Čili farmár z Divína zbieral skúsenosti v Taliansku

Svoje výrobky predstavil na známom festivale hľuzoviek. Pochodil tam aj po miestnych farmároch.

Miro Kožuch v Taliansku (Tretí zľava)Miro Kožuch v Taliansku (Tretí zľava) (Zdroj: Archív Miro Kožuch)

DIVÍN/SAN SEBASTIONE CURONE. Miro Kožuch je Popradčan žijúci v novohradskej obci Divín. V záhrade za rodinným domom pestuje na svojej chilli farme medzi inými odrodami aj najpálivejšie papričky na svete. Čo ho robí však unikátnym sú pasty a už aj iné výrobky, ktoré z nich vyrába. Prešiel s nimi už viaceré akcie na Slovensku. No hlavne vďaka svojim koreňom sa stal tohto roku členom asociácie Slow food Tatry, ktoré dostalo ponuku zúčastniť sa v novembri Národného festivalu hľuzoviek v talianskom mestečku San Sebastione Curone. Ocitol sa tak v známej vinohradníckej oblasti Barolo medzi troma vybratými reprezentantmi Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ocitol sa aj na konopnej farme

„Je to v podstate trh, ochutnávka jedál a hlavne dražba hľuzoviek v miestnom divadle. Popritom sa prezentujú drobní farmári zo svojimi výrobkami zo širokého okolia. Medzi nimi sme sa ocitli aj my,“ začal rozprávanie čili farmár. Spolu s ním sa v Taliansku predstavilo dokonca regionálne pivo spod Tatier, ktoré doviezol predstaviteľ asociácie Slow food Tatry a výrobca panenských za studena lisovaných olejov vyrábaných z orechov, maku. Nielen jeho oleje sú raritné. Ide totiž o priženeného Belgičana s talianskymi koreňmi usadeného vo východoslovenskej dedinke Žalobín.

V Taliansku strávili Slováci päť dní, hoci samotná akcia trvala len jeden. Zbierali skúsenosti u miestnych farmárov, výrobcov mäsových výrobkov a syrov, Pozreli sa dokonca aj na konopnú farmu, kde miestny farmár pestuje tri odrody technického konope bez obsahu THC. Pobyt v Taliansku sa uskutočnil na základe pozvania obdobnej talianskej asociácie.

SkryťVypnúť reklamu

Robil tam osvetu

„Nadviazala sa aj medzinárodná spolupráca. Od budúceho roku začnú pravidelné výmenné pobyty. Najskôr prídu oni na gastronomický festival k nám a potom zas pôjdu nejakí ďalší výrobcovia k nim,“ informoval Kožuch. Návštevníci boli prekvapení z rozmanitosti jeho výrobkov.

Väčšina z nich podľa neho ani netušila, že existuje toľko odrôd papričiek, poznajú len odrodu habaňero, „dokonca aj čili farmári z Kalábrie, ktorí predávali len plody boli prekvapení. Pestujú len svoju jednu odrodu a pasty nevyrábajú. Všetci ochutnávali a čo je dôležité chutilo im. Čo ma prekvapilo, robil som tam osvetu.“

V budúcnosti možno rozšíri ponuku cestovného ruchu

Majiteľ agentúry, ktorá ich do Talianska dostala premýšľa vytvoriť v rámci rozvoja cestovného ruchu, po štýle vínnych ciest, projekt putovania po farmároch. Divínsky farmár si vie predstaviť, že ak vznikne, v budúcnosti sa k nemu pripojí, „záujemcovia prídu, ukážem im svoju výrobu a popritom môžu obdivovať mnohé miestne a okolité zaujímavosti. Žijú tú ľudia - srdciari čo dokážu dať prvé a posledné. Štát im však nedá nič, musia sa trápiť a bojovať. Obdivujem ich.“

SkryťVypnúť reklamu

Hľuzovky sú najdrahšou potravinou sveta

Hľuzovky sú huby. Delia sa na niekoľko druhov. Nachádzajú sa pod zemou v hĺbke približne 15-20 cm. Ich silná aróma je tiež jediný spoľahlivý spôsob, ako ich nájsť. Používajú sa k tomu vycvičení psi a ošípané. Najväčšie úlovky zberačov sa väčšinou dražia a ceny sa šplhajú závratne vysoko. Najdrahšia je biela hľuzovka, ktorá sa od zberačov vykupuje okolo 1 200 eur za kilo. Medzi známe európske lokality patrí aj taliansky Piemont v ktorom sa nachádza mestečko San Sebastian Curone.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 425
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 118
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 814
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 068
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 848
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 833
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu