Sobota, 17. november, 2018 | Meniny má Klaudia

Slivovica z Lučenca zožala v jeden deň štvornásobný úspech

Tibor Tatárka nedá na svoj kvalitný destilát dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom.

Tibor Tatárka a jeho víťazná slivovica.(Zdroj: Marcela Ballová)

LUČENEC. Na kvalitnú slivovicu nedá dopustiť. Tvrdí, že keď sa pije s mierou, je liekom. No a o tom, že Tibor Tatárka z Lučenca má doma skutočne prvotriedny destilát, niet pochýb. Veď získať štyri ocenenia na jednej súťaži, to už o niečom svedčí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnotil Slovenský rád rytierov destilátov

V prípade Novohradčana sa dá povedať, že išiel, videl, zvíťazil. Aj napriek tomu, že kamaráti jeho slivovicu chvália už nejaký ten rok, do súťaží sa nehrnul. Páli už vyše tri desaťročia a za ten čas absolvoval len dve súťaže.

„Mňa teší, keď niekoho môžem obdarovať svojou kvalitnou pálenkou alebo keď ma niekto pochváli, že tá moja slivovica je lahodná,“ podotkol Tatárka, ktorého destilát zožal pred štyrmi rokmi úspech v Maďarsku a tento rok si slová uznania vypočul aj v Lukovištiach. Stenu nad sudmi, v ktorých zvyknú kvasiť slivky, zdobia štyri diplomy. Všetky sú zo súťaže Lukovišťský kalíščok 2017.

„Ovocné destiláty z nášho kraja hodnotila porota v šiestich kategóriách: slivovica, jablkovica, hruškovica, čerešňovica, záhradná zmes a iné ovocie,“ ozrejmil Tatárka s tým, že do súťaže bolo prihlásených až 262 vzoriek. „Senzorické hodnotenie bolo dvojkolové, keď najskôr hodnotilo trinásť laických komisií. Potom sa svojej úlohy zhostil Slovenský rád rytierov destilátov, ktorý určil víťazov jednotlivých kategórii aj šampióna.

Slivovicou kedysi aj liečili

Debut Tibora Tatárku na spomínanej súťaži bol úspešný. V kategórii slivovica získal štyri diplomy – zlatý, strieborný a dva bronzové. Pri otázke ohľadom zrodu svojho kvalitného destilátu, sa v spomienkach vrátil do čias svojho detstva.

„Zima bola tradične časom zabíjačiek. Počas tejto udalosti bývalo na dvoroch rušno už skoro ráno. Pamätám si, že gazdiná vždy vyšla za chlapmi s táckou v ruke. Dookola boli štamperlíky, v strede butilka so slivovicou. Bez toho sa zabíjačka nesmela začať,“ pripomenul a zdôraznil, že pitie ovocných destilátov je odjakživa súčasťou našej gastronomickej kultúry.

„Stredoeurópske národy ju poznali už v stredoveku, kedy ju používali na liečenie. Na území našej krajiny vznikla prvá pálenica v roku 1438 v Bardejove, neskôr v Bratislave. O slivovici dejiny prvýkrát písali v roku 1684, potom v 18. storočí,“ načrel do histórie.

Dôležité je kvalitné ovocie

Kvalita nemá byť len vo fľaši, ale predovšetkým najprv v sude. Tibor sa už roky drží tejto zásady. „Ak chcem kvalitnú slivovicu, musím mať dobre dozreté slivky a dobrú odrodu, akou je aj tá bystrická. Základom kvalitného destilátu je dobrý kvas. Ja veruže slivky po jednej preberám a umývam. Potom ich odstopkujem a odkôstkujem. Nedostatočne dozreté skončia v kompóte. Zhnité, respektíve plesnivé hodím do koša. Do kvasnej nádoby sa skutočne dostane len zdravé, dozreté, ba až prezreté ovocie.“

Slivky v sude neznamenajú koniec roboty. Treba kontrolovať kyslosť a zásaditosť kvasu. Tibor uprednostňuje riadené kvasenie.

„Keď je potrebné, tak ph nastavím na ideálnu hodnotu 2,8 -3,2. Kvas zaočkujem vínnymi kvasinkami, pridám enzýmy, prípadne aj živnú soľ. Cukor nepridávam nikdy. Dôležité je, aby pri fermentácii nevznikli kyselina octová a maslová.“ Odborník na destiláty zároveň pripomenul, že pre kvasenie je potrebné zabezpečiť prostredie s teplotou 15 – 22 stupňov Celzia. Do sudov tiež netreba zbytočne nazerať, aby kvas nezoxidoval. „Keď sa kvasenie skončí, nádoby hermeticky uzavriem.“

V Divíne našiel odborníka

Šikovný Lučenčan robí slivovicu vždy len z jednej odrody slivky. „Konzument by mal cítiť chuť a vôňu, ktoré sú pre každú odrodu jedinečné.“

Predtým pálil v Lučenci, teraz vozí kvas do Divína. „Je tam dvojkotlová pálenica a predovšetkým dobrý odborník. Júliusa Šima zdobia 36-ročné skúsenosti s pálením. Viem, že odtiaľ odídem vždy s kvalitnou slivovicou,“ zakončil Tatárka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 010
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 102
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 17 988
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 17 280
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 6 848
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 209
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 281
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 4 201
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 953
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 381

Hlavné správy z MY Novohrad

Vedenie FTC vyriešilo trénerskú otázku

Rozhodlo sa na piatkovej (16.11.) schôdzi.

V MŠK Novohrad sa obzerajú po skúsených hráčoch, počítajú s odchodom Višiča

V tíme oranžových vládne po jeseni polovičná spokojnosť.

Chystá sa natáčanie na Gemeri, prebehne veľký filmový casting

V Rimavskej Sobote a v Tisovci sa môžete počas soboty pokúsiť dostať filmovú úlohu. Hľadajú aj nehercov.

Prioritami primátora Hnúšte Lebedu budú práca a navrátenie majetku

Chce, aby boli občania na svoje mesto viac hrdí a aby po dlhých rokoch dostali nádej, že v Hnúšti sa oplatí ostať žiť.

Káder Kalinova by mali opustiť dvaja mladíci

Klub bude náhradu hľadať aj v rezerve.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 12.37

Na nitrianskej klinike zakázali návštevy, dôvodom sú osýpky

V nitrianskej nemocnici hospitalizovali dvoch pacientov s vysoko infekčným ochorením.

Ako vodič v Nórsku zarobí viac ako spisovateľ na Slovensku

Šofér autobusu píše vo voľnom čase knihy. Chvíľu brázdil aj nitrianske cesty.

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie. Ich konzumácia môže 
vyvolať hnačky a bolesti brucha. Ľudia si ich 
napriek tomu čapujú.

Vybrali SME

Už ste čítali?