Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

K vínu pričuchol v Izraeli, snaží sa ho robiť naturálne

Podľa slov vinára z údolia želovských pivníc si treba k nemu nájsť cestu.

Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom".Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom". (Zdroj: Radovan Vojenčák)

ŽELOVCE/VEĽKÝ KRTÍŠ. Peter Pekár pochádza z Trenčína a do Veľkého Krtíša sa priženil. A hoci si myslel, že víno bude robiť niekde na západnom Slovensku, nakoniec aj v našom kraji našiel vhodné podmienky a hlavne objavil malebné údolie pri Želovciach. Už v roku 1999 sa rozhodol odísť do Izraela. Kamarát mu zavolal, nech príde do Tel Avivu, že sa tam dá dobre zarobiť, tak neváhal a šiel, ako vraví, z večera do rána.

Do Izraela s piatimi slovami

„Vedel som vtedy asi päť slov po anglicky. Pri vstupe do krajiny ma na letisku „zvŕtali“ dve hodiny. Kamarát ma čakal a hneď ma bral na Golanské výšiny, kde som sa prvýkrát stretol s hroznom. Zbieral som ho a neskôr aj spracovával,“ začal rozprávanie Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvôli vysokým teplotám sa rozhodli s kamarátom ísť bližšie k Červenému moru. Tam ale prešiel do úplne iného sektora. Ocitol sa v hoteli patriacom do známej svetovej siete Hilton, kde sa od upratovania izieb dostal až na oddelenie Food and beverage manažmentu, kde sa dostal po prvýkrát k someliérstvu.

Už vtedy začal snívať o vlastnej pivničke s vínami a možno aj o výrobe zdravších naturálnych vín. Tie oproti tým, ktoré kúpite bežne v obchode (nazývajú sa konvenčné a majú v sebe množstvo rôznych prípravkov) obsahujú maximálne len síru, ktorá vo víne slúži ako ochrana pred nežiaducimi procesmi.

„Po štyroch rokoch som sa vrátil na Slovensko s tým, že hotelierstvo mi učarovalo, ale u nás ešte vtedy nebolo veľa špičkových hotelov, a tak som si aj s kamarátom poslal žiadosti do piatich anglických päťhviezdičkových hotelov. Do 24 hodín sme mali odpoveď, a tak som sa ocitol na manažérskej pozícii v hoteli, ktorý je zaradený do stovky najlepších svetových hotelov,“ pokračoval Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenka z Anglicka

V roku 2010 nastal v jeho živote zlom. Oženil sa so ženou s Veľkého Krtíša, ktorú spoznal v Anglicku.

Po návrate na Slovensko rozbehol internetový obchod s vínom, ale už chcel vyrobiť aj vlastné vínko. A tak s kamarátom Robom, s ktorým sa spoznal v Bratislave začali hľadať vhodnú pivnicu.

„Chceli sme takú, ktorá by nám vyhovovala ohľadom našich financií, ale aj naplánovanému objemu výroby. Nemôžete mať na začiatku nikdy veľké oči. Hlavne v tejto oblasti. Na Slovensku sa robí mnoho špičkových vín. Aj keď tých prírodných – naturálnych je menej. Na ich chuť si musia ľudia spočiatku možno aj zvyknúť,“ prezradil vinár.

Prečítajte si: Až na tretíkrát získali svoju farmu, pomaly ju zveľaďujú Čítajte 

Želovce namiesto Nitry

Písal sa už rok 2017, prešli mnohými pivnicami. Jednu nakoniec objavili pri Nitre. Keď sa zrazu na internete objavil inzerát ponúkajúci pivnicu v údolí Želovských pivníc.
„Veď to je iba kúsok od Veľkého Krtíša . Vôbec som nevedel , že tu niečo také je. Krásne miesto ma hneď očarilo. Pivnicu predával mladý chalan. Jej veľkosť mi vtedy úplne vyhovovala a ešte pri nej bola nedokončená novostavba domčeka. Aj kamarátovi sa miesto zapáčilo, a tak na jeseň 2017 už vzniklo naše prvé víno. Bolo odrody Devín,“ spomínal na začiatky Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalší rok sa už ich ponuka rozrástla o ďalšie odrody. A tento rok chcú vybrať asi sedem odrôd, ktoré budú stabilne vyrábať. Veria, že si z nich tú „svoju“ zákazníci vyberú.

