Sobota, 20. október, 2018 | Meniny má Vendelín

V rámci projektu vznikne v Liešnici originálna reštaurácia

Opelené pochúťky budú členovia OZ kRaj podávať 21. mája. V ponuke budú napríklad grilovaný encián s medom a orechmi či medovo-levanduľové koláčiky.

Občianske združenie kRaj.(Zdroj: OZ kRaj)

LIEŠNICA. V Liešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou vznikne netradičná reštaurácia. Menu v nej naservírujú včelári a dobrovoľníci Miestnej akčnej skupiny MALOHONT. Ako informovala Simona Gembická, PR manažérka Nadácie Pontis, výnimočné jedlá na výnimočnom mieste budú čakať návštevníkov pop-up reštaurácie Vzdelávacej včelnice Včelí kRaj. "Ochutnať ich budú môcť len 21. mája. Združenie kRaj sa totiž zapája do celosvetového podujatia Restaurant Day," informovala manažérka.

Návštevníci môžu pomôcť dobrovoľným príspevkom

V rámci projektu Restaurant Day,14 neziskových organizácií z celého Slovenska, ktoré hľadajú podporovateľov na  darcovskej platforme DobraKrajina.sk, si otvoria svoje jednodňové pop-up reštaurácie a bistrá. "Návštevníci budú môcť doslova nazrieť do kuchyne združenia kRaj, skamarátiť sa s členmi a v neposlednom rade prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. A to všetko pri výnimočnom jedle."

Článok pokračuje pod video reklamou

Včelári zostavili netradičné menu. "Návštevníci budú môcť porovnať, ako chutí jedlo zo surovín, ktoré opelili hmyzí pomocníci a také, ku ktorému neprispeli." "Opelené" pochúťky budú zastupovať medovina, domáci jogurt s medom a peľom a medovou sušienkou, grilovaný encián s medom a orechmi, cviklovo-mrkvový šalát s kozím syrom a medovo-horčicovým dresingom a ako dezert medovo-levanduľové koláčiky. "Labužníci budú môcť jedlo zapiť medovo-citrónovou limonádou či ľadovými čajmi s medom," vymenovala manažérka.

Pripravia pochúťky i prednášky

Ako doplnila, ovsené vločky s orechmi, varená pšenica s ražou a pramenistá voda sa bude podávať ako menu, ktoré vzniklo zo surovín bez opelenia. 

„Chceme, aby si ľudia uvedomovali nezastupiteľný význam včiel pre krajinu aj náš jedálny lístok. Najjednoduchšie a najjasnejšie na to poukážeme práve cez jedlo. Ako sa hovorí, sýty hladnému neverí alebo trochu pozmenený výrok klasika vraví, že až keď máme plné bruchá, môžeme vnímať prírodu,“ hovorí Dávid Turčáni, riaditeľ občianskeho združenia Včelí kRaj.

Pre všetkých návštevníkov reštaurácie na tento deň pripravili i zaujímavý sprievodný program. "Vďaka ukážke medobrania ľudia na vlastné oči uvidia, ako med vzniká a ako sa získava. Pripravená je prednáška o význame opeľovačov a presklený úľ, vďaka ktorému spoznajú, kto býva v úli a aké má úlohy," priblížila manažérka.

Chcú rozvíjať individuálne darcovstvo

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku. "V prípade neziskoviek budú môcť ľudia ochutnať niektoré z ich špecialít, a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu," zakončila.

Darcovský portál DobraKrajina.sk spravuje Nadácia Pontis od roku 2009 s cieľom rozvíjať individuálne darcovstvo. Každý rok dávajú bezplatnú možnosť využívať portál približne 60 neziskovým organizáciám z celého Slovenska

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 376
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 465
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 713
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 233
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 110
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 766
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 653
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 321

Hlavné správy z MY Novohrad

Muža, ktorého napadli v Tisovci, našli neskôr mŕtveho

Do útoku na dvoch ľudí sa zapojili aj dvaja maloletí.

Cieľom Soboťaniek stred tabuľky

V príprave nebolo jednoduché poskladať zostavu Slovana.

Nepríjemná dohra rodinnej oslavy. Dvanásti dostali salmonelózu

Ľudí trápili teploty, kŕče, zvracanie, bolesti brucha a hnačky.

Trialistom to u českých susedov cinkalo

Partia jazdcov z lučeneckého klubu NovoCK Trial ukončila sezónu pretekov pod holým nebom.

Podpoľanie má maľované kríže, Novohrad nezvyčajné náhrobníky

Pred desiatimi rokmi sa začala záchrana kultúrneho dedičstva typického len pre malú oblasť Novohradu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

V Gaderskej doline horí les, zasahujú tam desiatky hasičov

S požiarom v ťažko dostupnom teréne bojuje 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

V Žiari nad Hronom našli telo zastreleného policajta

Bližšie informácie o prípade zatiaľ neposkytli.

Vybrali SME

Už ste čítali?