Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Trh s ošípanými je nevyspytateľný

Vyše polovice produkcie slovenského bravčového vyvezie.

(Zdroj: Ilustračné foto: TASR)

BOĽKOVCE. Trh s ošípanými je v súčasnosti veľmi nevyspytateľný a hoci ceny bravčového mäsa počas posledných mesiacov stúpli, prvovýrobcom to nekompenzovalo straty a výpadky, ktoré utrpeli v predchádzajúcom období. Informoval o tom Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v okrese Lučenec, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

Zlým obdobím boli podľa jeho slov hlavne roky 2014 a 2015, ako aj prvá polovica aktuálneho roka. "Na trhu bol pretlak ošípaných, ktorý súvisel aj s ruským embargom. V letnom období tohto roku to bolo o niečo lepšie, ale v súčasnosti začala cena znova klesať, a to dosť intenzívne. Čakáme, ako sa situácia na trhu vyvinie. Obdobie cien nad úrovňou našej rentability bolo príliš krátke na to, aby sme si vykompenzovali straty z predchádzajúcich období," povedal Slocík s tým, že ceny jatočných ošípaných sa netvoria u nás, ale v západnej Európe, predovšetkým na veľkých trhoch ako Nemecko, Dánsko či Francúzsko. „Podľa týchto cien sa potom vytvára aj cena u nás," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Za pozitívum považuje snahu Európskej únie nájsť počas embarga nové odbytištia pre nadprodukciu bravčového mäsa. „Čiastočne sa to podarilo a medzi nové trhy patrí napríklad východná Ázia, Čína, Kórea alebo Japonsko. Z toho vyplýva aj spomínaná pozitívna situácia na trhu. Ťažko však povedať, dokedy to bude trvať," podotkol.

Výrazným problémom je podľa neho veľký prepad v chove ošípaných a spracovania bravčového mäsa v našej krajine za posledné roky. „Na prelome tisícročí sme ešte boli vo výrobe bravčového mäsa sebestační. V súčasnosti by celá kapacita našich chovov stačila na pokrytie zhruba 36 až 37 percent spotreby bravčového mäsa na Slovensku. Aj tak sa však na na pultoch našich predajní je tak len okolo 15 až 18 percent domáceho mäsa, priblížil predseda, podľa ktorého sa spracovatelia radšej orientujú na mäso zo zahraničia. Veľakrát však ide o hlboko mrazené a dlhodobo skladované mäso, ktoré je určené hlavne do výrobkov. Určite je nižšej kvality ako naše a väčšinou dovážané zo západnej Európy, kde je pre trh nezaujímavé a preto ponúkané za nižšiu cenu," upozornil Slocík.

Skryť Vypnúť reklamu

Agrospol Boľkovce má na dvoch farmách v chove zhruba 1100 prasníc a zamestnáva približne 50 pracovníkov. Jeho ročnú produkciu tvorí zhruba 14 jatočných ošípaných a asi rovnaký počet odstavčiat. Z chovu ošípaných má firma približne 67 percent tržieb, ich výška preto závisí od vývoja cien bravčového mäsa.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 22 437
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 814
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 342
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 869
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 834
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 676
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 138
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 122
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 983
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 953
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Lučenské Tulene.

Partia otužilcov aj z radov športovcov už dlhšie prezentuje otužovanie ako súčasť zdravého životného štýlu.

2 h
Ilustračná fotografia.

Okresy Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš zostávajú v bordovej zóne.

3 h
Novohradské múzeum a galéria v Lučenci.

Výstavu 65, ktorá predstavuje zaujímavé exponáty získané za šesť a pol desaťročia existencie Novohradského múzea a galérie , predĺžili do konca marca.

5 h
Ilustračné foto

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo okrem iného i vakcináciu taxikárov či predavačov.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

18 h

Prinášame zoznam výnimiek, ktoré vám umožnia opustiť domov.

23 h

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

7 h

Prinášame zoznam výnimiek, ktoré vám umožnia opustiť domov.

19 h

Už ste čítali?