Piatok, 21. september, 2018 | Meniny má Matúš

Tristoročný recept nezapadol prachom, lepníky sú vyhľadávanou pochúťkou

Vyše storočnú pec postavili na kolesá.

Lepníky sú skvelé slané aj sladké.(Zdroj: Marcela Ballová)

HRUŠOV. Pred piatimi rokmi to bola len debata o typickom slovanskom jedle, ktoré je väčšinou spájané s rázovitou dedinou vo Veľkokrtíšskom okrese. Dnes je to storočná pec na kolesách a lepníky rozvoniavajúce na festivaloch v rôznych kútoch našej krajiny. Cesnakové, lekvárové či tvarohové, všetky sú vynikajúce.

„Na jednom stretnutí v Stupave prišla reč na hrušovské lepníky. Vraj sú skvelé a ľudia na ne stoja v radoch. A tak slovo dalo slovo a začali sme sa obzerať po peci,“ vysvetľuje Ján Fašang a ukazuje na kamennú pec na prívesnom vozíku. „Má vyše sto rokov. Kedysi taká stála v každom hrušovskom dvore. Ľudia si chleba piekli doma,“ ozrejmil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pec na kolesách

Staručkú pec rozobrali, postavili na nadstavec, špeciálne upravili vlečku. Na cestu pribalili značné množstvo múky, droždia aj varených zemiakov.

Šikovné ženičky sa okolo stola zvŕtali jedna radosť. Cesto sa miesi výlučne ručne.

„Keby sa to robilo strojom, už by to nebol náš tradičný pokrm,“ podotkol Ján, ktorý pracuje ako inštruktor v autoškole.

Lepník sa voľakedy v Hrušove piekol spolu s chlebom. „Predtým, ako gazdiná upiekla chlieb, odštipla z cesta a vložila ho do pece. Podľa toho, ako sa tento kúsok upiekol, vedela, či je pec dobre vykúrená. No a to je vlastne lepník,“ priblížil šikovný mladík.

Prečítajte si tiež: Cárske sídlo na Gemeri je spojené s veštbou aj záhadným závetom

V Hrušove sa tristoročný recept na lepníky dedí z pokolenia na pokolenie. Ján tvrdí, že najväčší záujem je o cesnakové.

„Môžu byť slané aj sladké. Keď sa upečú, potrú sa roztopeným maslom. Potom sa môžu trochu posoliť a natrieť cesnakom. Kto má rád sladké, tak si ich potrie slivkovým alebo čerešňovým lekvárom.“

Zvykne sa robievať aj tvarohovo-zemiaková zmes, ktorá sa natrie na lepník ešte pred pečením. Keď sa pochúťka upečie, potrie sa maslom a posype škoricou alebo vanilkou.

Partia z Hrušova a jej lepníky nechýbala ani na minulotýždňových Folklórnych slávnostiach pod Poľanou. Na chýrnom festivale nebola po prvýkrát.

„Za tri dni tu minieme približne 130 kilogramov múky a 70 kúskov droždia. Zemiaky si už nosíme uvarené. Držíme ich v chladničke. Koľko treba, toľko sa nastrúha,“ vyratúva Ján.

Z pece sála teplo. Je v nej do 500 stupňov Celzia. Krojovaná Hrušovčanka z nej zakrátko vyberá pochúťku, ktorá rozvoniava široko-ďaleko. A niet toho, kto by nechcel ochutnať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. BILLA otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 556
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 156
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 949
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 10 272
  5. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 9 941
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 569
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 330
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 5 571
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 530
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 418

Hlavné správy z MY Novohrad

Na Gemeri púta pozornosť Biblia v akváriu aj kniha prihovárajúca sa domorodcom

V rimavskosobotskom múzeu vystavili vyše 220 unikátnych exponátov.

Aj v Tisovci sú traja kandidáti

Primátorom mesta pod Hradovou chcú byť dve ženy a jeden muž.

Na hrade v Modrom Kameni bude znieť hudba

Počas víkendu sa uskutoční 4. ročník festivalu komornej hudby.

Brdársku kapustnicu ohodnotí aj mnohonásobný víťaz televíznej šou

Tradícia vo varení Brdárskej kapustnice vo Veľkej Vsi pokračuje.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Video ukazuje, ako robotníci plašili a trápili zvieratá v bojnickej ZOO

Kompetentní zo vzniknutej situácie vyvodia dôsledky.

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Ľudí znepokojujú nočné prelety vrtuľníkov

Obyvatelia zaregistrovali nočné prelety vrtuľníkov. Nevedia o čo ide. Vrtuľníky lietajú z neďalekého letiska pri Žiline.

Pri Žiline sa stala dopravná nehoda

Nehoda sa stala v obci Lietavská Lúčka.

Vybrali SME

Už ste čítali?