Nedeľa, 14. august, 2022 | Meniny má Mojmír

K vínu pričuchol v Izraeli, snaží sa ho robiť naturálne

Podľa slov vinára z údolia želovských pivníc si treba k nemu nájsť cestu.

Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom".Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom". (Zdroj: Radovan Vojenčák)

ŽELOVCE/VEĽKÝ KRTÍŠ. Peter Pekár pochádza z Trenčína a do Veľkého Krtíša sa priženil. A hoci si myslel, že víno bude robiť niekde na západnom Slovensku, nakoniec aj v našom kraji našiel vhodné podmienky a hlavne objavil malebné údolie pri Želovciach. Už v roku 1999 sa rozhodol odísť do Izraela. Kamarát mu zavolal, nech príde do Tel Avivu, že sa tam dá dobre zarobiť, tak neváhal a šiel, ako vraví, z večera do rána.

Do Izraela s piatimi slovami

„Vedel som vtedy asi päť slov po anglicky. Pri vstupe do krajiny ma na letisku „zvŕtali“ dve hodiny. Kamarát ma čakal a hneď ma bral na Golanské výšiny, kde som sa prvýkrát stretol s hroznom. Zbieral som ho a neskôr aj spracovával,“ začal rozprávanie Pekár.

SkryťVypnúť reklamu

Kvôli vysokým teplotám sa rozhodli s kamarátom ísť bližšie k Červenému moru. Tam ale prešiel do úplne iného sektora. Ocitol sa v hoteli patriacom do známej svetovej siete Hilton, kde sa od upratovania izieb dostal až na oddelenie Food and beverage manažmentu, kde sa dostal po prvýkrát k someliérstvu.

Už vtedy začal snívať o vlastnej pivničke s vínami a možno aj o výrobe zdravších naturálnych vín. Tie oproti tým, ktoré kúpite bežne v obchode (nazývajú sa konvenčné a majú v sebe množstvo rôznych prípravkov) obsahujú maximálne len síru, ktorá vo víne slúži ako ochrana pred nežiaducimi procesmi.

„Po štyroch rokoch som sa vrátil na Slovensko s tým, že hotelierstvo mi učarovalo, ale u nás ešte vtedy nebolo veľa špičkových hotelov, a tak som si aj s kamarátom poslal žiadosti do piatich anglických päťhviezdičkových hotelov. Do 24 hodín sme mali odpoveď, a tak som sa ocitol na manažérskej pozícii v hoteli, ktorý je zaradený do stovky najlepších svetových hotelov,“ pokračoval Pekár.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenka z Anglicka

V roku 2010 nastal v jeho živote zlom. Oženil sa so ženou s Veľkého Krtíša, ktorú spoznal v Anglicku.

Po návrate na Slovensko rozbehol internetový obchod s vínom, ale už chcel vyrobiť aj vlastné vínko. A tak s kamarátom Robom, s ktorým sa spoznal v Bratislave začali hľadať vhodnú pivnicu.

„Chceli sme takú, ktorá by nám vyhovovala ohľadom našich financií, ale aj naplánovanému objemu výroby. Nemôžete mať na začiatku nikdy veľké oči. Hlavne v tejto oblasti. Na Slovensku sa robí mnoho špičkových vín. Aj keď tých prírodných – naturálnych je menej. Na ich chuť si musia ľudia spočiatku možno aj zvyknúť,“ prezradil vinár.

Prečítajte si: Až na tretíkrát získali svoju farmu, pomaly ju zveľaďujú Čítajte 

Želovce namiesto Nitry

Písal sa už rok 2017, prešli mnohými pivnicami. Jednu nakoniec objavili pri Nitre. Keď sa zrazu na internete objavil inzerát ponúkajúci pivnicu v údolí Želovských pivníc.
„Veď to je iba kúsok od Veľkého Krtíša . Vôbec som nevedel , že tu niečo také je. Krásne miesto ma hneď očarilo. Pivnicu predával mladý chalan. Jej veľkosť mi vtedy úplne vyhovovala a ešte pri nej bola nedokončená novostavba domčeka. Aj kamarátovi sa miesto zapáčilo, a tak na jeseň 2017 už vzniklo naše prvé víno. Bolo odrody Devín,“ spomínal na začiatky Pekár.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalší rok sa už ich ponuka rozrástla o ďalšie odrody. A tento rok chcú vybrať asi sedem odrôd, ktoré budú stabilne vyrábať. Veria, že si z nich tú „svoju“ zákazníci vyberú.

„Nie všetky odrody hrozna sú vhodné na naturálne vína, hlavne tie, ktoré ľahšie podliehajú rôznym chorobám. Snažíme sa, aby to aj vykvasilo na vlastných kvasinkách. Je to určite zaujímavá metóda, ktorej sa venuje čím ďalej viac vinárov,“ v podstate sa touto výrobou podľa Pekára vracia iba ku koreňom vinárstva, keď sa nepridávalo do vína toľko nepôvodných prísad. Ľudí podľa neho často zarazí, že jeho vína sú niekedy kalné, kedže nepoužíva filtráciu, ktorá by z nich odstránila aj to, čo dopĺňa charakter vína.

Nemať veľké oči

Jedna vec je víno vyrobiť, druhá aj predať.
„Chodíme po rôznych degustáciách, naše víno ponúkajú už vo viacerých obchodoch zameraných sa na prírodné produkty. Teší ma, že drvivá väčšina ľudí, čo ochutnali naše vínka, sa vracia. Netlačíme ale na pílu, všetko chce čas a hlavne víno ho potrebuje,“ rozvážne hľadí vinár do budúcna, uvedomujúci si, že pustenie sa strmhlav do podnikania je rizikové a menšími krokmi sa dá niekedy zájsť ďalej. Verí v to, že kvalitu si možno ťažšie, ale predsa ľudia vždy nájdu.

