Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Pre zimné obdobie boli na dedinách typické páračky

Okrem rozprávania boli na páračkách bežné i piesne, napríklad prekáračkové, ktoré odzneli i niekoľkokrát za večer.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/Jana Vodnáková)

LUČENEC. Tradičnou súčasťou dlhých zimných večerov na slovenských dedinách boli v minulosti páračky. Podľa slov etnologičky Emílie Mázorovej sa v regióne Novohrad mohli konať počas celej zimy, v niektorých iných oblastiach Slovenska však museli byť ukončené do sviatku svätého Martina.

Perie, masteničky či brká

"Páračky boli zamerané na vzájomnú výpomoc dedinských žien a dospelých dievčat a šlo o udalosť, na ktorú sa zakaždým pozývalo. Páralo sa husacie perie, ktoré patrilo vždy domácej gazdinej. Napárané perie slúžilo na výbavu pre dievky súce na vydaj. Zvyčajne sa počas jedných páračiek napáralo perie do dvoch vankúšov a dvoch perín, alebo, ako sa hovorilo v Novohrade či Gemeri, do hlavníc a duchien," priblížila etnologička s tým, že nešlo o ľahkú robotu, keďže do jednej duchny šlo šesť kíl peria a do hlavnice dve kilá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci bola ich náplň hlavným produktom páračiek, vznikali počas nich aj iné výrobky. "Z väčšieho peria sa vyrábali masteničky na mastenie brotvanov, teda pekáčov na pečenie. Krídlo z husi sa nechávalo na vymetanie pece, brko na písanie a hrubšie kostrnky z peria, ktoré nemohli ísť do perín, použili ženy na tvrdšie vankúše," načrtla Mázorová.

Súčasťou páračiek bolo tiež rozprávanie. "Typické boli žarty, klebety. Neraz sa rozprávali aj hrôzostrašné príbehy, napríklad o strigách, o krížnych cestách, strašidlách a čertoch," konkretizovala etnologička a zároveň poukázala na fakt, že rozprávanie bolo v ľudovom prostredí veľmi cenené a plnilo viac funkcií.

"Napríklad emocionálnu či zábavnú, teda vytvoriť na páračkách dobrú atmosféru. Malo však i filozofickú rovinu s morálnym podtónom a tiež informačnú, keďže prinášalo správy z komunity a blízkeho okolia," dodala s tým, že tieto rozprávačské tradície začali zanikať s rozvojom technológií a médií.

Pohostenie, povery a piesne

Okrem rozprávania boli na páračkách bežné i piesne, napríklad prekáračkové, ktoré odzneli i niekoľkokrát za večer. Na páračky zvykli dôjsť i mládenci, ktorí podľa Mázorovej vždy urobili nejakú šarapatu. "Napríklad v Polichne so sebou doniesli vrabca, aby krídlami rozfúkal perie. V iných dedinách doniesli kura či inú okrídlenú hydinu," doplnila.

Ako ďalej spomenula, na páračkách nemohlo chýbať bohaté pohostenie. "Pozostávalo z domácej pálenky, sušeného ovocia, zo sýtych jedál, pampúchov či rôznych koláčov. Pre spomínané Polichno, ale vlastne celý Novohrad, bola typická i kukurica s makom, poliata cukrovou vodou," povedala etnologička.

Páračky mohli podľa jej slov trvať až do neskorej noci a ženu, ktorej zostalo v ruke posledné pierko, nazývali pápernicou. "Boli vyslovene ženskou záležitosťou, muži sa počas nich venovali iným povinnostiam. Napríklad na saniach vyvážali hnoj, alebo reparovali náradie na jarné práce," ozrejmila.

S páračkami bolo spojených i množstvo povier. "Tradovalo sa, že párať sa nemalo v sobotu, lebo to neveštilo nič dobré. Perie ženy nedávali za dvere, pretože sa hovorilo, že húsatká budú potom počas roka utekať. Na stôl doniesli len toľko peria, koľko dokázali za večer spracovať, lebo keby zostalo do druhého dňa, tak by to znamenalo, že na ďalší rok sa gazdinej husi nevydaria. Nesmelo sa ani páliť, lebo husi by boli chudé," priblížila niektoré povery etnologička.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 256
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 987
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 487
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 742
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 993
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 272
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 612
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 250
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 960

Hlavné správy z MY Novohrad

Jozef Bednárik odštartoval Divadelnú jeseň

Spomienky na známu osobnosť sú dojímavé aj veselé. Bednárika pripomína aj súkromná korešpondencia.

Mimel Lučenec ostáva neporazený

Tím z centra Novohradu je v prebiehajúcom extraligovom ročníku stopercentný.

BKM Lučenec už štyri zápasy bez víťazstva

Vinu beriem aj na seba, povedal hráč BKM Shelton po prehre v Prievidzi.

Zlodej sa musel rozlúčiť s lupom

Polícia hľadá majiteľa bicykla.

Soboťania doma úspešní, MŠK Novohrad a Kalinovo vonku nebodovali

Výsledky sobotných zápasov Tipos III. ligy Stred.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?