Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Kedysi pivo varil v pivovare, dnes si ho pripravuje doma

Peniaze investované do domáceho pivovaru neľutuje. Teší sa, keď kamarátov ponúkne kvalitným pivom.

Miroslav Blanarovič má v pivnici všetko, čo k výrobe dobrého piva potrebuje. Miroslav Blanarovič má v pivnici všetko, čo k výrobe dobrého piva potrebuje. (Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

RIMAVSKÁ SOBOTA. Sláva niekdajšieho Pivovaru Gemer v Rimavskej Sobote už zapadá prachom. Posledná várka zlatistého moku sa v ňom naposledy vyrobila v roku 2006. Roky si tu odkrútil aj vyučený sládek Miroslav Blanarovič. S krachom pivovaru sa dodnes nedokázal zmieriť. Napokon sa svoje vedomosti a skúsenosti rozhodol využiť netradičným spôsobom. Pivo si začal variť doma.

„S varením piva som prišiel do kontaktu už počas školskej praxe,“ zaspomínal si na svoje pivovarnícke začiatky majster a dodal, že najťažšia práca pri  príprave tohto nápoja bývala  vo varni. „Ak chcete uvariť dobré pivo, potom celé telo aj myseľ musia byť počas procesu v maximálnom nasadení.“

SkryťVypnúť reklamu

Nápoj z konzervy

Blanarovič tvrdí, že kvalitné pivo, aké sa kedysi vyrábalo v Gemeri, dnes dokážu vyrobiť len domáci pivovarníci.

„Dnešné pivovary už majú rýchly technologický proces, ktorý pivu uberá na kvalite. Podľa mňa je takéto pivo už len ochutená voda,“ povzdychne si.

V roku 2007 ho v televízii zaujala relácia o tom, aké je jednoduché uvariť si doma pivo z polotovarov.

„Kúpite si jednu konzervu, pridáte do nej vodu, kvasnice a počkáte sedem dní. Potom nápoj nafľaškujete a máte domáce pivo,“ priblížil Blanarovič jednoduchý postup. Podotkol však, že takáto príprava piva ho nebavila. Okrem toho takto pripravenému pivu  neprišiel na chuť. Preto si kúpil pivovar, pozháňal suroviny a pustil sa do svojej obľúbenej práce.

„Najprv treba získať mladinu. Je to sladká voda, ktorá vznikne zahrievaním sladu. Potom sa rýchlo schladí a naleje do kvasnej nádoby. Dĺžka kvasenia závisí od toho, aké silné pivo chceme,“ opísal celý proces.

SkryťVypnúť reklamu

„Najprv varil na malom stole v kuchyni. Keby ste videli ten neporiadok. Ani záclony nemohli byť na oknách, pretože všetko bolo lepkavé od sladu,“ posťažovala sa na kuchynskú prípravu piva v paneláku domáca pani.

Pije to, čo si navarí

Rimavar, ako svoj pivovar Miroslav nazval, sa presťahoval do pivnice. S netradičnou záľubou jeho susedia nemajú problém. Tiež si radi vychutnajú dobré domáce pivo.

Do svojej záľuby pán Miroslav doposiaľ investoval dvetisíc eur. Stále skúša nové nápady a recepty.

„V škole sme sa učili len o tmavom a svetlom pive. Keď som sa tým začal bližšie zaoberať, zistil som, že tých druhov je približne tristo. Až mi to vyrazilo dych,“ skonštatoval s úsmevom Rimavskosoboťan.

Každé chcel uvariť a ochutnať. „Je veľmi lákavé skúšať, kombinovať a variť podľa svojej fantázie. Mojou najväčšou odmenou za neľahkú prácu je fakt, že nepijem chémiu. Pijem to, čo si navarím,“ vysvetlil.

SkryťVypnúť reklamu

Skúšal rôzne recepty, no napokon zostal pri starej, dobrej, poctivej dvanástke. „Skúšal rôzne príchute, ale tým len pokazil suroviny,“ povedala manželka na margo experimentov svojej polovičky. Paradoxne, ona si pivo kupuje v obchode. „To jeho mi nechutí. Je pre mňa príliš horké,“ utrúsila.

