LUČENEC. Palmový olej sa jednoducho získava a je veľmi lacný. To je dôvod, prečo ho obsahuje veľké množstvo potravín. Dôsledky jeho produkcie sa odrážajú nielen na prírode, ale aj na ľudskom organizme. Patrí medzi najnebezpečnejšie tuky. Okrem toho sa kvôli jeho produkcii v Indonézii každý deň vyrúbe dažďový prales o rozlohe 300 futbalových ihrísk.
Tieto informácie nie sú ľahostajné študentom Odborného učilišťa internátneho v Lučenci. Rozbehli kampaň za nepoužívanie palmového oleja.
„V školskej jedálni sme pripravili ochutnávku lokálnych potravín. Porovnávali sme kvalitné slovenské potraviny, s potravinami menej kvalitnými, dovezenými zo zahraničia,“ priblížila riaditeľka školy Miriam Garajová.
V rámci projektu sa naučili mnoho zaujímavých vecí o tom, ako chrániť životné prostredie a o tieto informácie sa chceli podeliť aj s verejnosťou. „S letákmi a plagátom sa snažili osloviť čo najviac ľudí, aby ich informovali o dôsledkoch produkcie palmového oleja. O devastácii ekosystémov, necitlivom zaobchádzaní so živočíchmi a rastlinami, navyšovaní emisií skleníkových plynov, hrubom porušovaní územných a ľudských práv a o ohrozovaní zdravia miestnych obyvateľov a zvierat,“ vysvetlila riaditeľka.
Žiaci oslovili ľudí v parku a ponúkli im chlebíčky s medom ozdobené medovkou, či mätou. „Podarilo sa nám osloviť mnoho ľudí, bolo vidieť, že téma ich zaujala. Naši žiaci mali dobrý pocit, že sa o nadobudnuté vedomosti z projektu mohli podeliť s ostatnými,“ uzavrela Garajová.