Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

K vínu pričuchol v Izraeli, snaží sa ho robiť naturálne

Podľa slov vinára z údolia želovských pivníc si treba k nemu nájsť cestu.

Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom".Peter Pekár svoju pivnicu kúpil aj s podivným "strážcom". (Zdroj: Radovan Vojenčák)

ŽELOVCE/VEĽKÝ KRTÍŠ. Peter Pekár pochádza z Trenčína a do Veľkého Krtíša sa priženil. A hoci si myslel, že víno bude robiť niekde na západnom Slovensku, nakoniec aj v našom kraji našiel vhodné podmienky a hlavne objavil malebné údolie pri Želovciach. Už v roku 1999 sa rozhodol odísť do Izraela. Kamarát mu zavolal, nech príde do Tel Avivu, že sa tam dá dobre zarobiť, tak neváhal a šiel, ako vraví, z večera do rána.

Do Izraela s piatimi slovami

„Vedel som vtedy asi päť slov po anglicky. Pri vstupe do krajiny ma na letisku „zvŕtali“ dve hodiny. Kamarát ma čakal a hneď ma bral na Golanské výšiny, kde som sa prvýkrát stretol s hroznom. Zbieral som ho a neskôr aj spracovával,“ začal rozprávanie Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvôli vysokým teplotám sa rozhodli s kamarátom ísť bližšie k Červenému moru. Tam ale prešiel do úplne iného sektora. Ocitol sa v hoteli patriacom do známej svetovej siete Hilton, kde sa od upratovania izieb dostal až na oddelenie Food and beverage manažmentu, kde sa dostal po prvýkrát k someliérstvu.

Už vtedy začal snívať o vlastnej pivničke s vínami a možno aj o výrobe zdravších naturálnych vín. Tie oproti tým, ktoré kúpite bežne v obchode (nazývajú sa konvenčné a majú v sebe množstvo rôznych prípravkov) obsahujú maximálne len síru, ktorá vo víne slúži ako ochrana pred nežiaducimi procesmi.

„Po štyroch rokoch som sa vrátil na Slovensko s tým, že hotelierstvo mi učarovalo, ale u nás ešte vtedy nebolo veľa špičkových hotelov, a tak som si aj s kamarátom poslal žiadosti do piatich anglických päťhviezdičkových hotelov. Do 24 hodín sme mali odpoveď, a tak som sa ocitol na manažérskej pozícii v hoteli, ktorý je zaradený do stovky najlepších svetových hotelov,“ pokračoval Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenka z Anglicka

V roku 2010 nastal v jeho živote zlom. Oženil sa so ženou s Veľkého Krtíša, ktorú spoznal v Anglicku.

Po návrate na Slovensko rozbehol internetový obchod s vínom, ale už chcel vyrobiť aj vlastné vínko. A tak s kamarátom Robom, s ktorým sa spoznal v Bratislave začali hľadať vhodnú pivnicu.

„Chceli sme takú, ktorá by nám vyhovovala ohľadom našich financií, ale aj naplánovanému objemu výroby. Nemôžete mať na začiatku nikdy veľké oči. Hlavne v tejto oblasti. Na Slovensku sa robí mnoho špičkových vín. Aj keď tých prírodných – naturálnych je menej. Na ich chuť si musia ľudia spočiatku možno aj zvyknúť,“ prezradil vinár.

Prečítajte si: Až na tretíkrát získali svoju farmu, pomaly ju zveľaďujú Čítajte 

Želovce namiesto Nitry

Písal sa už rok 2017, prešli mnohými pivnicami. Jednu nakoniec objavili pri Nitre. Keď sa zrazu na internete objavil inzerát ponúkajúci pivnicu v údolí Želovských pivníc.
„Veď to je iba kúsok od Veľkého Krtíša . Vôbec som nevedel , že tu niečo také je. Krásne miesto ma hneď očarilo. Pivnicu predával mladý chalan. Jej veľkosť mi vtedy úplne vyhovovala a ešte pri nej bola nedokončená novostavba domčeka. Aj kamarátovi sa miesto zapáčilo, a tak na jeseň 2017 už vzniklo naše prvé víno. Bolo odrody Devín,“ spomínal na začiatky Pekár.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalší rok sa už ich ponuka rozrástla o ďalšie odrody. A tento rok chcú vybrať asi sedem odrôd, ktoré budú stabilne vyrábať. Veria, že si z nich tú „svoju“ zákazníci vyberú.

„Nie všetky odrody hrozna sú vhodné na naturálne vína, hlavne tie, ktoré ľahšie podliehajú rôznym chorobám. Snažíme sa, aby to aj vykvasilo na vlastných kvasinkách. Je to určite zaujímavá metóda, ktorej sa venuje čím ďalej viac vinárov,“ v podstate sa touto výrobou podľa Pekára vracia iba ku koreňom vinárstva, keď sa nepridávalo do vína toľko nepôvodných prísad. Ľudí podľa neho často zarazí, že jeho vína sú niekedy kalné, kedže nepoužíva filtráciu, ktorá by z nich odstránila aj to, čo dopĺňa charakter vína.

Nemať veľké oči

Jedna vec je víno vyrobiť, druhá aj predať.
„Chodíme po rôznych degustáciách, naše víno ponúkajú už vo viacerých obchodoch zameraných sa na prírodné produkty. Teší ma, že drvivá väčšina ľudí, čo ochutnali naše vínka, sa vracia. Netlačíme ale na pílu, všetko chce čas a hlavne víno ho potrebuje,“ rozvážne hľadí vinár do budúcna, uvedomujúci si, že pustenie sa strmhlav do podnikania je rizikové a menšími krokmi sa dá niekedy zájsť ďalej. Verí v to, že kvalitu si možno ťažšie, ale predsa ľudia vždy nájdu.

Cieľom je vlastný vinohrad

„Hrozno kupujem od dvoch pestovateľov hrozna. Som už s nimi kamarát a dôverujem im. Jeden je z Kosihoviec, druhý zo Selian. Majú veľmi kvalitné hrozno. Ale do troch rokov by sme chceli robiť víno už z vlastného vinohradu,“ načrtol Pekár ďalší posun k naplneniu pôvodných predsavzatí.

V okolí Želoviec sa mu rysuje možnosť kúpy už založeného vinohradu, alebo skúsi založiť vlastný s odrodami, z ktorých sa rozhodne vybudovať svoj sortiment.
„Ale už len príprava pôdy zaberie rok a prvá úroda bude po ďalších troch rokoch. Kedže mám dodávateľov zazmluvnených, päta ma, ako sa vraví,netlačí,“ prejavil znovu rozvahu vinár z údolia.

Bez pomoci a podpory rodiny by sa jeho víno rodilo ťažko. Zapája sa nielen manželka, švagor, ale aj dcéra.
„Aj dnes som mal ráno rozcvičku pri lisovaní hrozna. Rukami mi prešlo 500 kilogramov. Od toho sa snažím ženu ušetriť, ale aj ona chce priložiť ruku k dielu.“
Radšej polosuché

Veľa zákazníkov chce od Petra sladké vína. Snaží sa ich aj v tomto usmerňovať a odporúča im radšej polosuché a suché vína.
„Podľa mojich skúseností hlavne tie lacnejšie vína dostupné v bežných obchodoch sú umelo dosladzované. Aj polosuché vína majú v sebe dostatok prírodného cukru.“

Porozprával aj o dôležitosti využitia šupiek pri kvasení, ktoré vínu dajú silu aj farbu. „Potom sa dajú ešte využiť aj tak, že ich odnesiete do pálenice a je z nich ešte pálenočka,“ dodal s úsmevom.

Okrem výroby samotného vína by chcel zvýšiť povedomie o miestnych vinároch, s ktorými v máji organizujú Deň otvorených pivníc. Časom by rád ponúkol ľuďom možnosť ubytovania v údolí, aby si mohli vychutnať miestne vína a spoznávať aj okolie, ponúkajúce zaujímavé zákutia. Veď hneď za pivničkami je les, ktorý je hubárskym rajom.

Pracuje aj v spánku

„Neľutujem, že som sa na to dal, je to plnenie si sna. Aj keď drina. Manželka mi povedala, že som už aj v spánku zatváral fľašky. Vidím však veľký potenciál a náš tretí rok považujem za prelomový. Naše vína sa začali prezentovať aj v zahraničí,“ povedal človek, ktorý chce ,tak ako mnohí slovenskí výrobcovia, naučiť piť ľudí kvalitné vína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 694
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 147
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 501
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 102
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 931
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 282
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 479
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 569
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 282
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 994
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

V Rimavskej Sobote zverejnili harmonogram testovania, niektoré miesta sú už obsadené

Víkend v našej krajine sa bude niesť v znamení celoplošného testovania na ochorenie COVID-19.

Obce a mestá postupne zriaďujú miesta na testovanie na Covid-19.
Nemocnica v Rimavskej Sobote

Vláda schválila výstavbu jedného z najväčších priemyselných parkov na južnom Slovensku

Bude stáť v Rimavskej Sobote. Celkové náklady na výstavbu odhaduje rezort hospodárstva na maximálne 9,843 mil. eur.

Rimavská Sobota

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?