Piatok, 19. október, 2018 | Meniny má Kristián

Trh s ošípanými je nevyspytateľný

Vyše polovice produkcie slovenského bravčového vyvezie.

(Zdroj: Ilustračné foto: TASR)

BOĽKOVCE. Trh s ošípanými je v súčasnosti veľmi nevyspytateľný a hoci ceny bravčového mäsa počas posledných mesiacov stúpli, prvovýrobcom to nekompenzovalo straty a výpadky, ktoré utrpeli v predchádzajúcom období. Informoval o tom Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v okrese Lučenec, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

Zlým obdobím boli podľa jeho slov hlavne roky 2014 a 2015, ako aj prvá polovica aktuálneho roka. "Na trhu bol pretlak ošípaných, ktorý súvisel aj s ruským embargom. V letnom období tohto roku to bolo o niečo lepšie, ale v súčasnosti začala cena znova klesať, a to dosť intenzívne. Čakáme, ako sa situácia na trhu vyvinie. Obdobie cien nad úrovňou našej rentability bolo príliš krátke na to, aby sme si vykompenzovali straty z predchádzajúcich období," povedal Slocík s tým, že ceny jatočných ošípaných sa netvoria u nás, ale v západnej Európe, predovšetkým na veľkých trhoch ako Nemecko, Dánsko či Francúzsko. „Podľa týchto cien sa potom vytvára aj cena u nás," dodal.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za pozitívum považuje snahu Európskej únie nájsť počas embarga nové odbytištia pre nadprodukciu bravčového mäsa. „Čiastočne sa to podarilo a medzi nové trhy patrí napríklad východná Ázia, Čína, Kórea alebo Japonsko. Z toho vyplýva aj spomínaná pozitívna situácia na trhu. Ťažko však povedať, dokedy to bude trvať," podotkol.

Výrazným problémom je podľa neho veľký prepad v chove ošípaných a spracovania bravčového mäsa v našej krajine za posledné roky. „Na prelome tisícročí sme ešte boli vo výrobe bravčového mäsa sebestační. V súčasnosti by celá kapacita našich chovov stačila na pokrytie zhruba 36 až 37 percent spotreby bravčového mäsa na Slovensku. Aj tak sa však na na pultoch našich predajní je tak len okolo 15 až 18 percent domáceho mäsa, priblížil predseda, podľa ktorého sa spracovatelia radšej orientujú na mäso zo zahraničia. Veľakrát však ide o hlboko mrazené a dlhodobo skladované mäso, ktoré je určené hlavne do výrobkov. Určite je nižšej kvality ako naše a väčšinou dovážané zo západnej Európy, kde je pre trh nezaujímavé a preto ponúkané za nižšiu cenu," upozornil Slocík.

Agrospol Boľkovce má na dvoch farmách v chove zhruba 1100 prasníc a zamestnáva približne 50 pracovníkov. Jeho ročnú produkciu tvorí zhruba 14 jatočných ošípaných a asi rovnaký počet odstavčiat. Z chovu ošípaných má firma približne 67 percent tržieb, ich výška preto závisí od vývoja cien bravčového mäsa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 412
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 693
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 9 544
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 842
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 921
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 070
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 957

Hlavné správy z MY Novohrad

V Lučenci odštartovali stretnutia kandidátov na poslancov a primátorov s verejnosťou

Kandidáti majú možnosť predstaviť sa verejnosti, prezentovať svoje volebné programy a vyjadriť svoje názory k témam z oblasti ekonomiky mesta, školstva, spoločenského, ako aj kultúrneho života v našom meste.

Bývalý šofér mení korene stromov na skvosty

Teodor Očenáš chcel kedysi vyrábať bakule pre hubárov, aby sa v hore ratovali pred túlavými psami. Dnes jeho prácu ľudia obdivujú.

Junior na Považí s tromi medailami

Bilancia mohla byť lepšia, no videli sme nedostatky, na ktorých popracujeme, zhodnotil tréner Michal Bokor.

Nehodová križovatka v meste zmizla

Vo Veľkom Krtíši ukončili projekt, ktorý zvýši bezpečnosť na ceste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Unikátne zábery: Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Európska komisia odobrila projekt výstavby D3 na Kysuciach

Dobrá správa prišla z Bruselu, peniaze sa ujdú aj diaľničnému úseku na Kysuciach.

Čaká nás daždivý víkend. Na horách môže snežiť

Počas nadchádzajúceho víkendu bude slnka minimum.

Vybrali SME

Už ste čítali?