Cieľom je vlastný vinohrad

„Hrozno kupujem od dvoch pestovateľov hrozna. Som už s nimi kamarát a dôverujem im. Jeden je z Kosihoviec, druhý zo Selian. Majú veľmi kvalitné hrozno. Ale do troch rokov by sme chceli robiť víno už z vlastného vinohradu,“ načrtol Pekár ďalší posun k naplneniu pôvodných predsavzatí.

V okolí Želoviec sa mu rysuje možnosť kúpy už založeného vinohradu, alebo skúsi založiť vlastný s odrodami, z ktorých sa rozhodne vybudovať svoj sortiment.
„Ale už len príprava pôdy zaberie rok a prvá úroda bude po ďalších troch rokoch. Kedže mám dodávateľov zazmluvnených, päta ma, ako sa vraví,netlačí,“ prejavil znovu rozvahu vinár z údolia.

Bez pomoci a podpory rodiny by sa jeho víno rodilo ťažko. Zapája sa nielen manželka, švagor, ale aj dcéra.
„Aj dnes som mal ráno rozcvičku pri lisovaní hrozna. Rukami mi prešlo 500 kilogramov. Od toho sa snažím ženu ušetriť, ale aj ona chce priložiť ruku k dielu.“
Radšej polosuché

Veľa zákazníkov chce od Petra sladké vína. Snaží sa ich aj v tomto usmerňovať a odporúča im radšej polosuché a suché vína.
„Podľa mojich skúseností hlavne tie lacnejšie vína dostupné v bežných obchodoch sú umelo dosladzované. Aj polosuché vína majú v sebe dostatok prírodného cukru.“

Porozprával aj o dôležitosti využitia šupiek pri kvasení, ktoré vínu dajú silu aj farbu. „Potom sa dajú ešte využiť aj tak, že ich odnesiete do pálenice a je z nich ešte pálenočka,“ dodal s úsmevom.

Okrem výroby samotného vína by chcel zvýšiť povedomie o miestnych vinároch, s ktorými v máji organizujú Deň otvorených pivníc. Časom by rád ponúkol ľuďom možnosť ubytovania v údolí, aby si mohli vychutnať miestne vína a spoznávať aj okolie, ponúkajúce zaujímavé zákutia. Veď hneď za pivničkami je les, ktorý je hubárskym rajom.

Pracuje aj v spánku

„Neľutujem, že som sa na to dal, je to plnenie si sna. Aj keď drina. Manželka mi povedala, že som už aj v spánku zatváral fľašky. Vidím však veľký potenciál a náš tretí rok považujem za prelomový. Naše vína sa začali prezentovať aj v zahraničí,“ povedal človek, ktorý chce ,tak ako mnohí slovenskí výrobcovia, naučiť piť ľudí kvalitné vína.

Najčítanejšie na My Novohrad

Inzercia - Tlačové správy

  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Prehľad a automatizácia
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 336
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 569
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 460
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 740
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 849
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 2 638
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné 2 335
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 2 148

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  2. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  3. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  4. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  5. Štefan Vidlár: Volebňí SaS
  6. Jaroslav Polaček: Zo schátranej telocvične sme vytvorili moderné centrum úpolových športov
  7. Peter Lacina: Pozemský raj na Podšípe
  8. Martin Urmanič: Sulík ako zlý muž koalície
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 65 890
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 944
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 887
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 802
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 734
  6. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 924
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 689
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 470
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Dobré správy z MY

Stop negatívnym správam. Posielame výber pozitívnych a zaujímavých článkov z rôznych regiónov po celom Slovensku.


11. aug
Novinky z MY regióny.

TOP správy z regiónov: Prehľad najzaujímavejších informácií a najčítanejších správ z MY Regióny v uplynulom týždni.


12. aug
Budova Novohradskej knižnice sa v rámci dvoch etáp dočká vynovenej fasády.

Stane sa tak v dvoch etapách.


12. aug
Jeden z úsekov cesty medzi Svidníkom a Mičakovcami.

Trasa medzi Rimavskou Sobotou a Tornaľou sa tak predĺži o takmer 20 kilometrov.


TASR 12. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Každá jedna obložená misa je originál.


11. aug

Vodu nemá Štiavnica ani Demänovka. Prepadla sa pod zem.


12. aug

Tajomstvo vedela odhaliť dotykom rúk, pohľadom a správnymi otázkami.


Cyril Urban 13. aug

Ak nosíte vodu z potoka vo vedrách, nič sa nedeje, ak využijete čerpadlo bez schválenia, hrozí vám pokuta.


12. aug

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Jánošíkove diery, Terchovské srdce
  2. Ján Serbák: Nová adrenalínová atrakcia na tyrkysovom jazierku v lome Beňatina
  3. Peter Remeň: Vodná nádrž Čierny Váh (horná)
  4. Marian Nanias: Jadrová energia - Múdrosť je viac ako hrubá sila.
  5. Štefan Vidlár: Volebňí SaS
  6. Jaroslav Polaček: Zo schátranej telocvične sme vytvorili moderné centrum úpolových športov
  7. Peter Lacina: Pozemský raj na Podšípe
  8. Martin Urmanič: Sulík ako zlý muž koalície
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 65 890
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 944
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 887
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 802
  5. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 5 734
  6. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 924
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 689
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 470
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu