Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

V Polichne pampúšiky a lokše v Klenovci čír a bôb

V minulosti ľudia varili jednoduché jedlá.

Na páračkách v Polichne.Na páračkách v Polichne. (Zdroj: Marcela Ballová)

KLENOVEC/POLICHNO. Jednoduché jedlá boli v minulosti typickými pokrmami obyvateľov obcí Polichno v Lučeneckom okrese a Klenovec v Rimavskosobotskom okrese. Informovala o tom etnologička Emília Mázorová, podľa ktorej boli bežnou stravou v prvej dedine napríklad lokše či fašiangové pampúšiky, zatiaľ čo v druhej patrili medzi veľmi rozšírené takzvaný čír alebo bôb.

Mohlo by vás zaujať V Polichne sa páralo, tentokrát bez vrabcov Čítajte 

"V novohradskom Polichne sa pripravovalo aj ďalšie jednoduché jedlo, ktoré má netypický názov - mastná múka. Príprava bola jednoduchá, roztopilo sa maslo, respektíve jeho staršie zvyšky, keďže vtedy bola veľká chudoba. Pridalo sa doň mlieko a múka, bohatší ľudia dávali aj vajce. Vznikla z toho kaša, ktorú si nalievali na zemiaky, a takéto jednoduché jedlo konzumovali," načrtla etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu

Buchty s makom

Ďalšie typické polichnianske jedlo sa volalo buchty s makom, podľa Mázorovej však v tomto prípade bolo pomenovanie zavádzajúce, keďže v skutočnosti to buchty neboli.

"Uvarené zemiaky sa pretlačili, pridala sa múka aj trochu vody a celé sa to povarilo, aby to "fučkalo", teda vytváralo bublinky," opísala začiatok prípravy tohto pokrmu etnologička.

Načítavam video...

"Je to, akoby ste formovali halušky, ale bez lopára. Vznikla jedna vrstva, posypala sa makom a poliala maslom. Potom sa urobila ďalšia vrstva a znovu poliala i posypala," priblížila Mázorová s tým, že tento "staroverský" pokrm jedli ľudia spoločne lyžicami z jednej misy.

Rubársky bôb

Naopak, v gemersko-malohontskom Klenovci bol veľmi rozšíreným jedlom rubársky bôb, čím sa v miestnom nárečí označuje fazuľa, prípadne pečené kromple s cmierom, teda zemiaky s cmarom.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pre chudobné rodiny bolo typické aj ďalšie jedlo - staršie neminuté maslo roztopili, pridali trochu múky, nechali prevrieť a následne natreli na chlieb," konkretizovala etnologička.

Veľmi obľúbený bol podľa jej slov v Klenovci čír, čo je v skutočnosti polievka s cestovinou. "Bola to vlastne trojaká polievka - s mliekom, s bryndzou alebo so zápražkou. Napríklad čír s bryndzou sa jedával hlavne v lete, bola to naša každodenná a prvotriedna strava," dodala 96-ročná pamätníčka Zuzana Mázorová, ktorá pochádza z Klenovca a v súčasnosti žije v Kalinove pri Poltári.

Čír

Základom číru bolo tuhé cestíčko, ktoré sa pripravilo z múky s troškou soli.

"Mohlo sa potom rajbať na rajbadle, ale my doma sme to najčastejšie melili rukami na malé šúľky či zrnká. Ak sa čír varil v mlieku, po prevretí bolo jedlo vlastne hotové," povedala Zuzana Mázorová.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade, ak sa robil čír s bryndzou, nevaril sa v mlieku, ale vo vode so soľou a trochou bravčovej masti.

"Zovretý vystúpil na povrch a vtedy sa pridávala dobre dozretá, staršia bryndza, ktorá sa nezliepala," doplnila Emília Mázorová.

Treťou variáciou bol zapražený čír, ktorý sa jedával predovšetkým v zime. "Keď voda zovrela, pridala sa do nej zápražka z bravčovej masti, trošky múky a cibule. Keď to znovu zovrelo, pridal sa čír," zakončila etnologička.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 544
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 487
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 110
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 052
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 865
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 694
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 364
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 10 684
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 500
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 483
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, avšak platia výnimky

Kto sa preukáže certifikátom o negatívnom výsledku antigénového testu, vykonaného počas celoplošného testovania, má voľnejší režim.

Antigénový test na Covid-19.

Fitnesky a kulturisti sa v Hnúšti nezídu

Juniorský šampionát skúsili usporiadatelia zachrániť preložením na jeseň roka 2020.

Šampionát v Hnúšti 2018.

Kto má kde testovacie miesto v Lučenci, mesto zverejnilo kompletný zoznam

Samospráva odporúča časový harmonogram podľa začiatočného písmena priezviska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?