Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita

Maďarským turistom chutia v Novohrade aj na Gemeri halušky

Slovenské národné jedlo si návštevníci kraja dokonca odnášajú v plastových nádobách.

Ilustračné foto.(Zdroj: TASR)

RIMAVSKÁ SOBOTA/FIĽAKOVO/ŠIATORSKÁ BUKOVINKA. Klasické bryndzové halušky sú najžiadanejším jedlom, ktoré v reštauračných zariadeniach na juhu Banskobystrického kraja (BBSK) vyhľadávajú maďarskí turisti pri návštevách tohto regiónu. Uviedol to odborník na turizmus a poslanec Zastupiteľstva BBSK Ľubomír Motyčka, ktorý o tejto zaujímavosti informoval na poslednom zasadnutí krajských poslancov v Lučenci.

„Tu na juhu úplne automaticky volám po tom, aby tu bola kuchyňa slovenská a maďarská, a aby sa navzájom dopĺňali. Pri svojej návšteve v informačnom centre vo Fiľakove som k tomu len tak mimochodom dodal, že to nemusia byť iba prvoplánové halušky, že to môže byť aj niečo iné. No a oni mi na to s úsmevom odpovedali, že tí hostia, ktorí k nám prichádzajú z Maďarska, chcú všetci práve halušky," priblížil Motyčka, ktorý dve desaťročia vlastnil časopis o cestovaní a dodnes má blog o cestovnom ruchu.

„Na základe svojich cestovateľských skúseností tento záujem o halušky chápem. Napríklad ja si pri návšteve maďarského mesta Salgótarján vždy dávam miestnu špecialitu rebierko," dodal.

Jeho slová potvrdil aj primátor Fiľakova Attila Agócs, podľa ktorého je medzi maďarskými návštevníkmi badať o naše národné jedlo záujem.

„Predstavte si situáciu toho turistu, ktorý ide do cudzieho štátu. Samozrejme, že sa chce stretnúť aj v oblasti gastronómie s nejakou národnou či etnickou špecialitou," podotkol primátor. Podľa neho si Maďari v prípade Slovenska takúto špecialitu spájajú práve s haluškami, hoci tie sú regionálnym špecifikom aj v niektorých
maďarských krajoch, napríklad v dedine Hollókő v maďarskej časti regiónu Novohrad.

Skúsenosti so záujmom Maďarov o halušky má aj rimavskosobotský mestský poslanec Štefan Baláž, ktorý pochádza z dediny Šiatorská Bukovinka priamo na hraniciach s Maďarskom a podľa vlastných slov sa tam vracia každý týždeň. „Chodievam na večere a hlavne na obedy do miestnych reštaurácií. Som prekvapený, že možno 70 až 80 percent Maďarov si v nich dáva práve halušky," poznamenal Baláž s tým, že turisti si toto jedlo často berú aj so sebou v plastových nádobkách.

Na úsmevnú príhodu v spojitosti s haluškami a maďarskými turistami si spomína aj náčelník Mestskej polície v Rimavskej Sobote Peter Berecz. „Bolo to približne pred desiatimi rokmi. Na tiesňovú linku sme dostali hlásenie, že maďarskému autobusovému zájazdu sa stratil jeden účastník. Naša hliadka ho pomáhala nájsť a nakoniec
vysvitlo, že v meste zablúdil, keď hľadal reštauráciu, kde by mohol vyskúšať halušky," povedal Berecz.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 312
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 250
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 087
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 593
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 237
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 235
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 543
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 722
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 607
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 594

Hlavné správy z MY Novohrad

Vianočný piknik sľubuje rodinnú atmosféru

V lučeneckej Zlatej uličke vymysleli ďalšie zaujímavé podujatie.

Požiar si vyžiadal ľudský život

Veľkokrtíšski hasiči bojovali s ohňom vo Veľkých Zlievciach.

Mestské múzeum začalo druhý rok svojho života, chceli ho zriadiť už pred storočím

Prečo k založeniu múzea nedošlo už začiatkom 20. storočia, je nejasné. Rovnako ako osud základu zbierky.

Václavíková dvakrát na pódiu

Rimavskosobotská bedmintonistka obsadila pódiové priečky v dvojhre i štvorhre.

Kozlok majstrom Slovenska

Hrachovský hráč pridal k zlatu aj bronz.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Dubnici nad Váhom otvorili závod na výrobu nabíjacích staníc

Na Slovensku ide o prvého výrobcu nabíjacích staníc, zamestnanie by tu mohlo nájsť približne 50 ľudí.

Policajti hľadajú dvoch zlodejov

V Novom Meste nad Váhom mali ukradnúť peniaze.

Bratislavčania sú na prezývky zvyknutí, niektoré vznikli aj na Záhorí

Jedným z výrazov, ktoré možno počuť aj v dnešných časoch, je prezývka 'Blaváci', odvodená od neobľúbeného názvu Blava.

Vybrali SME

Už ste čítali?