Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Sporovlivé gazdinky z Novohradu nevyliali ani vodu z halušiek

Pri varení rozhodovala dostupnosť surovín a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť.

Halušková polievkaHalušková polievka (Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

LUČENEC. V Novohrade vedeli gazdinky zužitkovať všetko, čo im poskytli komory, sypárne, polia či záhradky. Žiadne vyhadzovanie zvyškov surovín alebo vareného jedla. Pokrmy mastili slaninou, masťou, lojom, v dobe pôstu konopným a ľanovým olejom. Ako ochucovadlo im poslúžila soľ a koreniny, ktoré si vypestovali v záhrade, prípadne kúpili na lučenských trhoch, alebo od podomových obchodníkov.

Vytvárali rodinné zázemie

Ženy z Opatovej v okrese Lučenec boli predovšetkým gazdinami a matkami s nekonečným radom povinností v domácnosti i mimo nej. „Dotýkali sa všetkého, čím žila a živila sa rodina, rodili a vychovávali deti, pokorne opatrovali chorých a starých, sýtili všetkých chlebom, koláčmi, dobrými radami, láskou i piesňou. Vytvárali rodinné zázemie a uchovávali rodinné tradície,“ priblížila kronikárka mesta Lučenec Mária Adamová, ktorá je autorkou knižky Recepty opatovských ženičiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Rady prijímali od starých mám a odovzdávali ich ďalším pokoleniam. Ženy z Opatovej okrem domácich povinností museli chodiť do práce do blízkej textilky. „Pri varení opatovských ženičiek rozhodovali skôr dostupné suroviny a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť, než presný recept. Tu sa vravievalo od oka a podľa citu. No hlavne s láskou,“ dodala Adamová.

Nevyhodili ani omrvinku

V minulosti nebolo zvykom plytvať jedlom. Naši nevyhodili ani omrvinku z chleba. Tí bohatší zbytkami nachovali statok. Chudobnejší, ktorí nemali ani prasiatko, dokázali zužitkovať všetko. Nevyliali ani len vodu, v ktorej uvalili halušky.

Naše národné jedlo varí doma snáď každý. Dnes už však gazdinka pri vyberaní halušiek vodu scedí do drezu. A pritom ani netuší, ako dobre sa ešte dá využiť. Napríklad na vynikajúcu polievku.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: undefined Čítajte 

Recept na ňu si v rodinách prispôsobili podľa toho, ako dobre sa rodina mala. Chudobnejší len ochutili čistý vývar, tí bohatší pridali pre chuť cibuľu no a tí, čo mali kravičku, vývar zjemnili mliekom.

Tradičný recept od Evy Križanovskej rodenej Lapinovej z Opatovej uverejnila Mária Adamová vo svojej knihe.

Halušková polievka

Masť, cibuľa, červená paprika. Po uvarení halušiek nám z nich ostane vývar. Na masti speníme cibuľku do polo hneda, posypeme červenou paprikou a zalejeme vývarom z halušiek. Osolíme a do polievky pridáme halušky podľa potreby.

U rodiny Janštovej z Lučenca sa varila halušková polievka, ktorú domácky volali Grgavica. Domáca pani Viera ju podľa receptu svojich predkov varí dodnes.

Grgavica

Prečítajte si tiež: undefined Čítajte 

Do hrnca dáme zohriať mlieko, pridáme vývar z halušiek a dochutíme soľou. Pridáme oškvarky z domácej slaninky a trošku bryndze. Miešame, kým sa bryndza nerozpustí. Lepší jedáci si do polievky ešte pridajú halušky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kedysi ľudia nemali váhy, zvlášť v chudobných rodinách. Oni to mali v oku,“ vysvetlila kronikárka príčinu, prečo sa v receptoch neuvádza množstvo použitých ingrediencií.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 518
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 328
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 964
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 278
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 366
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 052
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 645
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 803
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 493
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

V Rimavskej Sobote zverejnili harmonogram testovania, niektoré miesta sú už obsadené

Víkend v našej krajine sa bude niesť v znamení celoplošného testovania na ochorenie COVID-19.

Obce a mestá postupne zriaďujú miesta na testovanie na Covid-19.
Nemocnica v Rimavskej Sobote

Vláda schválila výstavbu jedného z najväčších priemyselných parkov na južnom Slovensku

Bude stáť v Rimavskej Sobote. Celkové náklady na výstavbu odhaduje rezort hospodárstva na maximálne 9,843 mil. eur.

Rimavská Sobota

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Ščasný: Máme na stred II. ligy, bez posíl tu nebudem

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

Už ste čítali?