Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Američania sa zamilovali do halušiek, chystajú sa sem presťahovať

Prišli učiť angličtinu do detského tábora. Slovensko im učarovalo.

Ozzie, Anika a Wes boli nielen lektormi, ale aj dobrými kamarátmi. Ozzie, Anika a Wes boli nielen lektormi, ale aj dobrými kamarátmi. (Zdroj: JOZEF PAVLOVIĆ)

LUČENEC. Kým niektorí Slováci túžia po americkom sne a ponuku života za veľkou mlákou by okamžite využili, existujú Američania, ktorí si zamilovali Slovensko. A to dokonca tak, že sú ochotní sa sem presťahovať.

Anika, Wes, Ozzie a JoAnne trávili spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z Arizony, Californie, Texasu, Arkansasu a Louisiany začiatok júla v Lučenci. Dôvodom bol už 21. ročník anglického tábora za účasti 130 detí z celého regiónu. 

Všetci už dlhšie pracujú s deťmi, takže sa v tejto úlohe cítili veľmi pohodlne.  „Možno vaše deti nosia iné oblečenie alebo jedia iné jedlo, ale hrajú sa tie isté hry, sú rovnako živé a zvedavé a je zábava s nimi pracovať,“ tvrdia zhodne všetci lektori.

Skryť Vypnúť reklamu

Lektorov nie je jednoduché nájsť

Dostať na Slovensko mladých ľudí z Ameriky, ochotných zaplatiť si cestu a bez nároku na honorár sa dva týždne venovať deťom a tínedžerom, nie je jednoduché. „Nábor prebieha celý rok po rôznych linkách. Cez osobné kontakty, na odporúčanie lektorov, ktorí tu už boli v minulosti, alebo prostredníctvom cirkvi,“ vysvetlil organizátor tábora Pavol Šinko. 

Najstaršou lektorkou je JoAnne. Do tábora sa vracia pravidelne už dvanásť rokov. „Som stopercentná Slovenka. Moji predkovia sa kedysi vysťahovali za veľkú mláku.“ Síce po slovensky nehovorí, no pre tunajších ľudí a krajinu má veľkú slabosť.

Dodnes varia doma kurací paprikáš, miluje aj halušky. „Tu sú srdečnejší a otvorenejší ľudia a dá s nimi vrúcnejšie rozprávať,“ domnieva sa. „Viem si predstaviť aj to, že by som sem prišla bývať, ale môj manžel tu nikdy nebol a nezdieľa môj názor. Myslím, že keby sem len raz prišiel, zamiloval by si túto krajinu rovnako ako ja.“

Skryť Vypnúť reklamu

Anika, Wes a Ozzie tu nie sú prvýkrát

Cez misiu domáceho cirkevného zboru sem už  druhý raz prišla osemnásťročná Anika. Slovensko jej učarovalo. „Ľudia sa tu o človeka zaujímajú, nechcú byť priatelia preto, že z toho niečo budú mať, ale preto, aká som. Strašne si to tu užívam,“ priznala mladá Američanka.

Ozzie tu tiež nie je  prvýkrát. V Arizone sa stretol s Wesom a reč prišla aj na malú krajinu v srdci Európy. „Povedal som mu, že milujem Slovensko a on mi na to, aby som sa tam presťahoval. Odpovedal som, prečo nie?“ priblížil dvadsaťštyriročný lektor a myslel to skutočne vážne.

Doma ho čaká snúbenica, s ktorou onedlho chystajú svadbu. Svoj manželský život plánujú vo Veľkom Krtíši.

Wes sa sťahuje do Banskej Bystrice, kde už má zabezpečenú prácu. „Ľudia tu sa chcú učiť angličtinu od niekoho, pre koho je materinským jazykom,“ povedal. Dodal, že sa mu páči nielen naša kultúra, ale aj mentalita.

Skryť Vypnúť reklamu

„Američania sú navonok prívetivejší, ale potom tie vzťahy nie sú tak hlboké. Slováci na prvý pohľad nie sú takí priateľskí, ale keď si k vám vybudujú vzťah, sú ako rodina. Som prekvapený pohostinnosťou, akej sa mi dostáva od mojich slovenských priateľov,“ vyzdvihol. 

Slovenská kuchyňa je najlepšia

Súhlasí s ním aj Ozzie. „Slováci sú viac lojálni. Keď poviete, že sa stretnete večer na káve, tak je prirodzené, že to tak bude. V Amerike je toľko vecí, ktoré môžete robiť, že priatelia sa často vyhovárajú, že majú niečo iné, alebo im niečo do toho prišlo.“

Anika si obľúbila príjemný a pohodový život v Lučenci. Napriek tomu sa sem presťahovať zatiaľ nehodlá. „Páči sa mi, že je to také malé mesto, ktoré má ráz komunity. Je veľmi milé stretávať známych v uliciach.“

„To, že stretávate ľudí, ktorých poznáte, vytvára pocit domova,“ doplnil ju Wes.

Svorne sa zhodli aj v tom, že slovenská kuchyňa patrí k najlepším na svete. Stravu v školskej jedálni, kde prebieha tábor, ale aj v hoteli, v ktorom sú ubytovaní, si nevedia vynachváliť.

„Chutia mi halušky, vlastne ani nie je jedlo, ktoré som tu ochutnala a nechutilo mi. Kofola a vinea sú fantastické. A úplne najlepší je vyprážaný syr,“ tvrdí Anika o jedle, ktorý v jej domovine nepoznajú.

„Ja som to už raz jedol v Dominikánskej republike, ale bol taký gumený. So slovenským sa to nedá porovnať,“ doplnil Ozzie a opísal aj svoj ďalší kulinársky zážitok. „Neviem, ako sa to volá. Bola to placka zo zemiakov a v tom guľáš. Na vrchu bol syr. Neviem, čo to bolo, ale bolo to úžasné,“ myslí si o slovenskej pochúťke v zemiakovej placke.

„Halušky so slaninou sú jedno z najlepších jedál na svete a ešte tunajšie sladkosti. Nedá sa tu stravovať rozumne a zdravo, pretože všetko, čo som tu ochutnal, bolo skvelé. Jediné, čo mi chýba, je mexická strava, na ktorú som zvyknutý doma,“ podotkol Wes.

Američania sú hanblivejší

Všetkým tu, prirodzene, chýba rodina a priatelia. „Chýba mi môj pes,“ zdôveril sa Wes. „Mne hlavne klimatizácia,“ dodala Anika. „V Arizone je teplejšie, ale tu sa viac potíme, lebo je tu veľmi vlhký vzduch,“ vysvetlil Wes.  

Jediné, čo sa im tu nepáči, je veľa chodenia. Doma sú zvyknutí presúvať sa autom. Tu večerné potulky mestom musia zvládnuť bez tejto vymoženosti. „Sme leniví, ale zase je to dobré pre naše zdravie,“ konštatovali so smiechom.

Okrem pozitívnych vecí je aj pár takých, ktoré ich prekvapili. Napríklad iný štandard toho, čo je akceptovateľné u nás a u nich doma. Prezradili, že  Američania sú hanblivejší.

„Prekvapila ma sauna. Bolo nepríjemné chodiť v posteľnej bielizni spolu s ďalšími chlapmi a ženami a čudné je aj to, že chlapi, ktorí pracujú na stavbe, idú do obchodu bez trička,“ čudoval sa Ozzie. „Alebo ľudia, čo sa starajú o svoje záhradky len v spodnej bielizni,“ spomenula s prekvapením Anika.

„Ja som bol šokovaný, keď som videl zabíjačku. Doma som nikdy nič také nevidel, ale stálo to za to.  Klobása aj kapustnica boli výborné,“ pochvaľoval si Wes. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 751
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 748
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 189
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 953
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 850
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 088
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 073
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Marek Penksa dal vo vrcholovom futbale vyše 70 gólov. Nadviaže na neho syn Marco?

ROZHOVOR: Supertalent Le Giang chodil do repre z tretej ligy. Profi kariéru vymenil aj za prácu na vleku

Futbalovému klenotu z Novohradu Emilovi Le Giangovi predpovedali veľkú budúcnosť.

Emil Le Giang.

Na Gemeri má vzniknúť nová turistická atrakcia

Mala by sa ňou stať desaťročia nevyužívaná banská štôlňa Ladislav v Železníku, časti obce Sirk v Revúckom okrese.

Štôlňa Ladislav v Železníku.

V Banskobystrickom kraji sú už tri zariadenia sociálnych služieb v karanténe

Župa pripravuje aj pravidelné preventívne testovanie zamestnancov svojich zariadení sociálnych služieb.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?