„Najlepšia je dvanástka. Ak chce niekto piť vodu, tak nech si ju napustí z vodovodného kohútika,“ obhajuje pivovarník svoj produkt. Nie je žiadny tajnostkár. Svoj recept na prípravu dobrého piva rád posunie aj ďalším.

„Veľa ľudí som už naučil variť pivo. Keď si niekto ku mne príde pre radu, rád mu pomôžem.“

V regióne je jediný

Tých, čo si trúfnu uvariť pivo sami, však nie je veľa. Radšej sa spoľahnú na majstra a prídu len ochutnať. „Všetko, čo uvarí, rozdá,“ hnevá sa pani domáca. „Aj ty, keď upečieš pagáče, tak ich rozdáš,“ kontruje dobrosrdečný manžel.

Miroslava mrzí, že v regióne nie je viac majstrov pivárov. „Niekde sa stretávajú celé rodiny pivovarníkov. Ochutnávajú, čo uvarili, radia sa, odovzdávajú si skúsenosti. Ja som v našom regióne zatiaľ jediný, ktorý sa tejto záľube venuje.“

Fľaša doma vyrobeného piva je drahšia ako tá z obchodu. „Keď zarátate náklady na pivovar, potom vyjde naozaj draho. Ak počítate len výrobné náklady, tak vás fľaša vyjde približne na 40 centov.

Miroslavovi sa už náklady na pivovar vrátili. Tvrdí však, že pri výrobe domáceho piva nie sú peniaze tým najpodstatnejším prvkom. „Najdôležitejšie je to, že pijete kvalitné pivo,“ zakončil domáci majster pivár.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  2. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  8. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  1. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  7. Výlety na mieru pre celú rodinu
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 720
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 12 696
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 350
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 758
  5. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 4 976
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 794
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 794
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 205

Blogy SME

  1. Ľubomír Maretta: Zmena
  2. Kristína Jakubičková: Hej, frajer! Áno, ty, ktorý toto čítaš!
  3. Eva Gallova: 1. júl určili za deň vtipov
  4. Miriam Studeničová: Je zle! Bude horšie! Nezúfajte! Dôverujte!
  5. Ján Škerko: Chcel byť ako Peter, bude ako Lenin
  6. Štefan Vidlár: Barbar Vova
  7. Ján Raclavský: Atómovky, ktoré ohrozujú samosprávy
  8. Věra Tepličková: Pozri, kto ťa šikanuje...
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 641
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 9 903
  3. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 9 534
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 7 312
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 187
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 805
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 404
  8. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 3 375
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Mesto aj župa očakávajú pomoc vlády. „Ak sa nenájdu zdroje, projekt padne,“ tvrdí Attila Agócs, primátor Fiľakova.


4 h
Lučenecký konceptuálny umelec Peter Kollár predstavuje svoje dielo pomenované 365 v lučeneckej synagóge.

Po celé leto v nej bude originálna inštalácia diela miestneho umelca.


8 h
Muránska planina.

Hotová by mala byť do približne štyroch mesiacov.


SITA 9 h
Karatisti KK Miyagi Lučenec si na M-SR v Košiciach vybojovali päticu cenných kovov.

Šestica mladých Lučenčanov si z M-SR odviezla päť medailí. "Všetci obstáli nad očakávania," zhodujú sa skúsení tréneri.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trestné oznámenia sa množia.


11 h

Nejde o prvý incident. V nedeľu sa začínajú mestské slávnosti.


10 h

Išlo o prvý väčší žatevný požiar v Nitrianskom kraji v tomto roku.


9 h

Chovná stanica V znamení Slnka je známa aj vo svete.


Lucia Debnárová 29. jún

Blogy SME

  1. Ľubomír Maretta: Zmena
  2. Kristína Jakubičková: Hej, frajer! Áno, ty, ktorý toto čítaš!
  3. Eva Gallova: 1. júl určili za deň vtipov
  4. Miriam Studeničová: Je zle! Bude horšie! Nezúfajte! Dôverujte!
  5. Ján Škerko: Chcel byť ako Peter, bude ako Lenin
  6. Štefan Vidlár: Barbar Vova
  7. Ján Raclavský: Atómovky, ktoré ohrozujú samosprávy
  8. Věra Tepličková: Pozri, kto ťa šikanuje...
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 641
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 9 903
  3. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 9 534
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 7 312
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 187
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 805
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 404
  8. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 3 375
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu