Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Slivovica z Lučenca zožala v jeden deň štvornásobný úspech

Tibor Tatárka nedá na svoj kvalitný destilát dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom.

Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica.Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica. (Zdroj: Marcela Ballová)

LUČENEC. Na kvalitnú slivovicu nedá dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom. No a o tom, že Tibor Tatárka z Lučenca má doma skutočne prvotriedny destilát, niet pochýb. Veď získať štyri ocenenia na jednej súťaži, to už o niečom svedčí.

Hodnotil Slovenský rád rytierov destilátov

V prípade Novohradčana sa dá povedať, že išiel, videl, zvíťazil. Aj napriek tomu, že kamaráti jeho slivovicu chvália už nejaký ten rok, do súťaží sa nehrnul. Páli už vyše tri desaťročia a za ten čas absolvoval len dve súťaže.

Skryť Vypnúť reklamu

„Mňa teší, keď niekoho môžem obdarovať svojou kvalitnou pálenkou alebo keď ma niekto pochváli, že tá moja slivovica je lahodná,“ podotkol Tatárka, ktorého destilát zožal pred štyrmi rokmi úspech v Maďarsku a tento rok si slová uznania vypočul aj v Lukovištiach. Stenu nad sudmi, v ktorých zvyknú kvasiť slivky, zdobia štyri diplomy. Všetky sú zo súťaže Lukovišťský kalíščok 2017.

„Ovocné destiláty z nášho kraja hodnotila porota v šiestich kategóriách: slivovica, jablkovica, hruškovica, čerešňovica, záhradná zmes a iné ovocie,“ ozrejmil Tatárka s tým, že do súťaže bolo prihlásených až 262 vzoriek. „Senzorické hodnotenie bolo dvojkolové, keď najskôr hodnotilo trinásť laických komisií. Potom sa svojej úlohy zhostil Slovenský rád rytierov destilátov, ktorý určil víťazov jednotlivých kategórii aj šampióna.

Skryť Vypnúť reklamu

Slivovicou kedysi aj liečili

Debut Tibora Tatárku na spomínanej súťaži bol úspešný. V kategórii slivovica získal štyri diplomy – zlatý, strieborný a dva bronzové. Pri otázke ohľadom zrodu svojho kvalitného destilátu, sa v spomienkach vrátil do čias svojho detstva.

„Zima bola tradične časom zabíjačiek. Počas tejto udalosti bývalo na dvoroch rušno už skoro ráno. Pamätám si, že gazdiná vždy vyšla za chlapmi s táckou v ruke. Dookola boli štamperlíky, v strede butilka so slivovicou. Bez toho sa zabíjačka nesmela začať,“ pripomenul a zdôraznil, že pitie ovocných destilátov je odjakživa súčasťou našej gastronomickej kultúry.

„Stredoeurópske národy ju poznali už v stredoveku, kedy ju používali na liečenie. Na území našej krajiny vznikla prvá pálenica v roku 1438 v Bardejove, neskôr v Bratislave. O slivovici dejiny prvýkrát písali v roku 1684, potom v 18. storočí,“ načrel do histórie.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležité je kvalitné ovocie

Kvalita nemá byť len vo fľaši, ale predovšetkým najprv v sude. Tibor sa už roky drží tejto zásady. „Ak chcem kvalitnú slivovicu, musím mať dobre dozreté slivky a dobrú odrodu, akou je aj tá bystrická. Základom kvalitného destilátu je dobrý kvas. Ja veruže slivky po jednej preberám a umývam. Potom ich odstopkujem a odkôstkujem. Nedostatočne dozreté skončia v kompóte. Zhnité, respektíve plesnivé hodím do koša. Do kvasnej nádoby sa skutočne dostane len zdravé, dozreté, ba až prezreté ovocie.“

Slivky v sude neznamenajú koniec roboty. Treba kontrolovať kyslosť a zásaditosť kvasu. Tibor uprednostňuje riadené kvasenie.

„Keď je potrebné, tak ph nastavím na ideálnu hodnotu 2,8 -3,2. Kvas zaočkujem vínnymi kvasinkami, pridám enzýmy, prípadne aj živnú soľ. Cukor nepridávam nikdy. Dôležité je, aby pri fermentácii nevznikli kyselina octová a maslová.“ Odborník na destiláty zároveň pripomenul, že pre kvasenie je potrebné zabezpečiť prostredie s teplotou 15 – 22 stupňov Celzia. Do sudov tiež netreba zbytočne nazerať, aby kvas nezoxidoval. „Keď sa kvasenie skončí, nádoby hermeticky uzavriem.“

V Divíne našiel odborníka

Šikovný Lučenčan robí slivovicu vždy len z jednej odrody slivky. „Konzument by mal cítiť chuť a vôňu, ktoré sú pre každú odrodu jedinečné.“

Predtým pálil v Lučenci, teraz vozí kvas do Divína. „Je tam dvojkotlová pálenica a predovšetkým dobrý odborník. Júliusa Šima zdobia 36-ročné skúsenosti s pálením. Viem, že odtiaľ odídem vždy s kvalitnou slivovicou,“ zakončil Tatárka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 248
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 246
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 776
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 848
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 008
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 802
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Nové opatrenia zasadili reštauráciám ťažkú ranu

Počas dlhoročného fungovania obdobnú situáciu nezažili.

Za dlhé roky fungovania nezažili majitelia  rešturácií takýto pocit bezmocnosti.

Písomná prestrelka medzi Mikulcom a Šimkom, minister odkázal primátorovi, že zákon platí pre všetkých rovnako

Šéf rezortu vnútra: Ak nie mestská, tak štátna polícia na poriadok a dodržiavanie nariadení v Rimavskej Sobote dohliadne.

Jozef Šimko, primátor Rimavskej Soboty.

Celoplošné testovanie sa uskutoční iba počas víkendu, rozhodol o tom ústredný krízový štáb

Namiesto avizovaných troch dní prebehne testovanie len v sobotu a v nedeľu.

Premiér Matovič hodnotí celoplošné testovanie na Orave a Bardejove.

Petrána obvinili aj z manipulovania zápasov. Korupcia je všade, tvrdí v otvorenom rozhovore

Futbalista MŠK Rimavská Sobota sa na ihriská vrátil po dvojročnom treste.

Peter Petrán (vpravo).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?