LUČENEC. V lučeneckej Zlatej uličke rozvoniava zlatý uličník. Presne taký, aký kedysi nestačil babičkám na plechu vychladnúť. Ledva stihli kapustovú dobrotu z rúry vytiahnuť, už aj sa po nej len tak zaprášilo.
Zašlú slávu tradičných kapustníkov v centre Novohradu oprášili manželia Ladislav a Veronika Sanislovci, vlastniaci rodinnú reštauráciu.
Inšpiráciu našli v kuchárskej knihe
V Avione sa pochúťka začala piecť vlani na jeseň. Pred Vianocami sa už pýšila značkou Regionálny produkt Novohrad.
„Nápad s kapustníkmi sa v podstate zrodil práve vďaka výzve, ktorú mesto zverejnilo. Chceli sme sa uchádzať o regionálnu značku, avšak bolo treba vymyslieť zaujímavý regionálny produkt,“ hovorí šikovná rodáčka z Čiech s tým, že inšpiráciu našla v kuchárskej knihe Magdalény Dobromily Rettigovej z roku 1925.

Sympatická Veronika si už veľakrát ruky od múky zababrala, kapustníky pierkom namočeným v zlatistom masle či masti pohladila. A výsledok skutočne stojí za to. Tvrdí, že nie je čo pokaziť.
„Postupy v starých kuchárskych knihách sú podrobné a v podstate je to len o hraní sa s cestom. Keď do toho vložíte energiu, tak sa to podarí.“
Tajnú ingredienciu neprezradia
Kapustníky majú svoje korene nielen v Novohrade, ale aj iných kútoch našej krajiny. Sanislovci však do nich pridávajú, ako s úsmevom tvrdia, tajnú ingredienciu, ktorú neprezradia. Ich kapustníky sú originálne aj tým, že ich posypú mandľami, ľanovými či tekvicovými semiačkami.
Keď pečú kapustníky, deň sa pre nich začína poriadne skoro. Gazdiná sa okolo