Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Tristoročný recept nezapadol prachom, lepníky sú vyhľadávanou pochúťkou

Vyše storočnú pec postavili na kolesá.

Lepníky sú skvelé slané aj sladké.(Zdroj: Marcela Ballová)

HRUŠOV. Pred piatimi rokmi to bola len debata o typickom slovanskom jedle, ktoré je väčšinou spájané s rázovitou dedinou vo Veľkokrtíšskom okrese. Dnes je to storočná pec na kolesách a lepníky rozvoniavajúce na festivaloch v rôznych kútoch našej krajiny. Cesnakové, lekvárové či tvarohové, všetky sú vynikajúce.

„Na jednom stretnutí v Stupave prišla reč na hrušovské lepníky. Vraj sú skvelé a ľudia na ne stoja v radoch. A tak slovo dalo slovo a začali sme sa obzerať po peci,“ vysvetľuje Ján Fašang a ukazuje na kamennú pec na prívesnom vozíku. „Má vyše sto rokov. Kedysi taká stála v každom hrušovskom dvore. Ľudia si chleba piekli doma,“ ozrejmil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pec na kolesách

Staručkú pec rozobrali, postavili na nadstavec, špeciálne upravili vlečku. Na cestu pribalili značné množstvo múky, droždia aj varených zemiakov.

Šikovné ženičky sa okolo stola zvŕtali jedna radosť. Cesto sa miesi výlučne ručne.

„Keby sa to robilo strojom, už by to nebol náš tradičný pokrm,“ podotkol Ján, ktorý pracuje ako inštruktor v autoškole.

Lepník sa voľakedy v Hrušove piekol spolu s chlebom. „Predtým, ako gazdiná upiekla chlieb, odštipla z cesta a vložila ho do pece. Podľa toho, ako sa tento kúsok upiekol, vedela, či je pec dobre vykúrená. No a to je vlastne lepník,“ priblížil šikovný mladík.

Prečítajte si tiež: Cárske sídlo na Gemeri je spojené s veštbou aj záhadným závetom

V Hrušove sa tristoročný recept na lepníky dedí z pokolenia na pokolenie. Ján tvrdí, že najväčší záujem je o cesnakové.

„Môžu byť slané aj sladké. Keď sa upečú, potrú sa roztopeným maslom. Potom sa môžu trochu posoliť a natrieť cesnakom. Kto má rád sladké, tak si ich potrie slivkovým alebo čerešňovým lekvárom.“

Zvykne sa robievať aj tvarohovo-zemiaková zmes, ktorá sa natrie na lepník ešte pred pečením. Keď sa pochúťka upečie, potrie sa maslom a posype škoricou alebo vanilkou.

Partia z Hrušova a jej lepníky nechýbala ani na minulotýždňových Folklórnych slávnostiach pod Poľanou. Na chýrnom festivale nebola po prvýkrát.

„Za tri dni tu minieme približne 130 kilogramov múky a 70 kúskov droždia. Zemiaky si už nosíme uvarené. Držíme ich v chladničke. Koľko treba, toľko sa nastrúha,“ vyratúva Ján.

Z pece sála teplo. Je v nej do 500 stupňov Celzia. Krojovaná Hrušovčanka z nej zakrátko vyberá pochúťku, ktorá rozvoniava široko-ďaleko. A niet toho, kto by nechcel ochutnať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 493
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 226
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 108
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 792
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 261
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 800
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 942
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 592
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 750
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 345

Hlavné správy z MY Novohrad

Zaujímavé mená vo Fiľakove

Gergő Kelemen, Michal Kovanič i Lukáš Hrnčiar zarezávajú v rovnakom klube.

Lukáš Migaľa posilnil tím spod Urpína

Univerzálny futbalista, ktorý pochádza z Hnúšte, zakotvil v MFK Dukla Banská Bystrica.

Na najstaršom a najväčšom ródeu očakávajú okolo päťtisíc návštevníkov

Populárna akcia už tradične láka atraktívnym programom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?