RIMAVSKÁ SOBOTA. Nedávno zažiarila zamŕzajúca mydlová bublina, zvečnená fotoaparátom Rimavskosoboťanky Daniely Rapavej, na titulke britského denníka The Guardian. Očarila aj odbornú porotu Royal Photographic Society, ktorá ju spomedzi viac ako 3500 snímok nominovala do najlepšej stovky, ktorú v septembri obdivovali návštevníci prestížnej výstavy v Londýne. Bublina sa volala Levitácia.

No a netrvalo dlho a na svete je ďalšia mrznúca kráska, ktorá zaujala v zahraničí. Slovenka pracujúca v rimavskosobotskej hvezdárni ju pomenovala Buď svetlo. Fotografia mydlovej bubliny dosiahla striebornú pozíciu na súťaži SPIE Annual International Day of Light Photo Contest v Amerike. No a jej cesta sa za veľkou mlákou zďaleka nekončí. Na budúci rok ju budú obdivovať v metropole pod Eiffelovou vežou. Paríž bude totiž 16. mája dejiskom Medzinárodného dňa svetla. Rozhodnutie o tom padlo v utorok 14. novembra na 39. generálnej konferencii svetovej organizácie UNESCO.
„Teší ma, že moja snímka bude súčasťou tejto prestížnej udalosti, na ktorej nebudú chýbať významné osobnosti a laureáti Nobelovej cesty,“ povedala Daniela Rapavá, ktorá nepochybne patrí medzi špičkových fotografov.
Inšpirovaná biblickým citátom
Nádherne sfarbenú bublinu na túto slávu predurčilo jej meno.
„Je skutočne zaujímavé sledovať, ako spočiatku šedá ničota rastie, zamŕza a na miniatúrnych kryštálikoch sa začne rozkladať svetlo. Akoby sa rodilo. Pri tejto bubline mi napadol biblický citát: Buď svetlo. Preto to meno,“ ozrejmila s úsmevom fotografka.
Krásu nachádza v bežných veciach
Daniela nefotí pre víťazstvá, no fakt, že jej fotografie zviditeľňujú Slovensko aj na iných kontinentoch, ju teší. Baví ju objavovať inú tvár a nachádzať nový rozmer vo veciach, ktoré bežne prehliadame. V hvezdárni nimi neraz očarí návštevníkov, ktorí možnože ani netušili, akú nádheru dokáže svetlo vyčariť trebárs na obyčajnej potravinovej fólii. Aj priehľadný kúsok ľadu vyzerá na Danielinej fotografii ako klenot.
Recept na výrobu mydlových bublín je jednoduchý. Stačí voda s cukrom alebo glycerínom. Rimavskosoboťanka ho už prezradila mnohým záujemcom. Recept je však jedna vec a konečné dielo druhá. Nikdy nie je známe, čo z toho vzíde.
„Moje fotografie nepovažujem za zinscenované. Bublinu síce vyfúknem, ale ostatné už zariadi príroda,“ podotkla fotografka s tým, že svetlo je skutočným umelcom. Práve ono sprevádza jej tohtoročnú tvorbu.