BANSKÁ BYSTRICA. Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva už tretí týždeň kontrolujú prevádzky
s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Pokračovať budú až do konca tohtoročnej letnej sezóny.
Kontrolujú pôvod surovín aj hygienu
Hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú tiež dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená a teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.
"Kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie zdravia obyvateľov," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.
Počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej. Podľa Mikasa to boli najčastejšie neodobraté a neodložené vzorky vo výrobniach zmrzlín na dobu 48 hodín, nepredložená respektíve nevedená evidencia o výrobe zmrzliny a tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení.
Vzorky nevyhoveli legislatíve
Prevádzky však tiež nedodržiavali osobnú hygienu pracovníkov, neviedli evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, chýbali im meracie zariadenia a boli zistené aj nedostatky v prevádzkovej hygiene ako napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistenie pracovných plôch.
Odborní pracovníci počas vlaňajších kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2317 vzoriek zmrzliny. Požiadavkám platnej legislatívy nevyhovelo 314 vzoriek. Zároveň odobrali 1116 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých
nevyhovelo 52 vzoriek, pričom 47 vzoriek zmrzliny nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív.
Niektorí museli zavrieť prevádzky
Za zistené nedostatky uložili hygienici počas vlaňajšej letnej sezóny 143 blokových pokút v sume 9 367 eur. V dvoch prípadoch dokonca nariadili uzatvoriť prevádzky do doby odstránenia nedostatkov.

Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená a tepelne opracované musia byť aj pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky.