LUČENEC, MÁLINEC, M. STRACINY. Tohtoročná úroda ovocia je rekordná. Prevádzkovatelia páleníc majú plné ruky práce. V Malých Stracinách taký rok ani nepamätajú.
V Lučenci sa páli šesť dní v týždni
„Sedem rokov sa pohybujem v páleničiarskom odbore a táto sezóna sa javí ako najlepšia. Aj sa skôr začala. Šesť dní v týždni máme čo robiť. Začíname o pol siedmej ráno a neraz končíme až o polnoci. Máme troch majstrov páleničiarov,“ povedal Jaroslav Veselka, prevádzkar Lučeneckej pálenice.
Na nedostatok zákazníkov sa rozhodne nemôže sťažovať. Kvas privážajú nielen domáci, ale aj ľudia z okolitých okresov.
Základom je dobrý kvas
„Bez dobrého kvasu niet dobrej pálenky,“ zhodujú sa páleničiari a zdôrazňujú, že prvé opadané ovocie netreba hneď hádzať do kvasnej nádoby. „Nemá dobrú cukornatosť ani chuť. Cukor sa dá dodať, chuť už nie. Niektorí robia chybu, keď ovocie neprekrájajú a nepomelú. Potom to poriadne neprekvasí,“ radia odborníci začiatočníkom s tým, že pri dobrom uskladnení môže kvas stáť aj rok.

„Ale nie zo skorých hrušiek. Ten treba spracovať v roku zberu,“ zdôraznil Veselka.
Začiatok sezóny pálenia je zákonom stanovený od 1. júla. Ukončenie je na rozhodnutí majiteľa pálenice.
Bez jabĺk je zlá sezóna
Všeobecne sa najviac páli z jabĺk. Tie sa, na rozdiel od hrušiek či sliviek, urodia takmer pravidelne. „Keď vypadnú, je veľmi zlá sezóna,“ pripomenul Veselka a dodal, že vlaňajšia sezóna bola najhoršia.
„Síce bolo hrozno, ale veľa ľudí naň nie je zvyknutých. Výdatnosť kvasu je tento rok v poriadku, ale nie je to nič geniálne. Cukornatejší začnú zákazníci nosiť až teraz. Neskoršie ovocie má väčšiu výdatnosť.“
Slabšie pálenky začínajú byť v kurze
Kľučku na páleniciach najčastejšie stláčajú dôchodcovia, no prichádzajú aj mladší.
„Keď ochutnali dobrú domácu pálenku, tak „kupenská“ im už nechutí,“ podotkol Veselka s úsmevom a pokračoval: „Neviem, kde a kedy Slováci otestovali, že 52-percentná pálenka je správna, no dovolím si tvrdiť, že 90-percent ľudí dodržiava túto hranicu. Nájdu sa aj výnimky, ktoré chcú silnejšiu pálenku, no začínajú sa množiť požiadavky na trochu nižšiu hranicu, konkrétne 49 – 50 percent. Trend v okolitých štátoch sa blíži skôr k 45-percentám.“
Mimoriadny rok
V pálenici v Malých Stracinách hovoria o rekordnom roku. Po dvoch slabých sezónach majiteľ Ján Vančo rozmýšľal, či má vôbec význam ju prevádzkovať. „Tento rok je skutočne mimoriadny. Pätnásť rokov mám pálenicu, no taký si nepamätám,“ tvrdí. Sezónu začal v auguste. V pálenici pracuje sám.

„U mňa v tomto roku prevládajú hrušky. Bolo teplo, preto rýchlo prekvasili a musia sa spracovať. Sem-tam ľudia privezú aj slivky. Na jablká ešte príde čas,“ ozrejmil Vančo s tým, že vlani aj predvlani pálil len také zmesky, čo záhrada dala. „Teraz je to tak, že ľudia už ovocie ani nezbierajú. Veľa ho vyjde navnivoč.“