Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Majstri sklári ukázali, v čom tkvie tajomstvo zlatej guličky

Okolo unikátnej Hupkovej pece bolo rušno. Vyrábala sa Zlatá Zuzana.

Šikovný sklár Peter Hédl z Cinobane pri práci.Šikovný sklár Peter Hédl z Cinobane pri práci. (Zdroj: Marcela Ballová)

DOLNÁ BZOVÁ. Kedysi bola cenným svadobným darom, ozdobou sekretárov, ktoré dnes zapadajú prachom. Modrá, zelená aj ružová, so zlatou guličkou na nôžke. Reč je o súprave rôznych pohárov na víno či koňak, známej ako Zlatá Zuzana. Chýr o zaujímavom výrobku majstrov sklárov z Novohradu prekonal v 50. – 70. rokoch aj hranice našej krajiny. Prvá zahraničná objednávka prišla do zlatňanských sklární z Ameriky. Neskôr o ňu prejavili záujem aj v Kanade či Japonsku.

Oheň v sklárskych peciach v Zlatne dávno vyhasol. Ich slávu pripomínajú už len vitríny starých mám, ktoré stále opatrujú poháriky s tajomnými guličkami na nôžkach. Dlho si lámali hlavu, ako ich majstri sklári vpravili do tenkého kusa skla. Dnes to už nie je tajomstvom. No a tí, ktorí stále netušili, v čom tkvie záhada zlatej guličky, sa to dnes (10. 9.) dozvedeli v Dolnej Bzovej. Dokonca videli výrobu Zlatej Zuzany. Bola zlatým klincom programu tohtoročných Bzovských sklárskych dní.

Skryť Vypnúť reklamu

Oheň v Hupkovej peci, jedinej svojho druhu na Slovensku, sa rozhorel už v stredu 6. septembra. Veruže zhltla poriadnu dávku dreva, kým sa na merači tepla zjavilo číslo 1200. Majstri sklári z Novohradu, ktorí pamätajú časy, keď ich remeslo v regióne prekvitalo, sa chopili píšťal a zvedavcov potešili sklenenou krásou. Čerešničkou na torte bola Zlatá Zuzana.

„Sklár si najprv naberie na píšťalu prvé sklo a vyrobí si základnú banku. Potom na ňu naberie konečné množstvo skla, potrebného na výrobu kalicha. Ten sa najprv ručne predtvaruje,“ vysvetlil Peter Hédl z Cinobane, ktorý Zlatú Zuzanu naposledy vyrábal pred pätnástimi rokmi. Možnosť predviesť jej výrobu v Dolnej Bzovej neodmietol. „Tvar kalicha získame fúkaním skla do drevenej formy. Potom príde na rad majster na lavici, ktorý vytvaruje nôžku kalicha a na nej guličku, ktorá Zlatú Zuzanu preslávila,“ ozrejmil šikovný sklár a odhalil tajomstvo zlatej guličky, ktorá sa do nôžky pohára v skutočnosti nevkladá. „Vytvaruje sa špeciálnymi trojramennými kliešťami. Potom sa zafarbí farbou, ktorá skutočne obsahuje zlato. Spočiatku však nevyzerá ako zlatá. Lesk sa dosiahne až vypálením,“ upresnil.

Skryť Vypnúť reklamu
Načítavam video...

Po nastrihnutí ďalšieho kusa skla sa vytvorí spodná časť kalicha – dienko. Hotový kalíšok putuje do chladiacej pece. Potom sa upravia okraje. „V pásovej peci, ktorú majú bežne v sklárňach, trvá chladenie poldruha hodiny. Tu v Bzovej to potrvá aj 24 hodín,“ podotkol rodák z Katarínskej Huty s tým, že výroba v sklárňach je menej náročnejšia ako v Hupkovej peci, ktorá je situovaná len pod prístreškom. „Je to síce zaujímavé, ale oveľa náročnejšie. Je tu otvorený priestor, ktorým prefukuje vietor. Sklo je už v peci chladnejšie, než býva bežne.“

Jozef Staník, „otec“ Zlatej Zuzany, zomrel v roku 1986 v Zlatne. Jeho dielo však stále žije. Zlatú Zuzanu opäť vyrábajú v katarínskohutských sklárňach. No a tá, ktorá sa uplynulý víkend zrodila v Dolnej Bzovej, bude ozdobou putovnej výstavy. Jej začiatok je v spomínanej obci, bude pokračovať do divínskeho Zichyho kaštieľa a odtiaľ do lučeneckého múzea a múzea v Detve.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 968
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 820
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 609
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 597
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 207
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 947
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 397
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 258
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 217
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 108
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

9 h
MŠK Novohrad Lučenec - jeseň sezóny 2020/21.

Čo je nové v kabíne lučeneckého klubu? Pýtali sme sa trénera M. Kéryho.

13 h
Trojskokan Tomáš Veszelka (vľavo) s trénerom Michalom Švarkom.

Rodák z Lučenca podstúpil operáciu kolena.

16 h
Na mieste nehody.

Pri dopravnej nehode sa zranili dve osoby.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

12 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

18 h

Už ste čítali?