LUČENEC/NITRA. Vytvorením puzzlí z chleba v tvare mapy Slovenska oslávili pekári z piatich pekární spoločnosti Penam Slovakia októbrový Svetový deň chleba.
Rekordné puzzle boli dlhé 704 centimetrov, široké 335 centimetrov a pekári ho
zložili z cesta najobľúbenejšieho chleba v každom regióne. Na jeho príprave pracovali pekári 200 hodín a použili 216,4 kilogramu (kg) múky, 4,2 kg soli, 2,8 kg droždia a 152,3 litra vody.
Cesto vo forme kyslo 70 minút a jednotlivé časti puzzle sa upiekli v peci za 90
minút.
„Z vytvorenia rekordu sa už stala tradícia, ktorou si chceme uctiť prácu pekárov. Naši pekári ho upečú ročne viac ako 25 miliónov, " povedal manažér spoločnosti Penam Slovakia Peter Živický.
Skupina Penam s piatimi pekárňami v Nitre, Bratislave, Žiline, Prešove a Lučenci a troma mlynmi zamestnáva 1340 ľudí, v kmeňovom stave chýba zhruba 160 zamestnancov.
„V tomto odvetví ľudia nechcú veľmi pracovať, je to časovo veľmi náročné, prevažná časť práce je v nočných hodinách, cez víkendy a sviatky. Bez ohľadu na príplatky je problém vyskladať tie zmeny, aby sme dokázali načas dodať všetky
objednávky," povedal Živický.
Pekárne Penam Slovakia vyrobia ročne 25,5 milióna kusov chleba a 366 miliónov kusov rožkov. Ročne spotrebujú 32-tisíc ton múky, 960 ton droždia a 580 ton soli.
Podľa štatistických údajov priemerne každý Slovák v minulom roku spotreboval 35,1 kg chleba a 30,6 kg pečiva. Oproti predchádzajúcemu roku spotreba chleba i pečiva mierne vzrástla. Menia sa i preferencie zákazníkov.
„Ľudia začali nakupovať malé chleby, tie klasické kilové idú na odbyt skôr na víkend. Rozdielne sú aj chute v jednotlivých regiónoch. Nitra a Lučenec sú
skôr na biele chleby, západ preferuje pšenično-ražné, na severe uprednostňujú viac zemiakové chleby, na východe tmavé," zhodnotila Zdenka Klimeková z nitrianskej prevádzky.