Pondelok, 21. január, 2019 | Meniny má Vincent

Sporovlivé gazdinky z Novohradu nevyliali ani vodu z halušiek

Pri varení rozhodovala dostupnosť surovín a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť.

Halušková polievka(Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

LUČENEC. V Novohrade vedeli gazdinky zužitkovať všetko, čo im poskytli komory, sypárne, polia či záhradky. Žiadne vyhadzovanie zvyškov surovín alebo vareného jedla. Pokrmy mastili slaninou, masťou, lojom, v dobe pôstu konopným a ľanovým olejom. Ako ochucovadlo im poslúžila soľ a koreniny, ktoré si vypestovali v záhrade, prípadne kúpili na lučenských trhoch, alebo od podomových obchodníkov.

Vytvárali rodinné zázemie

Ženy z Opatovej v okrese Lučenec boli predovšetkým gazdinami a matkami s nekonečným radom povinností v domácnosti i mimo nej. „Dotýkali sa všetkého, čím žila a živila sa rodina, rodili a vychovávali deti, pokorne opatrovali chorých a starých, sýtili všetkých chlebom, koláčmi, dobrými radami, láskou i piesňou. Vytvárali rodinné zázemie a uchovávali rodinné tradície,“ priblížila kronikárka mesta Lučenec Mária Adamová, ktorá je autorkou knižky Recepty opatovských ženičiek.

Rady prijímali od starých mám a odovzdávali ich ďalším pokoleniam. Ženy z Opatovej okrem domácich povinností museli chodiť do práce do blízkej textilky. „Pri varení opatovských ženičiek rozhodovali skôr dostupné suroviny a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť, než presný recept. Tu sa vravievalo od oka a podľa citu. No hlavne s láskou,“ dodala Adamová.

Nevyhodili ani omrvinku

V minulosti nebolo zvykom plytvať jedlom. Naši nevyhodili ani omrvinku z chleba. Tí bohatší zbytkami nachovali statok. Chudobnejší, ktorí nemali ani prasiatko, dokázali zužitkovať všetko. Nevyliali ani len vodu, v ktorej uvalili halušky.

Naše národné jedlo varí doma snáď každý. Dnes už však gazdinka pri vyberaní halušiek vodu scedí do drezu. A pritom ani netuší, ako dobre sa ešte dá využiť. Napríklad na vynikajúcu polievku.

Prečítajte si tiež: undefined

Recept na ňu si v rodinách prispôsobili podľa toho, ako dobre sa rodina mala. Chudobnejší len ochutili čistý vývar, tí bohatší pridali pre chuť cibuľu no a tí, čo mali kravičku, vývar zjemnili mliekom.

Tradičný recept od Evy Križanovskej rodenej Lapinovej z Opatovej uverejnila Mária Adamová vo svojej knihe.

Halušková polievka

Masť, cibuľa, červená paprika. Po uvarení halušiek nám z nich ostane vývar. Na masti speníme cibuľku do polo hneda, posypeme červenou paprikou a zalejeme vývarom z halušiek. Osolíme a do polievky pridáme halušky podľa potreby.

U rodiny Janštovej z Lučenca sa varila halušková polievka, ktorú domácky volali Grgavica. Domáca pani Viera ju podľa receptu svojich predkov varí dodnes.

Grgavica

Prečítajte si tiež: undefined

Do hrnca dáme zohriať mlieko, pridáme vývar z halušiek a dochutíme soľou. Pridáme oškvarky z domácej slaninky a trošku bryndze. Miešame, kým sa bryndza nerozpustí. Lepší jedáci si do polievky ešte pridajú halušky.

„Kedysi ľudia nemali váhy, zvlášť v chudobných rodinách. Oni to mali v oku,“ vysvetlila kronikárka príčinu, prečo sa v receptoch neuvádza množstvo použitých ingrediencií.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  6. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  8. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  10. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  3. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  6. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  7. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  8. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  9. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  10. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 450
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 689
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 869
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 218
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 932
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 557
  7. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 375
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 370
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 594
  10. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 2 411

Téma: Jedlo


Hlavné správy z MY Novohrad

Úroda hrozna sa vlani zdvojnásobila

U najväčšieho producenta vína v Banskobystrickom kraji považujú uplynulý rok za netypický.

Budova ľahla k zemi, na niekdajšiu živiteľku rodín zostali len spomienky

Vďaka Bani Dolina vzniklo okresné mesto. Čo ju však bude pripomínať?

Mladý Šága vychytal proti FC Thorma nulu

Fiľakovská Balex Trade Futsal liga pokračovala jedenástym kolom.

Soboťania v Trebišove jednoznační. Čaká ich finále východnej skupiny

Hokejisti HKM boli v semifinále skupiny stopercentní.

Dramatický zápas so šťastným koncom pre BKM

Basketbalový Lučenec konečne prelomil šnúru prehier.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rodine zo Sučian pri Martine sa pod ťarchou snehu zrútil dom

Schátraná strecha už viac nevydržala.

Ako vyzerala obec Čachtice a Čachtický hrad v minulosti?

Čachtický hrad vlani navštívilo vyše 60-tisíc turistov. Pozrite sa, ako vyzeral v minulom storočí.

Vybrali SME

Už ste čítali?