LUČENEC. Na konci novembra vydáva občianske združenie Priatelia histórie Novohradu už štvrtý zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie. V roku 2019 má zborník prvý krát (a asi aj naposledy) dva diely. Pôvodný zámer bol podľa predsedu občianskeho združenia Priatelia histórie Novohradu, ktoré zborník vydáva, Miša Šestáka, urobiť zborník len s príspevkami o školách, školstve a učiteľoch v Novohrade, ale nakoniec sa nazbieralo množstvo príspevkov aj z iných oblastí, a tak neostalo iné, len vydať zborníky dva. Určitý počet záujemcov môže získať obidva diely zborníka zdarma na stretnutí v Lučenci.
Na stretnutí v Lučenci dve verzie zborníka
„Prvá časť zborníka obsahuje na 320 strán 31 príspevkov mapujúcich Novohrad od doby bronzovej až po rok 1989. Druhá časť bola vytlačená v menšom náklade, na 240 stranách prináša 23 príspevkov z histórie školstva od Veľkého Krtíša po Fiľakovo a od Lučenca až po severné hranice okresu Poltár. Ak by ste nadobudli dojem, že písanie o školstve je nuda, väčšina príspevkov vás z tohto omylu ľahko vyvedie,“ uviedol Šesták.
V zborníku sú rôzne zaujímavé príbehy. Napríklad, prečo bolo pre rodičov prijateľnejšie podpáliť školu, ako tam posielať svoje deti. Tiež sú opísané neľahké podmienky, v akých sa učilo na lazníckych školách ďaleko od materských obcí. Ako malú ukážku poskytol vydavateľ nahliadnutie do príspevku Jána Aláča z Gemersko-malohontského múzea, ktorý sa venoval denníkovým zápiskom učiteľa Jána Molnára z rokov 1855 až 1862. Ten si zapisoval každodenné udalosti počas svojho učiteľského pôsobenia v Turom Poli, Točnici, Suchom Brezove a Sennom. Počas pôsobenia v Točnici si do denníka často značil, čo varil a jedol.
Učiteľská strava bola biedna
Ďalej Ján Aláč: „Záznamy tohto charakteru poskytujú svedectvo o zložení „učiteľskej“ stravy. Tá bola mimoriadne skromná. Spočiatku, keď bol ešte len pomocným učiteľom, mal len to, čo mu dali iní – mlieko, slaninu, maslo, vajcia, ale napríklad aj med. Počas pôsobenia v Suchom Brezove v rokoch1859 a 1860 si napríklad jeden deň varilkyslé krumple, iný deň jedol mädovje rezance a na ďalší si praženicu pražiu. Boli však aj dni, v ktorých stravou boli len jablká alebo hrušky.
Mäso v jedálničku začínajúceho dedinského učiteľa bolo skôr výnimkou. Viac sa mu ho dostalo, keď dostal výslužku, ako to bolo napríklad pri odchode zo Suchého Brezova na Točnicu. Pri rozlúčke mu na cestu dali klobásu, slaninu, manželka učiteľa Michala Laciaka mu dala na cestu 40 kr. v striebre, hrach, šošovicu a dve klobásy.
V Točnici mal však aj dni, keď bol hladný a jedol len jablká. Napríklad 5. apríla 1859 si varil pohánku a vajcia. Iný deňvaril lokše a praženicu zo štyroch vajec. Dňa 1. júna varil čír s bryndzou. Aj hríby som variu, od kurátora som jednu kilu riže dostal, prvý môj dôchodok v živote. Častejšie si zapísal, že si varil hrach, bôb, čír alebo lanču (šošovicu). Halušky, tie mu pri návšteve navarila mama.“

Oba zborníky budú predstavené na Stretnutí priateľov regionálnej histórie v Lučenci vo štvrtok 28. novembra 2019 od 16.30 hod. Podujatie sa uskutoční v spolupráci s LUKUSom a Mestským múzeom v Lučenci, v budove Radnice. Ako každý rok, i tentoraz bude občianske združenie Priatelia histórie Novohradu zborník rozdávať zadarmo. Prvý raz sa tak stane práve na vyššie spomínanom stretnutí 28. novembra. To bude zároveň jediné miesto, kde záujemcovia môžu zadarmo získať obe časti zborníka, neskôr bude dostupná už len prvá časť.
V Lučenci aj o udalosti, ktorá mesto takmer zničila
„Na stretnutí v Lučenci si budete môcť vypočuť zaujímavú prednášku o vypálení Lučenca v roku 1849, teda od tejto smutnej a pre mesto tragickej udalosti uplynulo tento rok 170 rokov. Pripomenieme si aj ďalšie zaujímavé výročia dvoch Novohradčanov, ktorí upadli takmer do zabudnutia,“ prezradil Šesták a dodal, že na stretnutí budú aj odovzdané ceny študentom, ktorí sa zapojili do súťažeHistória Novohradu 2019. Ich najlepšie práce sa nachádzajú aj v zborníku.