Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana

Slivovica z Lučenca zožala v jeden deň štvornásobný úspech

Tibor Tatárka nedá na svoj kvalitný destilát dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom.

Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica.Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica.(Zdroj: Marcela Ballová)

LUČENEC. Na kvalitnú slivovicu nedá dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom. No a o tom, že Tibor Tatárka z Lučenca má doma skutočne prvotriedny destilát, niet pochýb. Veď získať štyri ocenenia na jednej súťaži, to už o niečom svedčí.

Hodnotil Slovenský rád rytierov destilátov

V prípade Novohradčana sa dá povedať, že išiel, videl, zvíťazil. Aj napriek tomu, že kamaráti jeho slivovicu chvália už nejaký ten rok, do súťaží sa nehrnul. Páli už vyše tri desaťročia a za ten čas absolvoval len dve súťaže.

„Mňa teší, keď niekoho môžem obdarovať svojou kvalitnou pálenkou alebo keď ma niekto pochváli, že tá moja slivovica je lahodná,“ podotkol Tatárka, ktorého destilát zožal pred štyrmi rokmi úspech v Maďarsku a tento rok si slová uznania vypočul aj v Lukovištiach. Stenu nad sudmi, v ktorých zvyknú kvasiť slivky, zdobia štyri diplomy. Všetky sú zo súťaže Lukovišťský kalíščok 2017.

„Ovocné destiláty z nášho kraja hodnotila porota v šiestich kategóriách: slivovica, jablkovica, hruškovica, čerešňovica, záhradná zmes a iné ovocie,“ ozrejmil Tatárka s tým, že do súťaže bolo prihlásených až 262 vzoriek. „Senzorické hodnotenie bolo dvojkolové, keď najskôr hodnotilo trinásť laických komisií. Potom sa svojej úlohy zhostil Slovenský rád rytierov destilátov, ktorý určil víťazov jednotlivých kategórii aj šampióna.

Slivovicou kedysi aj liečili

Debut Tibora Tatárku na spomínanej súťaži bol úspešný. V kategórii slivovica získal štyri diplomy – zlatý, strieborný a dva bronzové. Pri otázke ohľadom zrodu svojho kvalitného destilátu, sa v spomienkach vrátil do čias svojho detstva.

„Zima bola tradične časom zabíjačiek. Počas tejto udalosti bývalo na dvoroch rušno už skoro ráno. Pamätám si, že gazdiná vždy vyšla za chlapmi s táckou v ruke. Dookola boli štamperlíky, v strede butilka so slivovicou. Bez toho sa zabíjačka nesmela začať,“ pripomenul a zdôraznil, že pitie ovocných destilátov je odjakživa súčasťou našej gastronomickej kultúry.

„Stredoeurópske národy ju poznali už v stredoveku, kedy ju používali na liečenie. Na území našej krajiny vznikla prvá pálenica v roku 1438 v Bardejove, neskôr v Bratislave. O slivovici dejiny prvýkrát písali v roku 1684, potom v 18. storočí,“ načrel do histórie.

Dôležité je kvalitné ovocie

Kvalita nemá byť len vo fľaši, ale predovšetkým najprv v sude. Tibor sa už roky drží tejto zásady. „Ak chcem kvalitnú slivovicu, musím mať dobre dozreté slivky a dobrú odrodu, akou je aj tá bystrická. Základom kvalitného destilátu je dobrý kvas. Ja veruže slivky po jednej preberám a umývam. Potom ich odstopkujem a odkôstkujem. Nedostatočne dozreté skončia v kompóte. Zhnité, respektíve plesnivé hodím do koša. Do kvasnej nádoby sa skutočne dostane len zdravé, dozreté, ba až prezreté ovocie.“

Slivky v sude neznamenajú koniec roboty. Treba kontrolovať kyslosť a zásaditosť kvasu. Tibor uprednostňuje riadené kvasenie.

„Keď je potrebné, tak ph nastavím na ideálnu hodnotu 2,8 -3,2. Kvas zaočkujem vínnymi kvasinkami, pridám enzýmy, prípadne aj živnú soľ. Cukor nepridávam nikdy. Dôležité je, aby pri fermentácii nevznikli kyselina octová a maslová.“ Odborník na destiláty zároveň pripomenul, že pre kvasenie je potrebné zabezpečiť prostredie s teplotou 15 – 22 stupňov Celzia. Do sudov tiež netreba zbytočne nazerať, aby kvas nezoxidoval. „Keď sa kvasenie skončí, nádoby hermeticky uzavriem.“

V Divíne našiel odborníka

Šikovný Lučenčan robí slivovicu vždy len z jednej odrody slivky. „Konzument by mal cítiť chuť a vôňu, ktoré sú pre každú odrodu jedinečné.“

Predtým pálil v Lučenci, teraz vozí kvas do Divína. „Je tam dvojkotlová pálenica a predovšetkým dobrý odborník. Júliusa Šima zdobia 36-ročné skúsenosti s pálením. Viem, že odtiaľ odídem vždy s kvalitnou slivovicou,“ zakončil Tatárka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 264
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 556
  3. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 8 566
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 341
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 6 306
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 897
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 505
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 175
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 797

Hlavné správy z MY Novohrad

Chrípka zatvára školy, v nemocniciach zakázali návštevy

Chorých na chrípku je najviac v Lučenci, Brezne a vo Veľkom Krtíši.

Ilustračné foto.

Krst ohňom mladých boxerov z Novohradu

Bratia Tomáš a Dávid Zoldovci sa vrátili na trénerskú dráhu.

Bratia Zoldovci so zverencami.

Lučenec ukončí základnú časť na domácej pôde

Futsalisti z Novohradu privítajú tím Rehab Klinik Barabéri.

Mimel Lučenec.

Pozvánka na fašiangový večierok je spomienkou na časy minulé

Konal sa pred 69. rokmi u „Karbana“. Hrala na ňom hudba Jazzová.

69. rokov stará pozvánka

Vo Fiľakove chcú otvoriť denný stacionár, žiadajú o dotáciu

V meste momentálne podobná služba pre seniorov a imobilných neexistuje. Aktuálne tu poskytujú okrem pobytovej len opatrovateľskú službu, ktorú stacionár odľahčí.

Stacionár by mal vzniknúť v časti budovy bývalej Základnej umeleckej školy na Koháryho námestí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pizzu mu priniesli kukláči, v Trnave prebehli viaceré razie

Včera sme informovali o tom, že v dopoludňajších hodinách prebehli razie na Cukrovej a Slnečnej. Policajti dnes informovali o ďalšej.

Na frekventovanej križovatke v Prievidzi sa stala nehoda. Policajti hľadajú svedkov (+FOTO)

Nehoda sa stala včera ráno na jednej zo svetelných križovatiek v Prievidzi. Polícia prosí svedkov, aby sa ozvali.

Pozrite si fotogalériu: Fotí Čadcu, akoby bola metropolou

Malomestské gýčové budovy aj západy slnka nad sídliskom. Jaroslav Cabadaj fotografiou mení priemerné mesto na príťažlivú lokalitu.

Marosz: Myslím, že zhotoviteľ z tunela Višňové vytlčie čo najviac a odíde

Poslanec NR SR, Žilinčan Ján Marosz sa intenzívne venuje problémom dopravy.

Vybrali SME

Už ste čítali?