Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

V Polichne pampúšiky a lokše v Klenovci čír a bôb

V minulosti ľudia varili jednoduché jedlá.

Na páračkách v Polichne.Na páračkách v Polichne. (Zdroj: Marcela Ballová)

KLENOVEC/POLICHNO. Jednoduché jedlá boli v minulosti typickými pokrmami obyvateľov obcí Polichno v Lučeneckom okrese a Klenovec v Rimavskosobotskom okrese. Informovala o tom etnologička Emília Mázorová, podľa ktorej boli bežnou stravou v prvej dedine napríklad lokše či fašiangové pampúšiky, zatiaľ čo v druhej patrili medzi veľmi rozšírené takzvaný čír alebo bôb.

Mohlo by vás zaujať V Polichne sa páralo, tentokrát bez vrabcov Čítajte 

"V novohradskom Polichne sa pripravovalo aj ďalšie jednoduché jedlo, ktoré má netypický názov - mastná múka. Príprava bola jednoduchá, roztopilo sa maslo, respektíve jeho staršie zvyšky, keďže vtedy bola veľká chudoba. Pridalo sa doň mlieko a múka, bohatší ľudia dávali aj vajce. Vznikla z toho kaša, ktorú si nalievali na zemiaky, a takéto jednoduché jedlo konzumovali," načrtla etnologička.

Skryť Vypnúť reklamu

Buchty s makom

Ďalšie typické polichnianske jedlo sa volalo buchty s makom, podľa Mázorovej však v tomto prípade bolo pomenovanie zavádzajúce, keďže v skutočnosti to buchty neboli.

"Uvarené zemiaky sa pretlačili, pridala sa múka aj trochu vody a celé sa to povarilo, aby to "fučkalo", teda vytváralo bublinky," opísala začiatok prípravy tohto pokrmu etnologička.

Načítavam video...

"Je to, akoby ste formovali halušky, ale bez lopára. Vznikla jedna vrstva, posypala sa makom a poliala maslom. Potom sa urobila ďalšia vrstva a znovu poliala i posypala," priblížila Mázorová s tým, že tento "staroverský" pokrm jedli ľudia spoločne lyžicami z jednej misy.

Rubársky bôb

Naopak, v gemersko-malohontskom Klenovci bol veľmi rozšíreným jedlom rubársky bôb, čím sa v miestnom nárečí označuje fazuľa, prípadne pečené kromple s cmierom, teda zemiaky s cmarom.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pre chudobné rodiny bolo typické aj ďalšie jedlo - staršie neminuté maslo roztopili, pridali trochu múky, nechali prevrieť a následne natreli na chlieb," konkretizovala etnologička.

Veľmi obľúbený bol podľa jej slov v Klenovci čír, čo je v skutočnosti polievka s cestovinou. "Bola to vlastne trojaká polievka - s mliekom, s bryndzou alebo so zápražkou. Napríklad čír s bryndzou sa jedával hlavne v lete, bola to naša každodenná a prvotriedna strava," dodala 96-ročná pamätníčka Zuzana Mázorová, ktorá pochádza z Klenovca a v súčasnosti žije v Kalinove pri Poltári.

Čír

Základom číru bolo tuhé cestíčko, ktoré sa pripravilo z múky s troškou soli.

"Mohlo sa potom rajbať na rajbadle, ale my doma sme to najčastejšie melili rukami na malé šúľky či zrnká. Ak sa čír varil v mlieku, po prevretí bolo jedlo vlastne hotové," povedala Zuzana Mázorová.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade, ak sa robil čír s bryndzou, nevaril sa v mlieku, ale vo vode so soľou a trochou bravčovej masti.

"Zovretý vystúpil na povrch a vtedy sa pridávala dobre dozretá, staršia bryndza, ktorá sa nezliepala," doplnila Emília Mázorová.

Treťou variáciou bol zapražený čír, ktorý sa jedával predovšetkým v zime. "Keď voda zovrela, pridala sa do nej zápražka z bravčovej masti, trošky múky a cibule. Keď to znovu zovrelo, pridal sa čír," zakončila etnologička.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  2. Legislative intention - recodification of the corporate law
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  7. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 23 420
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 488
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 307
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 819
  5. Po Slovensku na motorke 6 777
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 671
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 129
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 692
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 360
  10. Crème de la crème po slovensky 3 193
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Simeon Jackuliak (v bielom) sa usporiadateľsky spolupodieľa na turnaji v Lučenci

SBA 3x3 Tour 2021 dorazí po prvýkrát do Lučenca.


2 h
Medveď v nočných uliciach Žiaru nad Hronom.

Policajti vyzývajú ľudí k vyššej opatrnosti.


(mb) 2 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


3 h
Ilustračné foto.

Zasahujú profesionáli aj dobrovoľníci.


(mb) 11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na miesto boli privolaní po zrážke osobného auta s nákladným.


23 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

MŠK Námestovo zvládlo posledný krok a píše novú klubovú históriu.


23 h

Už ste čítali?