiť sa pozerať na potraviny z etického, ekonomického či environmentálneho hľadiska. Každý deň sa rozhodujeme, čo si naložíme na svoj tanier. „Urobiť malý krôčik smerom k zodpovednému stravovaniu neznamená automaticky, že sa musíme vzdať vecí, ktoré máme radi. Môžeme sa však zamyslieť nad tým, ako sa jedlo dostalo až na náš tanier, aký je jeho príbeh, aký má dopad na životné prostredie a na naše zdravie,“ domnieva sa Garajová.

SkryťVypnúť reklamu

,,Jedlá zmena“ je Európsky projekt, odohrávajúci sa v rámci siete Eco-schools (u nás Zelená škola), v 9 krajinách Európskej únie (Česko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta,  Bulharsko). Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o globálnych a rozvojových témach súvisiacich s našou spotrebou potravín a zaviesť koncept zodpovednej spotreby potravín. Projekt integruje environmentálne a globálne problémy do vzdelávania a je prepojený s Európskym rokom pre rozvoj. Poskytuje školám finančnú podporu na spustenie školského akčného dňa.  

Odborné učilište internátne v Lučenci v rámci tohto projektu zorganizovalo niekoľko zaujímavých podujatí a aktivít. „Chceme zvýšiť povedomie širšej verejnosti, rôznych komunít a preto sme zhotovili netradičné nástenky a informačné tabule,“ podotkla riaditeľka. Na škole zorganizovali akciu ,,Zodpovedne na Vianoce“, či interaktívny deň ,,Deň zodpovedných spotrebiteľov“.

SkryťVypnúť reklamu

„Pripravili sme ochutnávku výrobkov z lokálnych potravín, plánujeme ,,Akčný deň“ pri príležitosti Dňa Zelených škôl, kampaň zameranú na ukončenie používania palmového oleja a ďalšie aktivity,“ dodala riaditeľka.  

„Myslíme si, že sa nájdu ľudia, ktorým záleží na zachovaní  zdravia našej planéty nielen pre súčasnú generáciu, ale  i z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja pre mnohé ďalšie generácie. Ak  nás v našich aktivitách podporia a pridajú sa k nám bude to dôkaz o tom, že naša práca má zmysel,“ uzavrela Garajová.

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 149
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 096
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 797
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 053
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 267
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 887
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 816
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu