Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Sporovlivé gazdinky z Novohradu nevyliali ani vodu z halušiek

Pri varení rozhodovala dostupnosť surovín a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť.

Halušková polievkaHalušková polievka (Zdroj: Ľ. KARMANOVÁ)

LUČENEC. V Novohrade vedeli gazdinky zužitkovať všetko, čo im poskytli komory, sypárne, polia či záhradky. Žiadne vyhadzovanie zvyškov surovín alebo vareného jedla. Pokrmy mastili slaninou, masťou, lojom, v dobe pôstu konopným a ľanovým olejom. Ako ochucovadlo im poslúžila soľ a koreniny, ktoré si vypestovali v záhrade, prípadne kúpili na lučenských trhoch, alebo od podomových obchodníkov.

Vytvárali rodinné zázemie

Ženy z Opatovej v okrese Lučenec boli predovšetkým gazdinami a matkami s nekonečným radom povinností v domácnosti i mimo nej. „Dotýkali sa všetkého, čím žila a živila sa rodina, rodili a vychovávali deti, pokorne opatrovali chorých a starých, sýtili všetkých chlebom, koláčmi, dobrými radami, láskou i piesňou. Vytvárali rodinné zázemie a uchovávali rodinné tradície,“ priblížila kronikárka mesta Lučenec Mária Adamová, ktorá je autorkou knižky Recepty opatovských ženičiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Rady prijímali od starých mám a odovzdávali ich ďalším pokoleniam. Ženy z Opatovej okrem domácich povinností museli chodiť do práce do blízkej textilky. „Pri varení opatovských ženičiek rozhodovali skôr dostupné suroviny a počet členov rodiny, ktorých bolo treba nasýtiť, než presný recept. Tu sa vravievalo od oka a podľa citu. No hlavne s láskou,“ dodala Adamová.

Nevyhodili ani omrvinku

V minulosti nebolo zvykom plytvať jedlom. Naši nevyhodili ani omrvinku z chleba. Tí bohatší zbytkami nachovali statok. Chudobnejší, ktorí nemali ani prasiatko, dokázali zužitkovať všetko. Nevyliali ani len vodu, v ktorej uvalili halušky.

Naše národné jedlo varí doma snáď každý. Dnes už však gazdinka pri vyberaní halušiek vodu scedí do drezu. A pritom ani netuší, ako dobre sa ešte dá využiť. Napríklad na vynikajúcu polievku.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: undefined Čítajte 

Recept na ňu si v rodinách prispôsobili podľa toho, ako dobre sa rodina mala. Chudobnejší len ochutili čistý vývar, tí bohatší pridali pre chuť cibuľu no a tí, čo mali kravičku, vývar zjemnili mliekom.

Tradičný recept od Evy Križanovskej rodenej Lapinovej z Opatovej uverejnila Mária Adamová vo svojej knihe.

Halušková polievka

Masť, cibuľa, červená paprika. Po uvarení halušiek nám z nich ostane vývar. Na masti speníme cibuľku do polo hneda, posypeme červenou paprikou a zalejeme vývarom z halušiek. Osolíme a do polievky pridáme halušky podľa potreby.

U rodiny Janštovej z Lučenca sa varila halušková polievka, ktorú domácky volali Grgavica. Domáca pani Viera ju podľa receptu svojich predkov varí dodnes.

Grgavica

Prečítajte si tiež: undefined Čítajte 

Do hrnca dáme zohriať mlieko, pridáme vývar z halušiek a dochutíme soľou. Pridáme oškvarky z domácej slaninky a trošku bryndze. Miešame, kým sa bryndza nerozpustí. Lepší jedáci si do polievky ešte pridajú halušky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kedysi ľudia nemali váhy, zvlášť v chudobných rodinách. Oni to mali v oku,“ vysvetlila kronikárka príčinu, prečo sa v receptoch neuvádza množstvo použitých ingrediencií.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 050
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 907
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 591
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 669
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 275
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 013
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 327
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 236
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

8 h
MŠK Novohrad Lučenec - jeseň sezóny 2020/21.

Čo je nové v kabíne lučeneckého klubu? Pýtali sme sa trénera M. Kéryho.

12 h
Trojskokan Tomáš Veszelka (vľavo) s trénerom Michalom Švarkom.

Rodák z Lučenca podstúpil operáciu kolena.

14 h
Na mieste nehody.

Pri dopravnej nehode sa zranili dve osoby.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

11 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

17 h

Už ste čítali?