Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Kedysi pivo varil v pivovare, dnes si ho pripravuje doma

Peniaze investované do domáceho pivovaru neľutuje. Teší sa, keď kamarátov ponúkne kvalitným pivom.

Miroslav Blanarovič má v pivnici všetko, čo k výrobe dobrého piva potrebuje. Miroslav Blanarovič má v pivnici všetko, čo k výrobe dobrého piva potrebuje. (Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

RIMAVSKÁ SOBOTA. Sláva niekdajšieho Pivovaru Gemer v Rimavskej Sobote už zapadá prachom. Posledná várka zlatistého moku sa v ňom naposledy vyrobila v roku 2006. Roky si tu odkrútil aj vyučený sládek Miroslav Blanarovič. S krachom pivovaru sa dodnes nedokázal zmieriť. Napokon sa svoje vedomosti a skúsenosti rozhodol využiť netradičným spôsobom. Pivo si začal variť doma.

„S varením piva som prišiel do kontaktu už počas školskej praxe,“ zaspomínal si na svoje pivovarnícke začiatky majster a dodal, že najťažšia práca pri  príprave tohto nápoja bývala  vo varni. „Ak chcete uvariť dobré pivo, potom celé telo aj myseľ musia byť počas procesu v maximálnom nasadení.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nápoj z konzervy

Blanarovič tvrdí, že kvalitné pivo, aké sa kedysi vyrábalo v Gemeri, dnes dokážu vyrobiť len domáci pivovarníci.

„Dnešné pivovary už majú rýchly technologický proces, ktorý pivu uberá na kvalite. Podľa mňa je takéto pivo už len ochutená voda,“ povzdychne si.

V roku 2007 ho v televízii zaujala relácia o tom, aké je jednoduché uvariť si doma pivo z polotovarov.

„Kúpite si jednu konzervu, pridáte do nej vodu, kvasnice a počkáte sedem dní. Potom nápoj nafľaškujete a máte domáce pivo,“ priblížil Blanarovič jednoduchý postup. Podotkol však, že takáto príprava piva ho nebavila. Okrem toho takto pripravenému pivu  neprišiel na chuť. Preto si kúpil pivovar, pozháňal suroviny a pustil sa do svojej obľúbenej práce.

„Najprv treba získať mladinu. Je to sladká voda, ktorá vznikne zahrievaním sladu. Potom sa rýchlo schladí a naleje do kvasnej nádoby. Dĺžka kvasenia závisí od toho, aké silné pivo chceme,“ opísal celý proces.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najprv varil na malom stole v kuchyni. Keby ste videli ten neporiadok. Ani záclony nemohli byť na oknách, pretože všetko bolo lepkavé od sladu,“ posťažovala sa na kuchynskú prípravu piva v paneláku domáca pani.

Pije to, čo si navarí

Rimavar, ako svoj pivovar Miroslav nazval, sa presťahoval do pivnice. S netradičnou záľubou jeho susedia nemajú problém. Tiež si radi vychutnajú dobré domáce pivo.

Do svojej záľuby pán Miroslav doposiaľ investoval dvetisíc eur. Stále skúša nové nápady a recepty.

„V škole sme sa učili len o tmavom a svetlom pive. Keď som sa tým začal bližšie zaoberať, zistil som, že tých druhov je približne tristo. Až mi to vyrazilo dych,“ skonštatoval s úsmevom Rimavskosoboťan.

Každé chcel uvariť a ochutnať. „Je veľmi lákavé skúšať, kombinovať a variť podľa svojej fantázie. Mojou najväčšou odmenou za neľahkú prácu je fakt, že nepijem chémiu. Pijem to, čo si navarím,“ vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

Skúšal rôzne recepty, no napokon zostal pri starej, dobrej, poctivej dvanástke. „Skúšal rôzne príchute, ale tým len pokazil suroviny,“ povedala manželka na margo experimentov svojej polovičky. Paradoxne, ona si pivo kupuje v obchode. „To jeho mi nechutí. Je pre mňa príliš horké,“ utrúsila.

„Najlepšia je dvanástka. Ak chce niekto piť vodu, tak nech si ju napustí z vodovodného kohútika,“ obhajuje pivovarník svoj produkt. Nie je žiadny tajnostkár. Svoj recept na prípravu dobrého piva rád posunie aj ďalším.

„Veľa ľudí som už naučil variť pivo. Keď si niekto ku mne príde pre radu, rád mu pomôžem.“

V regióne je jediný

Tých, čo si trúfnu uvariť pivo sami, však nie je veľa. Radšej sa spoľahnú na majstra a prídu len ochutnať. „Všetko, čo uvarí, rozdá,“ hnevá sa pani domáca. „Aj ty, keď upečieš pagáče, tak ich rozdáš,“ kontruje dobrosrdečný manžel.

Miroslava mrzí, že v regióne nie je viac majstrov pivárov. „Niekde sa stretávajú celé rodiny pivovarníkov. Ochutnávajú, čo uvarili, radia sa, odovzdávajú si skúsenosti. Ja som v našom regióne zatiaľ jediný, ktorý sa tejto záľube venuje.“

Fľaša doma vyrobeného piva je drahšia ako tá z obchodu. „Keď zarátate náklady na pivovar, potom vyjde naozaj draho. Ak počítate len výrobné náklady, tak vás fľaša vyjde približne na 40 centov.

Miroslavovi sa už náklady na pivovar vrátili. Tvrdí však, že pri výrobe domáceho piva nie sú peniaze tým najpodstatnejším prvkom. „Najdôležitejšie je to, že pijete kvalitné pivo,“ zakončil domáci majster pivár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 012
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 877
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 861
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 109
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 038
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 396
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 602
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 576
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 566
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ak sa ocitnete v trojuholníku obcí naskytne sa vám jedinečný pohľad

Musíte mať však aj šťastie v podobe dobrého počasia.

Keď sa postavíte medzi tri obce naskytne sa vám aj pohľad na Nízke aj Vysoké Tatry

Župa má plán na rýchle a efektívne očkovanie, jej iniciatívu víta aj primátorka Lučenca

Vicežupan Ondrej Lunter predstavil manuál, ktorý môže poslúžiť aj iným krajom. Na ťahu je štát.

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter predstavil konkrétny manuál rýchlej a efektívnej vakcinácie.

Koronavírusom sa doteraz nakazila tretina zamestnancov mestského úradu vo Fiľakove

Mestský úrad a mestské organizácie využívajú aktuálne v čo najväčšej možnej miere prácu z domu.

ilustračné foto - Budova mestského úradu vo Fiľakove.

Miestny farár veriacim telefonuje a keď treba, chorým nakúpi ovocie

Farár Ján Krajčík využíva aj webstránku obecnej farnosti, či obecný rozhlas.

Farár Ján Krajčík z farnosti Kriváň v Detvianskom okrese je s veriacimi z dediny počas pandémie v kontakte prostredníctvom telefónu alebo webstránky obecnej farnosti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Už ste čítali?