Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Sporovlivé gazdinky z Novohradu nevyliali ani vodu z halušiek

Pri varení rozhodovala dostupnosť surovín a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť.

Halušková polievka(Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

LUČENEC. V Novohrade vedeli gazdinky zužitkovať všetko, čo im poskytli komory, sypárne, polia či záhradky. Žiadne vyhadzovanie zvyškov surovín alebo vareného jedla. Pokrmy mastili slaninou, masťou, lojom, v dobe pôstu konopným a ľanovým olejom. Ako ochucovadlo im poslúžila soľ a koreniny, ktoré si vypestovali v záhrade, prípadne kúpili na lučenských trhoch, alebo od podomových obchodníkov.

Vytvárali rodinné zázemie

Ženy z Opatovej v okrese Lučenec boli predovšetkým gazdinami a matkami s nekonečným radom povinností v domácnosti i mimo nej. „Dotýkali sa všetkého, čím žila a živila sa rodina, rodili a vychovávali deti, pokorne opatrovali chorých a starých, sýtili všetkých chlebom, koláčmi, dobrými radami, láskou i piesňou. Vytvárali rodinné zázemie a uchovávali rodinné tradície,“ priblížila kronikárka mesta Lučenec Mária Adamová, ktorá je autorkou knižky Recepty opatovských ženičiek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rady prijímali od starých mám a odovzdávali ich ďalším pokoleniam. Ženy z Opatovej okrem domácich povinností museli chodiť do práce do blízkej textilky. „Pri varení opatovských ženičiek rozhodovali skôr dostupné suroviny a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť, než presný recept. Tu sa vravievalo od oka a podľa citu. No hlavne s láskou,“ dodala Adamová.

Nevyhodili ani omrvinku

V minulosti nebolo zvykom plytvať jedlom. Naši nevyhodili ani omrvinku z chleba. Tí bohatší zbytkami nachovali statok. Chudobnejší, ktorí nemali ani prasiatko, dokázali zužitkovať všetko. Nevyliali ani len vodu, v ktorej uvalili halušky.

Naše národné jedlo varí doma snáď každý. Dnes už však gazdinka pri vyberaní halušiek vodu scedí do drezu. A pritom ani netuší, ako dobre sa ešte dá využiť. Napríklad na vynikajúcu polievku.

Prečítajte si tiež: undefined

Recept na ňu si v rodinách prispôsobili podľa toho, ako dobre sa rodina mala. Chudobnejší len ochutili čistý vývar, tí bohatší pridali pre chuť cibuľu no a tí, čo mali kravičku, vývar zjemnili mliekom.

Tradičný recept od Evy Križanovskej rodenej Lapinovej z Opatovej uverejnila Mária Adamová vo svojej knihe.

Halušková polievka

Masť, cibuľa, červená paprika. Po uvarení halušiek nám z nich ostane vývar. Na masti speníme cibuľku do polo hneda, posypeme červenou paprikou a zalejeme vývarom z halušiek. Osolíme a do polievky pridáme halušky podľa potreby.

U rodiny Janštovej z Lučenca sa varila halušková polievka, ktorú domácky volali Grgavica. Domáca pani Viera ju podľa receptu svojich predkov varí dodnes.

Grgavica

Prečítajte si tiež: undefined

Do hrnca dáme zohriať mlieko, pridáme vývar z halušiek a dochutíme soľou. Pridáme oškvarky z domácej slaninky a trošku bryndze. Miešame, kým sa bryndza nerozpustí. Lepší jedáci si do polievky ešte pridajú halušky.

„Kedysi ľudia nemali váhy, zvlášť v chudobných rodinách. Oni to mali v oku,“ vysvetlila kronikárka príčinu, prečo sa v receptoch neuvádza množstvo použitých ingrediencií.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 831
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 010
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 262
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 276
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 681
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 977

Téma: Jedlo


Hlavné správy z MY Novohrad

Poltárčania bodovali, FTC v Námestove neuspel

Výsledkový sumár víkendových zápasov Tipos III. ligy Stred.

Na pamätníku sa objavilo meno ešte žijúceho či maliara, ktorý podľahol chorobe

Po oboch stranách schodiska mali stáť rôzne sochy vojakov. Mesto však rozhodlo o šetrnejšom variante.

Jozef Bednárik odštartoval Divadelnú jeseň

Spomienky na známu osobnosť sú dojímavé aj veselé. Bednárika pripomína aj súkromná korešpondencia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?