Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Počas leta budú zmrzlinári pod drobnohľadom hygienikov

Kontroly sa zamerajú na hygienu aj kvalitu surovín.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME/ T.B.)

BANSKÁ BYSTRICA. Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva už tretí týždeň kontrolujú prevádzky
s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Pokračovať budú až do konca tohtoročnej letnej sezóny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kontrolujú pôvod surovín aj hygienu

Hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú tiež dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená a teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.

"Kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie zdravia obyvateľov," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.

Počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej. Podľa Mikasa to boli najčastejšie neodobraté a neodložené vzorky vo výrobniach zmrzlín na dobu 48 hodín, nepredložená respektíve nevedená evidencia o výrobe zmrzliny a tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení.

Vzorky nevyhoveli legislatíve

Prevádzky však tiež nedodržiavali osobnú hygienu pracovníkov, neviedli evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, chýbali im meracie zariadenia a boli zistené aj nedostatky v prevádzkovej hygiene ako napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistenie pracovných plôch.

Odborní pracovníci počas vlaňajších kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2317 vzoriek zmrzliny. Požiadavkám platnej legislatívy nevyhovelo 314 vzoriek. Zároveň odobrali 1116 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých
nevyhovelo 52 vzoriek, pričom 47 vzoriek zmrzliny nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív.

Niektorí museli zavrieť prevádzky

Za zistené nedostatky uložili hygienici počas vlaňajšej letnej sezóny 143 blokových pokút v sume 9 367 eur. V dvoch prípadoch dokonca nariadili uzatvoriť prevádzky do doby odstránenia nedostatkov.

Prečítajte si tiež: Nové oddelenie vybavili špičkovými prístrojmi, chcú prilákať darcov krvi (+FOTO)

Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená a tepelne opracované musia byť aj pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 480
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 202
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 133
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 751
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 269
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 811
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 937
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 594
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 752
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 344

Hlavné správy z MY Novohrad

Zaujímavé mená vo Fiľakove

Gergő Kelemen, Michal Kovanič i Lukáš Hrnčiar zarezávajú v rovnakom klube.

Lukáš Migaľa posilnil tím spod Urpína

Univerzálny futbalista, ktorý pochádza z Hnúšte, zakotvil v MFK Dukla Banská Bystrica.

Na najstaršom a najväčšom ródeu očakávajú okolo päťtisíc návštevníkov

Populárna akcia už tradične láka atraktívnym programom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?