ZBOJSKÁ. „Tí polhorskí mládenci pýtali si nocľahy. Šej, hoj a ja som im nedala, lebo som ich neznala. Tebe milý, tebe dám, lebo ťa ja dobre znám. Šej, hoj, ticho milý, ticho choď, ostrôžkami neštrngoc ...,“ ozýva sa z drevenice U Falťanov, učupenej v sedle Zbojská. Tamojší dobre vedia, čo to znamená. Zakrátko budú na stole pocukrované zlatožlté buchty. A veruže nie hocijaké. Veľa vody v potoku pretieklo odvtedy, ako ich staré mamy v Muráni vyťahovali z hlinených pecí. Roztopašné deti ledva dočkali, aby trochu vychladli. Ufúľané od lekváru ujedali z misky plnej pochúťky z cesta sťa vata.
Oheň v murovaných peciach dávno vyhasol, staré mamy sa pominuli. Recept na muránske buchty vedela len máloktorá gazdiná. Dlhé roky sa miestna špecialita predávala v strede obce. Vyhľadávali ju najmä turisti. Dokonca aj v našom hlavnom meste vedeli, že buchty z Muráňa sú delikatesou. Pred tromi rokmi ich výroba zanikla. Sláva tradičného pečiva pomaly zapadala prachom. Vtedy v hlave skrsol nápad mladej folkloristke z Pohronskej Polhory. Začne ich piecť na mieste, na ktorom akoby zastal čas. Na Zbojskej vládne pokoj, život sa podriadil zákonom prírody. Turisti sem prichádzajú obdivovať okolité krásy, ochutnať tradičné špeciality.
„Vždy som všade rozprávala, aké sú muránske buchty perfektné. Mrzelo ma, že ich už prestali piecť. Potom som sa náhodne stretla s majiteľom pekárne, kde ich vyrábali a slovo dalo slovo. Poprosila som ho, aby ma buchty naučili piecť, že nechcem, aby ich tradícia upadla do zabudnutia,“ hovorí Terézia Falťanová z Pohronskej Polhory.
Robí to, čo ju baví
Netrvalo dlho a sedlom Zbojská sa vznášala lahodná vôňa muránskych buchiet. Terézia sa ich naučila piecť. Veľmi dobre vie, že lekvárom či tvarohom netreba šetriť. Slivkové, čučoriedkové, makové, všetky fajnové.
Šikovná dievčina, ktorá v rodnej obci založila folklórny súbor Jabloň, vyštudovala manažment rozvoja vidieka a turizmu. Záujem o prípravu kulinárskych špecialít ju opäť zaviedol do školy.
„Po vysokej škole som začala chodiť na učňovku, keďže chcem výučný list. Varenie a pečenie ma baví. Našla som sa v tom,“ podotkla sympatická folkloristka.
Pečie s láskou
Recept na muránske buchty Terézia neprezradí. Predsa každá správna pekárka má svoj grif a tajomstvo. „Aj preto sú také fajné, lebo im spievam,“ s úsmevom zakončila.