Divínska čili farma ukrýva aj najpálivejšie papričky sveta

Nezvyčajný nápad v podobe čili farmy v Divíne sa ujal nad všetky očakávania.

Netradičný farmár Miroslav Kožuch.Netradičný farmár Miroslav Kožuch. (Zdroj: Radovan Vojenčák)

DIVÍN. V dedine bohatej na kultúrne pamiatky sa vlani objavil ďalší unikát. Nie historický, ale poriadne pálivý. V Chilli farme Divín nájdete dokonca aj najpálivejšie papričky na svete.

Rodák z Popradu, ktorý sa usadil v Novohrade, sa so svojou priateľkou stretol v Prahe. Na balkóne v stovežatej metropole sa začali nesmelé pokusy s pestovaním papričiek.

„Vtedy som preferoval len feferóny, tie maďarské, predĺžené a štipľavé. Odrody čili som nepoznal. Z Prahy sme odišli do Rakúska, kde som pracoval v kuchyni. Tam som spoznal rôznorodosť čili papričiek,“ spomína Miroslav Kožuch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V kuchyni sa objavovali rôzne miestne produkty. Medzi nimi aj pasty z čili. „Zaujala ma tá sebestačnosť obcí. Začal som rozmýšľať, či by sa niečo podobné neujalo aj u nás.“

Myšlienky sa nevzdal ani po návrate na Slovensko

Myšlienka o pálivom biznise neopustila nadšeného farmára ani po návrate na Slovensko. Vďaka priateľke sa mu zapáčil Novohrad, obľúbil si miestnych. Rozhodol sa, že sa tu usadí. Trvalo istý čas, kým našli miesto, kde zapustia korene.

„Najprv som chcel ísť južnejšie od Lučenca. Tiež som mal v predstave väčší pozemok. Obzerali sme viacero domov. Divín napokon vyhral pre dobrú občiansku vybavenosť. Keď sú deti, je potrebná,“ priblížil Kožuch.

Prečítajte si tiež: Milan sa vrátil z Prahy s nečakaným úspechom Čítajte 

Podnikanie rozbehol pred obchodným domom

Papričky začal vo väčšom pestovať minulý rok. Z desiatich odrôd je dnes tridsaťosem. A to určite nie je konečné číslo. Farmár zároveň pracoval aj v jednej lučeneckej reštaurácii. Po obratí prvej úrody začal robiť na skúšku pasty.

SkryťVypnúť reklamu

Ochutnávačov našiel medzi známymi a v rodine. Keď v ich radoch uspeli, odvážil sa predviesť ich aj iným. „Priniesol som pasty do podniku, v ktorom som pracovali. Dostali sa do jedálneho lístka a ľuďom zachutili. Keď už bolo všetko, ako má byť, vyšli sme s kožou na trh. Najprv to boli len tri varianty,“ ozrejmil farmár.
Bolo pred Vianocami a on sa postavil pred obchodný dom v Lučenci, kde na požičanom stolíku rozbehol podnikanie.

Chce mať čas na svoje detia radosť z podnikania

Prestal stíhať. Zariskoval, vzdal sa stáleho zamestnania a teraz brázdi Slovensko. Vyplatilo sa. Jeho pasty žnú úspechy, dokonca sa predstavil aj na Agrokomplexe, kde dostal zaujímavú ponuku.

„Núkali mi dotácie. Chceli však, aby som svoje pasty predával do obchodov. Touto cestou nechcem ísť. Chcem mať z podnikania radosť a najmä čas na svoje deti,“ podotkol Kožuch s tým, že to neznamená spokojnosť s aktuálnym stavom. Na budúci rok sa chystá postaviť veľký skleník. Dočasné dva už pri zvýšenom záujme nestačia produkovať dostatok papričiek.

SkryťVypnúť reklamu

Rozmýšľa o nových produktoch

Recepty má vlastné, teda originálne. Občas sa inšpiruje internetom. „Tie internetové sú väčšinou predimenzované. Ja ich robím najjednoduchšie, ako sa dá,“ pripomenul pestovateľ, ktorý recepty neprezrádza. Zdôrazní však, že jedinými konzervantmi pást sú soľ a sterilizovanie.

Papričky hnojí kuracím trusom, na podporu rastu kvetov a plodov. Používa tiež žihľavovo-skorocelový výkvas. Okrem pást a nakladaných papričiek vymýšľa aj iné produkty.

„Rozmýšľal som o jablkovom pyré s čili. Možno to bude tohtoročná novinka pre odrastené deti. V zahraničí je obľúbené ako príloha ku koláčom, divine a pečeným mäsám,“ zakončil podnikavý muž z Divína.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 575
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 841
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 525
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 655
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 615
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 633
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Ilustračné foto.

Natáčali na Poľane aj Liptove.


27

Historická budova slúži posledné desaťročia na kultúrne účely.


TASR
Turnaj v Rocket clube Lučenec. Vpravo Tomáš Ďuriš.

Uspel na turnaj v Lučenci.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu