LUČENEC. Od štvrtka 15. októbra začali platiť opäť prísnejšie hygienické opatrenia, ktoré zavreli viacero prevádzok, patria medzi ne aj vnútorné priestory reštaurácií, s tým, že môžu roznášať a vydávať jedlá alebo obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách. Viaceré sa snažia s touto situáciou popasovať, ale je možné, že sa napriek tomu mnohé priradia k tým, čo už „neprežili“ prvú vlnu. Lebo, ako tvrdia, aj keby sa, obrazne, „rozkrájali“, nevyrobia peniaze na odvody, platy zamestnancov, nákup surovín a energie.
My sme oslovili dve špecifické reštaurácie, ktoré sú rodinným podnikom už takmer 30 rokov a za ten čas už zažili naozaj všeličo, ale takýto stav rozhodne nie. Našli sme dokonca jedného záujemcu o podnikanie v gastronómii, ktorý si povedal, že nastal čas začať robiť veci podľa seba.
V prvom momente si nevedeli predstaviť, čo ďalej
Rodinná reštaurácia Malý mlyn je špecifickým miestom, nachádza sa v tesnej blízkosti štátnej hranice s Maďarskom. Určite už mnohí okolo nej prechádzali, smerujúc do susednej krajiny. Nápad na jej vznik dostal otec súčasnej majiteľky Slávky Brijakovej, ktorý podľa jej slov dovtedy robil v kameňolome a chcel svojej rodine zabezpečiť slušný život a prácu.
„Videl veľký potenciál v starej, schátranej, viac ako storočnej budove,ktorú v roku 1989 odkúpil a následne ju svojpomocne zrekonštruoval. Ale hlavnou postavou bola naša maminka, pretože varila a varí doteraz výnimočne a to bola druhá časť ockovej myšlienky s reštauráciou,“ dodala.
Rodinnú reštauráciu nakoniec otvorili 2. februára 1991.