Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Tristoročný recept nezapadol prachom, lepníky sú vyhľadávanou pochúťkou

Vyše storočnú pec postavili na kolesá.

Lepníky sú skvelé slané aj sladké.Lepníky sú skvelé slané aj sladké. (Zdroj: Marcela Ballová)

HRUŠOV. Pred piatimi rokmi to bola len debata o typickom slovanskom jedle, ktoré je väčšinou spájané s rázovitou dedinou vo Veľkokrtíšskom okrese. Dnes je to storočná pec na kolesách a lepníky rozvoniavajúce na festivaloch v rôznych kútoch našej krajiny. Cesnakové, lekvárové či tvarohové, všetky sú vynikajúce.

„Na jednom stretnutí v Stupave prišla reč na hrušovské lepníky. Vraj sú skvelé a ľudia na ne stoja v radoch. A tak slovo dalo slovo a začali sme sa obzerať po peci,“ vysvetľuje Ján Fašang a ukazuje na kamennú pec na prívesnom vozíku. „Má vyše sto rokov. Kedysi taká stála v každom hrušovskom dvore. Ľudia si chleba piekli doma,“ ozrejmil.

Skryť Vypnúť reklamu

Pec na kolesách

Staručkú pec rozobrali, postavili na nadstavec, špeciálne upravili vlečku. Na cestu pribalili značné množstvo múky, droždia aj varených zemiakov.

Šikovné ženičky sa okolo stola zvŕtali jedna radosť. Cesto sa miesi výlučne ručne.

„Keby sa to robilo strojom, už by to nebol náš tradičný pokrm,“ podotkol Ján, ktorý pracuje ako inštruktor v autoškole.

Lepník sa voľakedy v Hrušove piekol spolu s chlebom. „Predtým, ako gazdiná upiekla chlieb, odštipla z cesta a vložila ho do pece. Podľa toho, ako sa tento kúsok upiekol, vedela, či je pec dobre vykúrená. No a to je vlastne lepník,“ priblížil šikovný mladík.

Prečítajte si tiež: Cárske sídlo na Gemeri je spojené s veštbou aj záhadným závetom Čítajte 

V Hrušove sa tristoročný recept na lepníky dedí z pokolenia na pokolenie. Ján tvrdí, že najväčší záujem je o cesnakové.

„Môžu byť slané aj sladké. Keď sa upečú, potrú sa roztopeným maslom. Potom sa môžu trochu posoliť a natrieť cesnakom. Kto má rád sladké, tak si ich potrie slivkovým alebo čerešňovým lekvárom.“

Skryť Vypnúť reklamu

Zvykne sa robievať aj tvarohovo-zemiaková zmes, ktorá sa natrie na lepník ešte pred pečením. Keď sa pochúťka upečie, potrie sa maslom a posype škoricou alebo vanilkou.

Partia z Hrušova a jej lepníky nechýbala ani na minulotýždňových Folklórnych slávnostiach pod Poľanou. Na chýrnom festivale nebola po prvýkrát.

„Za tri dni tu minieme približne 130 kilogramov múky a 70 kúskov droždia. Zemiaky si už nosíme uvarené. Držíme ich v chladničke. Koľko treba, toľko sa nastrúha,“ vyratúva Ján.

Z pece sála teplo. Je v nej do 500 stupňov Celzia. Krojovaná Hrušovčanka z nej zakrátko vyberá pochúťku, ktorá rozvoniava široko-ďaleko. A niet toho, kto by nechcel ochutnať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 065
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 299
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 762
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 211
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 910
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 174
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 346
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 352
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 303
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 235
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Dovedna 34 pracovníkov nemocníc v Rožňave a Rimavskej Sobote je v karanténe

Obidve zdravotnícke zariadeniatrápi tiež akútny nedostatok krvi všetkých krvných skupín.

Nemocnica v Rimavskej Sobote.
Dvojica mužov ukradla zásobníky s mincami zo samoobslužnej  autoumyvárne v Poltári.

V Rimavskej Sobote bude 27 odberných miest

Odberné miesta podľa samosprávy kopírujú volebné okrsky v meste s tromi výnimkami.

Slovensko sa pripravuje na celoplošné testovanie.

Banskobystrická župa je prvou v krajine, ktorá chystá vo svojich zariadeniach preventívne testovanie

Pravidelné testovanie sa dotkne 30 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Primátor Hattas: Situácia je v Nitre veľmi kritická, chýbajú lekári

V pätnástich dedinách budú testovať len jeden deň.

Už ste čítali?