MURÁŇ. Muránske buchty boli desaťročia miestnymi aj turistami vyhľadávanou pochúťkou. Pred štyrmi rokmi však v malej obci na Gemeri prestali rozvoniavať. Brány prevádzky, v ktorej sa piekli, sa zavreli. Tamojšia samospráva sa preto rozhodla konať.
„Skutočne by bola škoda, keby sláva delikatesy, ktorá preslávila našu dediny, zapadla prachom. Preto sme sa rozhodli, že ju oživíme,“ informoval starosta Muráňa Roman Goldschmidt s tým, že obec si na tento účel zobrala 80-tisícový úver. Polovicu z neho ukrojila kúpa nehnuteľnosti, v ktorej sa aktuálne buchty pečú a predávajú. „Zvyšok sme použili na prestavbu priestorov a všetko potrebné, aby sme výrobu buchiet mohli spustiť,“ podotkol starosta.
Prevádzka, v ktorej sa buchty pripravujú, je obecná. Prácu v nej našlo päť žien. Zhodne tvrdia, že o pochúťku je veľký záujem. Stalo sa, že ich za deň upiekli aj deväťsto. Bežne sa ich denne predá od 400 do 700.
„Projekt obnovy prípravy muránskych buchiet bol zaradený aj do akčného plánu rozvoja okresu Revúca. Sľúbili nám, že obec dostane na túto aktivitu 23-tisíc eur. Žiaľ, nebolo z toho nič,“ pripomenul Goldschmidt.

Tajomstvo lahodnej chuti buchiet tkvie podľa žien z prevádzky v nadýchanom ceste a chutných plnkách, ktorými nešetria. „Ľuďom najviac chutia tvarohové. Vynikajúce sú však všetky. V ponuke sú aj makové, lekvárové, jablkové, čučoriedkové či nugátové,“ povedala predavačka Katarína Hrbáľová.
Starosta neľutuje, že sa obec do pečenia buchiet pustila. Dokonca má v pláne, že pri dome, v ktorom sa pečú, vybuduje obec miesto na posedenie a preliezačky pre deti.