Recept na zdravšie Vianoce

Nielen počas nadchádzajúcich sviatočných dní sa možno riadiť nadchádzajúcimi radami.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: Pixabay)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Michaelu Melichovú z Málinca sme už predstavovali pri príležitosti vydania knihy Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči. Jej autorka je propagátorkou zdravého stravovania. Predáva zdravé potraviny, usporadúva kurzy, v ktorých učí ľudí stravovať sa v súlade s prírodou. Prostredníctvom sociálnej siete radí, ako, čo a aj kedy jesť. Prispôsobuje stravu ročným obdobiam. Poprosili sme ju, či by neprezradila, čo je vhodné jesť v zime, ale hlavne ako vyzerá zdravšia alternatíva vianočných dobrôt.

SkryťVypnúť reklamu

Odpovieme aj na otázku, čo jesť v tomto ročnom období, aby sme boli zdraví, bez hlienov, ktorým sa telo len bráni a signalizuje, že nie sme v rovnováhe.

„Väčšina moderných potravín zaťažuje náš organizmus, v tele sa vytvára nadbytok odpadu a na jeho vylúčenie musí telo vynakladať veľké množstvo energie, ktorá mu potom chýba pri iných dôležitých procesoch. Jedlo by nás nemalo oslabovať, malo by nám dodať potrebné množstvo energie, živín, minerálov, enzýmov na správne fungovanie jednotlivých orgánov,“ pripomenula Melichová. Málokto si podľa nej uvedomuje, že ročné obdobia a ich zmeny majú veľký vplyv na to, ako sa cítime. Mali by sme im prispôsobovať aj náš jedálny lístok.

„Zima ovplyvňuje ľadviny a močový mechúr. Obličky a močový mechúr, spodnú časť tela, v tomto období posilníme teplými polievkami, zapekanými a pečenými pokrmami, orechmi, celozrnnými obilninami a strukovinami,“ podotkla.

SkryťVypnúť reklamu

Na posilnenie týchto orgánov sú podľa nej dobré dlho varené teplé pokrmy, zeleninové vývary, ostrejšie korenie, korenisté jedlá, obsahujúce kurkumu, škoricu, zázvor, sójovú omáčku Tamari, miso pastu, rôzne druhy korenín. V tomto období si môžeme dovoliť viac slaných pochutín, strukoviny, najmä fazuľku adzuki, ktorá sa na obličky nielen podobá, ale ich dokáže i liečiť.

Zdravé ingrediencie

Jednou zo zdravých ingrediencií, ktoré môžeme využiť pri zimnom varení, sú jačmenné krúpky.

„Pôsobia proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov, chránia pred zápalmi kože a šedivením vlasov. Bolo dokázané ich kladné pôsobenie v ovplyvňovaní vredových a žalúdočných ochorení. V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna,“ prezradila propagátorka zdravých potravín. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. V posledných rokoch sa začína na jačmeň pozerať ako na liečivo. Ďalšími takýmito prírodnými liečiteľmi sú aj ľanové semiačka.

SkryťVypnúť reklamu

„Pri zápche sa podávajú 1 – 2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporujú peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam,“ odporučila hlavne ženám. Nielen u nás obľúbená a hojne používaná kvasená kapusta je prírodné probiotikum, ale, ako i iná kvasená zelenina, dokáže toho ešte oveľa viac. „Stačí si dať každý deň trošku k obedu, hlavne v chladnom a zimnom období, a vyhnete sa mnohým civilizačným ochoreniam.“

Vyprážané trochu inak

Či už vyprážate rybu, mäso, šampiňóny, zeleninu, tempeh, alebo tofu, dôležité je i zloženie samého trojobalu alebo cestíčka a kvalitný olej. Vyprážané a pečené je v zimnom období telom nielen žiadané, ale i dovolené.

„Jednoduché a zdravé cestíčko, ktoré pripravíme úplne jednoducho a chutne, si určite zamilujete, nielen pre jeho ľahkú prípravu, ale i pre samotnú lahodnú chuť. Môžete v ňom obaliť ozaj všetko, čo vás napadne,“ dodala a hneď pridala návod na na prípravu. Pol hrnčeka hrašky (zomletý sušený hrach) na obaľovanie, 2 hrnčeky vody, pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 polievkovú lyžicu vegety bio, soľ, čierne mleté korenie, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva bio bez fosfátov, 3 polievkové lyžice lahôdkového droždia.

„Všetky suroviny zmiešame, vytvoríme homogénnu zmes, v ktorej omočíme surovinu a vypražíme z oboch strán do zlatista. Ak chceme obaľovať v trojobale, použijeme jednoducho len celozrnnú múku, hrašku s vodou a soľou miesto vajíčka a strúhanku z kváskového celozrnného chleba alebo kukuričnú strúhanku.“

Jej tipom k ideálnemu tráveniu vyprážaného, ak už ide o ťažšie stráviteľnú zložku zvolenej potraviny, je biela reďkovka daikon. „Nastrúhaná, zmiešaná s bielym rastlinným jogurtom a ume octom, je ideálnou kombináciou ku každému vyprážanému pokrmu.“

Olivový olej je tiež vec, ktorá môže prospieť k nášmu zdraviu. Hlavnou mastnou kyselinou je kyselina olejová, patrí k nenasýteným omega 9 mastným kyselinám. Je menej odolná voči žltnutiu, lepšie znáša vysoké teploty, preto je na varenie veľmi vhodný.

„V Stredozemí je veľmi populárny ako ľudový prostriedok proti žlčníkovým a obličkovým kameňom. Pomáha pri zápche a znižovaní cholesterolu v krvi, chráni cievy pred povlakom, pretože pomáha zabrániť premene škodlivého cholesterolu na toxickú okysličenú formu," objasnila Melichová. Dodala, že tento olej znižuje tlak, prispieva k regulácii krvného cukru, má silné antioxidačné vlastnosti, externe sa používa pri liečení zápalov, vyrážok a vyvrtnutí končatín. „Používajte len panenské, nerafinované oleje," pripomenula propagátorka zdravšieho stravovania.

Vianočné menu inak

Štedrovečerné menu sa dá uvariť zdravšie, v súlade s prírodnými cyklami, zo sezónnych potravín, bez chémie a popritom zostanú zachované naše regionálne či slovenské tradície. Základom štedrovečernej večere je kapustnica, niekde hríbová polievka.

Autor: rv

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 088
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 075
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 861
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 976
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 653
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 308
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 992
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 535
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu