Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta

V páleniciach majú plné ruky práce aj do noci, hlásia rekordný rok

Tohtoročná úroda je bohatá. Veľa ovocia končí v páleniciach. V tých je po dvoch slabých sezónach opäť poriadne rušno.

ilustračné fotoilustračné foto(Zdroj: Radovan Vojenčák)

LUČENEC, MÁLINEC, M. STRACINY. Tohtoročná úroda ovocia je rekordná. Prevádzkovatelia páleníc majú plné ruky práce. V Malých Stracinách taký rok ani nepamätajú.

V Lučenci sa páli šesť dní v týždni

„Sedem rokov sa pohybujem v páleničiarskom odbore a táto sezóna sa javí ako najlepšia. Aj sa skôr začala. Šesť dní v týždni máme čo robiť. Začíname o pol siedmej ráno a neraz končíme až o polnoci. Máme troch majstrov páleničiarov,“ povedal Jaroslav Veselka, prevádzkar Lučeneckej pálenice.

Na nedostatok zákazníkov sa rozhodne nemôže sťažovať. Kvas privážajú nielen domáci, ale aj ľudia z okolitých okresov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je dobrý kvas

„Bez dobrého kvasu niet dobrej pálenky,“ zhodujú sa páleničiari a zdôrazňujú, že prvé opadané ovocie netreba hneď hádzať do kvasnej nádoby. „Nemá dobrú cukornatosť ani chuť. Cukor sa dá dodať, chuť už nie. Niektorí robia chybu, keď ovocie neprekrájajú a nepomelú. Potom to poriadne neprekvasí,“ radia odborníci začiatočníkom s tým, že pri dobrom uskladnení môže kvas stáť aj rok.

Prečítajte si tiež: Školáci z lazov chodia denne osem kilometrov pešo

„Ale nie zo skorých hrušiek. Ten treba spracovať v roku zberu,“ zdôraznil Veselka.
Začiatok sezóny pálenia je zákonom stanovený od 1. júla. Ukončenie je na rozhodnutí majiteľa pálenice.

Bez jabĺk je zlá sezóna

Všeobecne sa najviac páli z jabĺk. Tie sa, na rozdiel od hrušiek či sliviek, urodia takmer pravidelne. „Keď vypadnú, je veľmi zlá sezóna,“ pripomenul Veselka a dodal, že vlaňajšia sezóna bola najhoršia.

„Síce bolo hrozno, ale veľa ľudí naň nie je zvyknutých. Výdatnosť kvasu je tento rok v poriadku, ale nie je to nič geniálne. Cukornatejší začnú zákazníci nosiť až teraz. Neskoršie ovocie má väčšiu výdatnosť.“

Slabšie pálenky začínajú byť v kurze

Kľučku na páleniciach najčastejšie stláčajú dôchodcovia, no prichádzajú aj mladší.

„Keď ochutnali dobrú domácu pálenku, tak „kupenská“ im už nechutí,“ podotkol Veselka s úsmevom a pokračoval: „Neviem, kde a kedy Slováci otestovali, že 52-percentná pálenka je správna, no dovolím si tvrdiť, že 90-percent ľudí dodržiava túto hranicu. Nájdu sa aj výnimky, ktoré chcú silnejšiu pálenku, no začínajú sa množiť požiadavky na trochu nižšiu hranicu, konkrétne 49 – 50 percent. Trend v okolitých štátoch sa blíži skôr k 45-percentám.“

Mimoriadny rok

V pálenici v Malých Stracinách hovoria o rekordnom roku. Po dvoch slabých sezónach majiteľ Ján Vančo rozmýšľal, či má vôbec význam ju prevádzkovať. „Tento rok je skutočne mimoriadny. Pätnásť rokov mám pálenicu, no taký si nepamätám,“ tvrdí. Sezónu začal v auguste. V pálenici pracuje sám.

Prečítajte si tiež: Divínska čili farma ukrýva aj najpálivejšie papričky sveta

„U mňa v tomto roku prevládajú hrušky. Bolo teplo, preto rýchlo prekvasili a musia sa spracovať. Sem-tam ľudia privezú aj slivky. Na jablká ešte príde čas,“ ozrejmil Vančo s tým, že vlani aj predvlani pálil len také zmesky, čo záhrada dala. „Teraz je to tak, že ľudia už ovocie ani nezbierajú. Veľa ho vyjde navnivoč.“

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5JHC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5JHC na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  4. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  7. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  9. Noerr advised on WebSupport deal
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 827
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 097
  3. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 11 983
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 6 878
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 433
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 944
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 923
  8. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 4 728
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 028
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 654

Hlavné správy z MY Novohrad

Prezidentský vlak 2019 online - Diskusia s prezidentskými kandidátmi

Unikátna diskusia s kandidátmi na hlavu štátu. Vlak s diskutujúcimi odchádza z Bratislavy v utorok 19.2. 2019 o 9.40 hod.

Prezidentský vlak 2019.

Druhé miesto Barkáča

Pingpongista z Novohradu podľahol v súboji o krajský titul Žiarčanovi Majerčíkovi.

Milan Barkáč.

Vo firme v Tomášovciach horí

Oheň pohltil piliny na dopravníkovom páse aj vo vnútri sila.

Ilustračné foto.

Deti sa dočkali vynovenej škôlky

Vo Fiľakove slávnostne otvorili komplexne zrekonštruovanú budovu.

Slávnostné otvorenie škôlky na Štúrovej ulici vo Fiľakove.

Predajná výstava regionálnych výrobkov netradične

Lučenecké obchodné centrum Galéria pripravuje atraktívnu akciu, kde budú môcť návštevníci spoznať lokálne produkty a ich výrobcov, dokonca aj s možnosťou nahliadnutia do procesu výroby.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?