Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Zväz autobusovej dopravy zaujal stanovisko k napätej situácii

Predstavitelia zväzu vnímajú situáciu ohľadom platnosti zmlúv dopravcov s krajskou samosprávou ako dôsledok nevhodnej komunikácie.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: archív Petit Press)

BANSKÁ BYSTRICA. Spochybňovanie platnosti zmlúv predĺžených formou dodatku v zmysle platného nariadenia EÚ a rovnako spochybňovanie investícií do autobusov ako aj odpisovania tejto investície ako možného dôvodu na predĺženie zmluvy hodnotí Zväz autobusovej dopravy (ZAD) ako vecne nesprávne.

Zhodli sa na tom autobusoví dopravcovia v reakcii na situáciu, ktorá nastala v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vo vzťahu so SAD Zvolen a SAD Lučenec zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa zväzu Eva Vozárová, táto problematika bola jednou z tém posledného tohtoročného zhromaždenia ZAD.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa zväzu treba čím skôr začať rokovania

Predstavitelia zväzu vnímajú celú situáciu aj ako dôsledok nevhodnej komunikácie s následným vyvolaním prílišných emócií, čo určite neprospieva verejnej doprave. Podľa ZAD je nevyhnutné, aby BBSK a dopravcovia konštruktívne rokovali. „Je v záujme celej cestujúcej verejnosti, aby si obe zúčastnené strany zasadli za rokovací stôl a čím skôr uzatvorili dohodu, ktorá jasne stabilizuje situáciu v prímestskej autobusovej doprave v kraji,“ uviedol prezident ZAD Peter Sádovský.

Prečítajte si tiež: Dopravcovia považujú zmluvy za platné, rokovania so župou sú na mŕtvom bode Čítajte

Zhromaždenie zväzu konštatovalo, že jednorazové predlžovanie zmlúv o najviac 50 percent ich pôvodnej dĺžky je možným spôsobom, ako riešiť deficity dopravného trhu. ZAD zaujal tiež jasné stanovisko v súvislosti s účtovným odpisovaním vozidlových parkov dopravcov, ktoré sa aktuálne stalo predmetom sporu. „Autobus je bezpochyby základným pracovným prostriedkom a kľúčovým aktívom autobusového dopravcu, bez ktorého nie je možné vykonávať autobusovú dopravu. Bez investícií do autobusov nie je možné udržiavať, prípadne zvyšovať kvalitu poskytovanej služby,“ uvádza sa v stanovisku zväzu, pre ktoré má k dispozícii aj podporujúce právne posudky.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa stane v novom roku

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Predĺženie platnosti zmlúv s oboma dopravcami SAD Zvolen aj SAD Lučenec v dodatkoch o päť rokov, ktoré podpísalo bývalé vedenie BBSK, je podľa právnej analýzy vedenia kraja v príkrom rozpore so zákonom, predovšetkým s nariadením Európskeho parlamentu o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave. V BBSK ustanovili odborný tím, ktorý má túto situáciu riešiť. Dopravcovia v kraji SAD Zvolen a SAD Lučenec trvajú na platnosti dodatkov a garantujú dopravnú obslužnosť aj po 1. januári budúceho roka.

Zväz autobusovej dopravy združuje najvýznamnejšie podniky na Slovensku poskytujúce výkony vo verejnom záujme v autobusovej doprave pre samosprávne kraje (spoločnosti slovenskej autobusovej dopravy SAD). Sektor slovenskej autobusovej dopravy ročne prevezie takmer 250 miliónov cestujúcich, prejde viac ako 230 miliónov kilometrov a jeho flotila predstavuje 4 300 vozidiel. ZAD má 17 členov, ktorými sú najväčší autobusoví dopravcovia na Slovensku.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 653
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 129
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 377
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 356
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 157
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 041
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 978
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 575
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 308
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 285

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.

4 h
Výstavba R2.

Výstavba rýchlostných ciest postupuje pomaly.

6 h

Máš chuť zmeniť svoje podnikanie a nevieš ako na to? Zdá sa ti, že doba dnes nepraje odvážnym ľuďom? Nepremeškaj diskusiu, ktorá dá cenné informácie podnikateľom každého zamerania. Sleduj nás už v pondelok o 11:00 hod.

10 h

Aké je športové zázemie v zahraničí a na Slovensku? Aj o tom sme sa rozprávali s futbalovým odborníkom a bývalým hráčom Stanom Angelovičom.

28. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.

a 1 ďalší 28. júl

Nárazu podľahla 77-ročná žena.

10 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.

5 h

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.

28. júl

Už ste čítali?