„Nie všetky odrody hrozna sú vhodné na naturálne vína, hlavne tie, ktoré ľahšie podliehajú rôznym chorobám. Snažíme sa, aby to aj vykvasilo na vlastných kvasinkách. Je to určite zaujímavá metóda, ktorej sa venuje čím ďalej viac vinárov,“ v podstate sa touto výrobou podľa Pekára vracia iba ku koreňom vinárstva, keď sa nepridávalo do vína toľko nepôvodných prísad. Ľudí podľa neho často zarazí, že jeho vína sú niekedy kalné, kedže nepoužíva filtráciu, ktorá by z nich odstránila aj to, čo dopĺňa charakter vína.

Nemať veľké oči

Jedna vec je víno vyrobiť, druhá aj predať.
„Chodíme po rôznych degustáciách, naše víno ponúkajú už vo viacerých obchodoch zameraných sa na prírodné produkty. Teší ma, že drvivá väčšina ľudí, čo ochutnali naše vínka, sa vracia. Netlačíme ale na pílu, všetko chce čas a hlavne víno ho potrebuje,“ rozvážne hľadí vinár do budúcna, uvedomujúci si, že pustenie sa strmhlav do podnikania je rizikové a menšími krokmi sa dá niekedy zájsť ďalej. Verí v to, že kvalitu si možno ťažšie, ale predsa ľudia vždy nájdu.

Cieľom je vlastný vinohrad

„Hrozno kupujem od dvoch pestovateľov hrozna. Som už s nimi kamarát a dôverujem im. Jeden je z Kosihoviec, druhý zo Selian. Majú veľmi kvalitné hrozno. Ale do troch rokov by sme chceli robiť víno už z vlastného vinohradu,“ načrtol Pekár ďalší posun k naplneniu pôvodných predsavzatí.

V okolí Želoviec sa mu rysuje možnosť kúpy už založeného vinohradu, alebo skúsi založiť vlastný s odrodami, z ktorých sa rozhodne vybudovať svoj sortiment.
„Ale už len príprava pôdy zaberie rok a prvá úroda bude po ďalších troch rokoch. Kedže mám dodávateľov zazmluvnených, päta ma, ako sa vraví,netlačí,“ prejavil znovu rozvahu vinár z údolia.

Bez pomoci a podpory rodiny by sa jeho víno rodilo ťažko. Zapája sa nielen manželka, švagor, ale aj dcéra.
„Aj dnes som mal ráno rozcvičku pri lisovaní hrozna. Rukami mi prešlo 500 kilogramov. Od toho sa snažím ženu ušetriť, ale aj ona chce priložiť ruku k dielu.“
Radšej polosuché

Veľa zákazníkov chce od Petra sladké vína. Snaží sa ich aj v tomto usmerňovať a odporúča im radšej polosuché a suché vína.
„Podľa mojich skúseností hlavne tie lacnejšie vína dostupné v bežných obchodoch sú umelo dosladzované. Aj polosuché vína majú v sebe dostatok prírodného cukru.“

Porozprával aj o dôležitosti využitia šupiek pri kvasení, ktoré vínu dajú silu aj farbu. „Potom sa dajú ešte využiť aj tak, že ich odnesiete do pálenice a je z nich ešte pálenočka,“ dodal s úsmevom.

Okrem výroby samotného vína by chcel zvýšiť povedomie o miestnych vinároch, s ktorými v máji organizujú Deň otvorených pivníc. Časom by rád ponúkol ľuďom možnosť ubytovania v údolí, aby si mohli vychutnať miestne vína a spoznávať aj okolie, ponúkajúce zaujímavé zákutia. Veď hneď za pivničkami je les, ktorý je hubárskym rajom.

Pracuje aj v spánku

„Neľutujem, že som sa na to dal, je to plnenie si sna. Aj keď drina. Manželka mi povedala, že som už aj v spánku zatváral fľašky. Vidím však veľký potenciál a náš tretí rok považujem za prelomový. Naše vína sa začali prezentovať aj v zahraničí,“ povedal človek, ktorý chce ,tak ako mnohí slovenskí výrobcovia, naučiť piť ľudí kvalitné vína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 266
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 488
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 736
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 910
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 633
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 815
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 593
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

V Lučenci spustili informačnú kampaň, koncom týždňa doručia ľuďom letáky

Počas najbližších dvoch víkendov bude Slovensko dejiskom celoplošného testovania na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.

Lučenec spoznal súpera v Lige majstrov. Šanca na postup je, ak budeme trénovať, tvrdí prezident klubu

Mužstvo vedené trénerom Mariánom Berkym čaká zápas na medzinárodnej scéne.

Mimel Lučenec.

Vo Fiľakove potrebujú v súvislosti s testovaním pomoc zdravotníckeho personálu

Pôvodne ho mala podľa samosprávy zabezpečovať vláda, len dnes im oznámili, že ho majú zabezpečiť oni.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?