V páleniciach majú plné ruky práce aj do noci, hlásia rekordný rok

Tohtoročná úroda je bohatá. Veľa ovocia končí v páleniciach. V tých je po dvoch slabých sezónach opäť poriadne rušno.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: Radovan Vojenčák)

LUČENEC, MÁLINEC, M. STRACINY. Tohtoročná úroda ovocia je rekordná. Prevádzkovatelia páleníc majú plné ruky práce. V Malých Stracinách taký rok ani nepamätajú.

V Lučenci sa páli šesť dní v týždni

„Sedem rokov sa pohybujem v páleničiarskom odbore a táto sezóna sa javí ako najlepšia. Aj sa skôr začala. Šesť dní v týždni máme čo robiť. Začíname o pol siedmej ráno a neraz končíme až o polnoci. Máme troch majstrov páleničiarov,“ povedal Jaroslav Veselka, prevádzkar Lučeneckej pálenice.

Na nedostatok zákazníkov sa rozhodne nemôže sťažovať. Kvas privážajú nielen domáci, ale aj ľudia z okolitých okresov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je dobrý kvas

„Bez dobrého kvasu niet dobrej pálenky,“ zhodujú sa páleničiari a zdôrazňujú, že prvé opadané ovocie netreba hneď hádzať do kvasnej nádoby. „Nemá dobrú cukornatosť ani chuť. Cukor sa dá dodať, chuť už nie. Niektorí robia chybu, keď ovocie neprekrájajú a nepomelú. Potom to poriadne neprekvasí,“ radia odborníci začiatočníkom s tým, že pri dobrom uskladnení môže kvas stáť aj rok.

Prečítajte si tiež: Školáci z lazov chodia denne osem kilometrov pešo Čítajte 

„Ale nie zo skorých hrušiek. Ten treba spracovať v roku zberu,“ zdôraznil Veselka.
Začiatok sezóny pálenia je zákonom stanovený od 1. júla. Ukončenie je na rozhodnutí majiteľa pálenice.

Bez jabĺk je zlá sezóna

Všeobecne sa najviac páli z jabĺk. Tie sa, na rozdiel od hrušiek či sliviek, urodia takmer pravidelne. „Keď vypadnú, je veľmi zlá sezóna,“ pripomenul Veselka a dodal, že vlaňajšia sezóna bola najhoršia.

SkryťVypnúť reklamu

„Síce bolo hrozno, ale veľa ľudí naň nie je zvyknutých. Výdatnosť kvasu je tento rok v poriadku, ale nie je to nič geniálne. Cukornatejší začnú zákazníci nosiť až teraz. Neskoršie ovocie má väčšiu výdatnosť.“

Slabšie pálenky začínajú byť v kurze

Kľučku na páleniciach najčastejšie stláčajú dôchodcovia, no prichádzajú aj mladší.

„Keď ochutnali dobrú domácu pálenku, tak „kupenská“ im už nechutí,“ podotkol Veselka s úsmevom a pokračoval: „Neviem, kde a kedy Slováci otestovali, že 52-percentná pálenka je správna, no dovolím si tvrdiť, že 90-percent ľudí dodržiava túto hranicu. Nájdu sa aj výnimky, ktoré chcú silnejšiu pálenku, no začínajú sa množiť požiadavky na trochu nižšiu hranicu, konkrétne 49 – 50 percent. Trend v okolitých štátoch sa blíži skôr k 45-percentám.“

SkryťVypnúť reklamu

Mimoriadny rok

V pálenici v Malých Stracinách hovoria o rekordnom roku. Po dvoch slabých sezónach majiteľ Ján Vančo rozmýšľal, či má vôbec význam ju prevádzkovať. „Tento rok je skutočne mimoriadny. Pätnásť rokov mám pálenicu, no taký si nepamätám,“ tvrdí. Sezónu začal v auguste. V pálenici pracuje sám.

Prečítajte si tiež: Divínska čili farma ukrýva aj najpálivejšie papričky sveta Čítajte 

„U mňa v tomto roku prevládajú hrušky. Bolo teplo, preto rýchlo prekvasili a musia sa spracovať. Sem-tam ľudia privezú aj slivky. Na jablká ešte príde čas,“ ozrejmil Vančo s tým, že vlani aj predvlani pálil len také zmesky, čo záhrada dala. „Teraz je to tak, že ľudia už ovocie ani nezbierajú. Veľa ho vyjde navnivoč.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5JHC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 419
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 061
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 750
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 994
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 265
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 987
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu