DIVÍN/SAN SEBASTIONE CURONE. Miro Kožuch je Popradčan žijúci v novohradskej obci Divín. V záhrade za rodinným domom pestuje na svojej chilli farme medzi inými odrodami aj najpálivejšie papričky na svete. Čo ho robí však unikátnym sú pasty a už aj iné výrobky, ktoré z nich vyrába. Prešiel s nimi už viaceré akcie na Slovensku. No hlavne vďaka svojim koreňom sa stal tohto roku členom asociácie Slow food Tatry, ktoré dostalo ponuku zúčastniť sa v novembri Národného festivalu hľuzoviek v talianskom mestečku San Sebastione Curone. Ocitol sa tak v známej vinohradníckej oblasti Barolo medzi troma vybratými reprezentantmi Slovenska.
Ocitol sa aj na konopnej farme
„Je to v podstate trh, ochutnávka jedál a hlavne dražba hľuzoviek v miestnom divadle. Popritom sa prezentujú drobní farmári zo svojimi výrobkami zo širokého okolia. Medzi nimi sme sa ocitli aj my,“ začal rozprávanie čili farmár. Spolu s ním sa v Taliansku predstavilo dokonca regionálne pivo spod Tatier, ktoré doviezol predstaviteľ asociácie Slow food Tatry a výrobca panenských za studena lisovaných olejov vyrábaných z orechov, maku. Nielen jeho oleje sú raritné. Ide totiž o priženeného Belgičana s talianskymi koreňmi usadeného vo východoslovenskej dedinke Žalobín.
V Taliansku strávili Slováci päť dní, hoci samotná akcia trvala len jeden. Zbierali skúsenosti u miestnych farmárov, výrobcov mäsových výrobkov a syrov, Pozreli sa dokonca aj na konopnú farmu, kde miestny farmár pestuje tri odrody technického konope bez obsahu THC. Pobyt v Taliansku sa uskutočnil na základe pozvania obdobnej talianskej asociácie.
Robil tam osvetu
„Nadviazala sa aj medzinárodná spolupráca. Od budúceho roku začnú pravidelné výmenné pobyty. Najskôr prídu oni na gastronomický festival k nám a potom zas pôjdu nejakí ďalší výrobcovia k nim,“ informoval Kožuch. Návštevníci boli prekvapení z rozmanitosti jeho výrobkov.
Väčšina z nich podľa neho ani netušila, že existuje toľko odrôd papričiek, poznajú len odrodu habaňero, „dokonca aj čili farmári z Kalábrie, ktorí predávali len plody boli prekvapení. Pestujú len svoju jednu odrodu a pasty nevyrábajú. Všetci ochutnávali a čo je dôležité chutilo im. Čo ma prekvapilo, robil som tam osvetu.“
V budúcnosti možno rozšíri ponuku cestovného ruchu
Majiteľ agentúry, ktorá ich do Talianska dostala premýšľa vytvoriť v rámci rozvoja cestovného ruchu, po štýle vínnych ciest, projekt putovania po farmároch. Divínsky farmár si vie predstaviť, že ak vznikne, v budúcnosti sa k nemu pripojí, „záujemcovia prídu, ukážem im svoju výrobu a popritom môžu obdivovať mnohé miestne a okolité zaujímavosti. Žijú tú ľudia - srdciari čo dokážu dať prvé a posledné. Štát im však nedá nič, musia sa trápiť a bojovať. Obdivujem ich.“
Hľuzovky sú najdrahšou potravinou sveta
Hľuzovky sú huby. Delia sa na niekoľko druhov. Nachádzajú sa pod zemou v hĺbke približne 15-20 cm. Ich silná aróma je tiež jediný spoľahlivý spôsob, ako ich nájsť. Používajú sa k tomu vycvičení psi a ošípané. Najväčšie úlovky zberačov sa väčšinou dražia a ceny sa šplhajú závratne vysoko. Najdrahšia je biela hľuzovka, ktorá sa od zberačov vykupuje okolo 1 200 eur za kilo. Medzi známe európske lokality patrí aj taliansky Piemont v ktorom sa nachádza mestečko San Sebastian Curone.