Streda, 25. apríl, 2018 | Meniny má Marek

Kedysi pivo varil v pivovare, dnes si ho pripravuje doma

Peniaze investované do domáceho pivovaru neľutuje. Teší sa, keď kamarátov ponúkne kvalitným pivom.

Miroslav Blanarovič má v pivnici všetko, čo k výrobe dobrého piva potrebuje. (Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

RIMAVSKÁ SOBOTA. Sláva niekdajšieho Pivovaru Gemer v Rimavskej Sobote už zapadá prachom. Posledná várka zlatistého moku sa v ňom naposledy vyrobila v roku 2006. Roky si tu odkrútil aj vyučený sládek Miroslav Blanarovič. S krachom pivovaru sa dodnes nedokázal zmieriť. Napokon sa svoje vedomosti a skúsenosti rozhodol využiť netradičným spôsobom. Pivo si začal variť doma.

„S varením piva som prišiel do kontaktu už počas školskej praxe,“ zaspomínal si na svoje pivovarnícke začiatky majster a dodal, že najťažšia práca pri  príprave tohto nápoja bývala  vo varni. „Ak chcete uvariť dobré pivo, potom celé telo aj myseľ musia byť počas procesu v maximálnom nasadení.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Nápoj z konzervy

Blanarovič tvrdí, že kvalitné pivo, aké sa kedysi vyrábalo v Gemeri, dnes dokážu vyrobiť len domáci pivovarníci.

„Dnešné pivovary už majú rýchly technologický proces, ktorý pivu uberá na kvalite. Podľa mňa je takéto pivo už len ochutená voda,“ povzdychne si.

V roku 2007 ho v televízii zaujala relácia o tom, aké je jednoduché uvariť si doma pivo z polotovarov.

„Kúpite si jednu konzervu, pridáte do nej vodu, kvasnice a počkáte sedem dní. Potom nápoj nafľaškujete a máte domáce pivo,“ priblížil Blanarovič jednoduchý postup. Podotkol však, že takáto príprava piva ho nebavila. Okrem toho takto pripravenému pivu  neprišiel na chuť. Preto si kúpil pivovar, pozháňal suroviny a pustil sa do svojej obľúbenej práce.

„Najprv treba získať mladinu. Je to sladká voda, ktorá vznikne zahrievaním sladu. Potom sa rýchlo schladí a naleje do kvasnej nádoby. Dĺžka kvasenia závisí od toho, aké silné pivo chceme,“ opísal celý proces.

„Najprv varil na malom stole v kuchyni. Keby ste videli ten neporiadok. Ani záclony nemohli byť na oknách, pretože všetko bolo lepkavé od sladu,“ posťažovala sa na kuchynskú prípravu piva v paneláku domáca pani.

Pije to, čo si navarí

Rimavar, ako svoj pivovar Miroslav nazval, sa presťahoval do pivnice. S netradičnou záľubou jeho susedia nemajú problém. Tiež si radi vychutnajú dobré domáce pivo.

Do svojej záľuby pán Miroslav doposiaľ investoval dvetisíc eur. Stále skúša nové nápady a recepty.

„V škole sme sa učili len o tmavom a svetlom pive. Keď som sa tým začal bližšie zaoberať, zistil som, že tých druhov je približne tristo. Až mi to vyrazilo dych,“ skonštatoval s úsmevom Rimavskosoboťan.

Každé chcel uvariť a ochutnať. „Je veľmi lákavé skúšať, kombinovať a variť podľa svojej fantázie. Mojou najväčšou odmenou za neľahkú prácu je fakt, že nepijem chémiu. Pijem to, čo si navarím,“ vysvetlil.

Skúšal rôzne recepty, no napokon zostal pri starej, dobrej, poctivej dvanástke. „Skúšal rôzne príchute, ale tým len pokazil suroviny,“ povedala manželka na margo experimentov svojej polovičky. Paradoxne, ona si pivo kupuje v obchode. „To jeho mi nechutí. Je pre mňa príliš horké,“ utrúsila.

„Najlepšia je dvanástka. Ak chce niekto piť vodu, tak nech si ju napustí z vodovodného kohútika,“ obhajuje pivovarník svoj produkt. Nie je žiadny tajnostkár. Svoj recept na prípravu dobrého piva rád posunie aj ďalším.

„Veľa ľudí som už naučil variť pivo. Keď si niekto ku mne príde pre radu, rád mu pomôžem.“

V regióne je jediný

Tých, čo si trúfnu uvariť pivo sami, však nie je veľa. Radšej sa spoľahnú na majstra a prídu len ochutnať. „Všetko, čo uvarí, rozdá,“ hnevá sa pani domáca. „Aj ty, keď upečieš pagáče, tak ich rozdáš,“ kontruje dobrosrdečný manžel.

Miroslava mrzí, že v regióne nie je viac majstrov pivárov. „Niekde sa stretávajú celé rodiny pivovarníkov. Ochutnávajú, čo uvarili, radia sa, odovzdávajú si skúsenosti. Ja som v našom regióne zatiaľ jediný, ktorý sa tejto záľube venuje.“

Fľaša doma vyrobeného piva je drahšia ako tá z obchodu. „Keď zarátate náklady na pivovar, potom vyjde naozaj draho. Ak počítate len výrobné náklady, tak vás fľaša vyjde približne na 40 centov.

Miroslavovi sa už náklady na pivovar vrátili. Tvrdí však, že pri výrobe domáceho piva nie sú peniaze tým najpodstatnejším prvkom. „Najdôležitejšie je to, že pijete kvalitné pivo,“ zakončil domáci majster pivár.

Zaujímavosti

 


  1. FOTO: Sagan skončil pod kolesami lučeneckých trialistov Foto 501
  2. Na juhu Banskobystrického kraja sú platy nízke. Mnohé rodiny neušetria nič 293
  3. Osobitné kontroly na cestách prebehnú aj v našom regióne 267
  4. FOTO: Vydarené juniorské majstrovstvá v Hnúšti Foto 220
  5. Dvadsaťpäťročnú fontánu nahradí moderná s vodnými delami a osvetlením 219
  6. Kachle a latrína patria k základnému vybaveniu obecného úradu 217
  7. Na trati je dvojdňová výluka vlakov 173
  8. Elektrárne otvorili klientske centrum 169
  9. Tisovec padol v Poltári, tesná prehra Krtíšanov 166
  10. Hnúšťa potrápila Príbelce, Kokava konečne vyhrala 145

Najčítanejšie správy

Novohrad

FOTO: Sagan skončil pod kolesami lučeneckých trialistov

Viacnásobný svetový šampión si úlohu rekvizity užíval.

Na juhu Banskobystrického kraja sú platy nízke. Mnohé rodiny neušetria nič

Zvyčajné výdavky si bez problémov dokáže platiť len 20 percent obyvateľov.

Osobitné kontroly na cestách prebehnú aj v našom regióne

Muži zákona v tomto týždni dohliadnu na vodičov.

FOTO: Vydarené juniorské majstrovstvá v Hnúšti

Na pódiu sa predstavilo 114 súťažiacich. Fitnes klub Iskra Hnúšťa opäť zorganizoval úspešný šampionát.

Dvadsaťpäťročnú fontánu nahradí moderná s vodnými delami a osvetlením

Starú už zbúrali. Nová bude stáť stotisíc eur.

Blízke regióny

V súvislosti s vážnou haváriou pri Bystrici začal vyšetrovateľ trestné stíhanie pre prečin všeobecné ohrozenie

Do vyšetrovania pribrali aj znalcov z odboru súdneho lekárstva a cestnej dopravy.

Vo veku 44 rokov zomrel spisovateľ a režisér Peter Krištúfek

Krištúfek bol jednou z dvoch obetí pondelňajšej tragickej zrážky autobusu s nákladiakom.

Pri nehode sa vážne zranili aj Žiarčanka a Hliníčanka

Okolnosti vážnej nehody polícia vyšetruje. Pri udalosti zahynul aj spisovateľ Peter Krištúfek.

Pri cúvaní za Priorom zrazil ženu, zomrela

Polícia hľadá vodiča aj svedkov nehody.

Všetky správy

Vo veku 44 rokov zomrel spisovateľ a režisér Peter Krištúfek

Krištúfek bol jednou z dvoch obetí pondelňajšej tragickej zrážky autobusu s nákladiakom.

Premrhaná príležitosť. Kiska nie je so Sakovej nomináciou spokojný

V Moste-Híde dúfali, že Smer vyberie za ministra vnútra človeka, ktorý nebude polarizovať spoločnosť. Kaliňákova spolupracovníčka im neprekáža.

Ministerkou vnútra bude Saková, ku Kaliňákovi má veľmi blízko

Zmluva v kauze Horné Plachtince, zákazka, z ktorej mal mať podľa Špirka provízie aj Kaliňák. Aj to má za sebou kandidátka na post ministerky vnútra Denisa Saková.

Trenčín zázračný obrat nedotiahol. Titul obhájili Banskobystričania

V rozhodujúcom siedmom finále play off Tipsport ligy zvíťazili hokejisti Banskej Bystrice na ľade Trenčína 5:1.

Dobré ráno: Nechal sa chytiť revízorom a nezaplatil, aby videl, čo sa stane

Mal električenku. Ale skúšal, čo sa stane, ak sa nepriznáte revízorovi a nezaplatíte pokutu.