Sobota, 3. december, 2022 | Meniny má Oldrich

Slivovica z Lučenca zožala v jeden deň štvornásobný úspech

Tibor Tatárka nedá na svoj kvalitný destilát dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom.

Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica.Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica. (Zdroj: Marcela Ballová)

LUČENEC. Na kvalitnú slivovicu nedá dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom. No a o tom, že Tibor Tatárka z Lučenca má doma skutočne prvotriedny destilát, niet pochýb. Veď získať štyri ocenenia na jednej súťaži, to už o niečom svedčí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotil Slovenský rád rytierov destilátov

V prípade Novohradčana sa dá povedať, že išiel, videl, zvíťazil. Aj napriek tomu, že kamaráti jeho slivovicu chvália už nejaký ten rok, do súťaží sa nehrnul. Páli už vyše tri desaťročia a za ten čas absolvoval len dve súťaže.

SkryťVypnúť reklamu

„Mňa teší, keď niekoho môžem obdarovať svojou kvalitnou pálenkou alebo keď ma niekto pochváli, že tá moja slivovica je lahodná,“ podotkol Tatárka, ktorého destilát zožal pred štyrmi rokmi úspech v Maďarsku a tento rok si slová uznania vypočul aj v Lukovištiach. Stenu nad sudmi, v ktorých zvyknú kvasiť slivky, zdobia štyri diplomy. Všetky sú zo súťaže Lukovišťský kalíščok 2017.

„Ovocné destiláty z nášho kraja hodnotila porota v šiestich kategóriách: slivovica, jablkovica, hruškovica, čerešňovica, záhradná zmes a iné ovocie,“ ozrejmil Tatárka s tým, že do súťaže bolo prihlásených až 262 vzoriek. „Senzorické hodnotenie bolo dvojkolové, keď najskôr hodnotilo trinásť laických komisií. Potom sa svojej úlohy zhostil Slovenský rád rytierov destilátov, ktorý určil víťazov jednotlivých kategórii aj šampióna.

SkryťVypnúť reklamu

Slivovicou kedysi aj liečili

Debut Tibora Tatárku na spomínanej súťaži bol úspešný. V kategórii slivovica získal štyri diplomy – zlatý, strieborný a dva bronzové. Pri otázke ohľadom zrodu svojho kvalitného destilátu, sa v spomienkach vrátil do čias svojho detstva.

„Zima bola tradične časom zabíjačiek. Počas tejto udalosti bývalo na dvoroch rušno už skoro ráno. Pamätám si, že gazdiná vždy vyšla za chlapmi s táckou v ruke. Dookola boli štamperlíky, v strede butilka so slivovicou. Bez toho sa zabíjačka nesmela začať,“ pripomenul a zdôraznil, že pitie ovocných destilátov je odjakživa súčasťou našej gastronomickej kultúry.

„Stredoeurópske národy ju poznali už v stredoveku, kedy ju používali na liečenie. Na území našej krajiny vznikla prvá pálenica v roku 1438 v Bardejove, neskôr v Bratislave. O slivovici dejiny prvýkrát písali v roku 1684, potom v 18. storočí,“ načrel do histórie.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je kvalitné ovocie

Kvalita nemá byť len vo fľaši, ale predovšetkým najprv v sude. Tibor sa už roky drží tejto zásady. „Ak chcem kvalitnú slivovicu, musím mať dobre dozreté slivky a dobrú odrodu, akou je aj tá bystrická. Základom kvalitného destilátu je dobrý kvas. Ja veruže slivky po jednej preberám a umývam. Potom ich odstopkujem a odkôstkujem. Nedostatočne dozreté skončia v kompóte. Zhnité, respektíve plesnivé hodím do koša. Do kvasnej nádoby sa skutočne dostane len zdravé, dozreté, ba až prezreté ovocie.“

Slivky v sude neznamenajú koniec roboty. Treba kontrolovať kyslosť a zásaditosť kvasu. Tibor uprednostňuje riadené kvasenie.

„Keď je potrebné, tak ph nastavím na ideálnu hodnotu 2,8 -3,2. Kvas zaočkujem vínnymi kvasinkami, pridám enzýmy, prípadne aj živnú soľ. Cukor nepridávam nikdy. Dôležité je, aby pri fermentácii nevznikli kyselina octová a maslová.“ Odborník na destiláty zároveň pripomenul, že pre kvasenie je potrebné zabezpečiť prostredie s teplotou 15 – 22 stupňov Celzia. Do sudov tiež netreba zbytočne nazerať, aby kvas nezoxidoval. „Keď sa kvasenie skončí, nádoby hermeticky uzavriem.“

V Divíne našiel odborníka

Šikovný Lučenčan robí slivovicu vždy len z jednej odrody slivky. „Konzument by mal cítiť chuť a vôňu, ktoré sú pre každú odrodu jedinečné.“

Predtým pálil v Lučenci, teraz vozí kvas do Divína. „Je tam dvojkotlová pálenica a predovšetkým dobrý odborník. Júliusa Šima zdobia 36-ročné skúsenosti s pálením. Viem, že odtiaľ odídem vždy s kvalitnou slivovicou,“ zakončil Tatárka.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 539
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 4 852
  3. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 4 546
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 019
  5. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 2 982
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 2 552
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 332
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 756

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  3. Ľubomír Maretta: Melódia
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  5. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  6. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  7. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  8. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 150
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 10 687
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 812
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 512
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 509
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 618
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 245
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 220
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Havarované auto pri Pavlovciach (okr. R. Sobota) vytiahnuté z priekopy

Jedna osoba sa pri nehode zranila.


13m
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


17 h
Dávid Kušický pri obrovskom betónovom vajci, určenom na výrobu naturálneho vína.

Mladý Slovák ulahodil Japoncom, Kórejcom, Američanom aj Kanaďanom. Jeho víno poznajú aj v michelinskej reštaurácii.


18 h
Policajná akcia.

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

HIPEC sa využíva vtedy, keď zlyháva systémová liečba chemoterapiou.


2. dec

Osídlenie pochádza z mladšej doby kamennej.


20 h

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


20 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Biely Kameň
  3. Ľubomír Maretta: Melódia
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách
  5. Tomáš Vodvářka: Výročí soudružských poprav
  6. Anton Kovalčík: Ukrajina vs. Rusko, 1 - Hladomor.
  7. Matej Farkas: Lungo a citronáda
  8. Petronela Čellárová: Ako sa mám?
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 244 150
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 10 687
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 812
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 512
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 509
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 618
  7. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 245
  8. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 220
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu