LUČENEC. Odborné učilište internátne, v Lučenci navštívil eurokomisár Alecos Kelemenis z Grécka, ktorý monitoruje efektívnosť projektov financovaných Európskou komisiou. Na pôde školy, ho okrem riaditeľky, pedagogického zboru a tunajších žiakov privítala aj primátorka Mesta Lučenec Alexandra Pivková.
Cieľom tejto návštevy bolo monitorovanie úrovne a efektívnosti výstupov v reálnej praxi projektu Jedlá zmena. „Na tomto projekte naše učilište participuje v rámci 10 pilotných škôl zo Slovenska,“ povedala riaditeľka učilišťa Miriam Garajová.
Ako ďalej uviedla, bežní spotrebitelia vnímajú jedlo ako zdroj obživy. „Ako je možné, že maslo z Nemecka kúpime lacnejšie ako slovenské maslo? V akých podmienkach pracujú ľudia a ako sú za prácu často v neľudských podmienkach zaplatení? Aj odpovede na otázky tohto typu sme sa dozvedeli z projektu,“ priblížila Garajová, s tým, že žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých a niekedy až šokujúcich informácií, ktoré bežným spotrebiteľom unikajú.
„Venovali sme sa nadmernej spotrebe potravín, podpore lokálnych a regionálnych produktov, potrebe uchovávania biodiverzity, či plytvaniu potravinami. Žiakov najviac zaujala problematika používania palmového oleja v potravinách, čistiacich a kozmetických výrobkoch,“ vymenovala riaditeľka.
Cieľom projektu ,,Jedlá zmena " je naučiť sa pozerať na potraviny z etického, ekonomického či environmentálneho hľadiska. Každý deň sa rozhodujeme, čo si naložíme na svoj tanier. „Urobiť malý krôčik smerom k zodpovednému stravovaniu neznamená automaticky, že sa musíme vzdať vecí, ktoré máme radi. Môžeme sa však zamyslieť nad tým, ako sa jedlo dostalo až na náš tanier, aký je jeho príbeh, aký má dopad na životné prostredie a na naše zdravie,“ domnieva sa Garajová.
,,Jedlá zmena“ je Európsky projekt, odohrávajúci sa v rámci siete Eco-schools (u nás Zelená škola), v 9 krajinách Európskej únie (Česko, Poľsko, Slovinsko, Rumunsko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta, Bulharsko). Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o globálnych a rozvojových témach súvisiacich s našou spotrebou potravín a zaviesť koncept zodpovednej spotreby potravín. Projekt integruje environmentálne a globálne problémy do vzdelávania a je prepojený s Európskym rokom pre rozvoj. Poskytuje školám finančnú podporu na spustenie školského akčného dňa.
Odborné učilište internátne v Lučenci v rámci tohto projektu zorganizovalo niekoľko zaujímavých podujatí a aktivít. „Chceme zvýšiť povedomie širšej verejnosti, rôznych komunít a preto sme zhotovili netradičné nástenky a informačné tabule,“ podotkla riaditeľka. Na škole zorganizovali akciu ,,Zodpovedne na Vianoce“, či interaktívny deň ,,Deň zodpovedných spotrebiteľov“.
„Pripravili sme ochutnávku výrobkov z lokálnych potravín, plánujeme ,,Akčný deň“ pri príležitosti Dňa Zelených škôl, kampaň zameranú na ukončenie používania palmového oleja a ďalšie aktivity,“ dodala riaditeľka.
„Myslíme si, že sa nájdu ľudia, ktorým záleží na zachovaní zdravia našej planéty nielen pre súčasnú generáciu, ale i z hľadiska trvalo udržateľného rozvoja pre mnohé ďalšie generácie. Ak nás v našich aktivitách podporia a pridajú sa k nám bude to dôkaz o tom, že naša práca má zmysel,“ uzavrela Garajová.