LUČENEC. Michaela Melichová sa venuje zdravému stravovaniu, svoje poznatky zhrnula do knihy Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči o ktorej sme už písali. Poprosili sme ju či by naším čitateľom neporadila ako sa stravovať v lete. Na záver pridala aj recept na tradičné leto, ktoré sa dá uvariť inak než ho poznáme.
Ako sa teda stravovať v letných horúčavách?
Je leto a v jeho dlhé horúce dni sa často mnohí z nás k jedlu dostanú až večer, keď sa vonku trošku ochladí, čo je spôsobené vysilením organizmu z horúčav a my počas dňa nemáme vôbec chuť na varené jedlo. Pri sporáku sa človek tiež snaží stráviť čo najkratšiu dobu. Túžime len po ochladení a máme potrebu zahnať hlad a doplniť energiu. Niekto si myslí, že čím chladnejšie nápoje bude piť, tým viac telo ochladí. Opak je však pravdou. Telo musí uvoľniť energiu na ohriatie studeného nápoja, čím opäť vzniká teplo, ktoré ohreje organizmus. A nastáva začarovaný kruh, siahneme po zmrzline a zistíme, že sme si znovu nepomohli. Tadiaľto cesta určite nepovedie.