V jednej zo známych jaskýň na Gemeri ubúda ľad

Za zmenou sú slabé zimy.

V Dobšinskej ľadovej jaskyni.V Dobšinskej ľadovej jaskyni. (Zdroj: Ján Krošlák)

DOBŠINÁ. V posledných rokoch ľad v slovenských ľadových jaskyniach - Demänovskej a Dobšinskej - ubúda. Dôvodom je, že na jeho tvorbu v jaskyniach je potrebná tuhá zima a dostatok snehu. Na zmeranie objemu ľadu sú však potrebné presnejšie merania.

Uviedol to geomorfológ Pavel Bella z Úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň.

Ľad sa tvorí vodou, ktorá na jar presakuje do jaskýň z topiaceho sa snehu.

„Voda, ktorá presakuje, miestami až steká do zaľadnenej jaskyne v čase intenzívnych letných dažďov, nestíha ihneď zamrznúť a, naopak, spôsobuje roztápanie ľadu. Preto v týchto miestach sezónne ubúda," približuje Bella.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klimatické zmeny

V spodných častiach zaľadnených jaskýň, kde teplota počas leta nestúpne nad nula stupňov Celzia, sa ľad neroztápa.

Súvisiaci článok Dobšinskú ľadovú jaskyňu objavili pred 150 rokmi Čítajte 

Ubúda však sublimáciou v dôsledku prúdenia vzduchu, konštatuje Bella.

„Vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny ľad v jaskyniach ubúda, avšak na kvantifikáciu sú potrebné detailné a dlhodobejšie merania," poznamenal.

V hornej časti Dobšinskej ľadovej jaskyne možno pozorovať úbytok ľadu.

Niektoré útvary zobrazené na starých fotografiách a mapách dnes chýbajú, povedal Bella.

Naopak, v spodnej časti sú ľadom pokryté kamenné bloky a sutina, ktoré predtým neboli pokryté.

Určiť presný objem ľadu je ťažké

Objem ľadu v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej ľadovej jaskyni je podľa Bellu ťažké presne určiť, pretože priestory majú nepravidelné tvary podláh a stien.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok V Dobšinskej ľadovej jaskyni je unikátny srieň Čítajte 

Dodal, že navyše je aj jeho povrch nerovný.

„Na odmeranie objemu ľadu sú potrebné geofyzikálne merania na určenie hrúbky v morfologicky odlišných častiach jaskýň, ako aj rozličné geodetické metódy na zmapovanie nepravidelného povrchu ľadu," hovorí Bella.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 425
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 118
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 814
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 068
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 848
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 833
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu