Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Recept na zdravšie Vianoce

Nielen počas nadchádzajúcich sviatočných dní sa možno riadiť nadchádzajúcimi radami.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

Michaelu Melichovú z Málinca sme už predstavovali pri príležitosti vydania knihy Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči. Jej autorka je propagátorkou zdravého stravovania. Predáva zdravé potraviny, usporadúva kurzy, v ktorých učí ľudí stravovať sa v súlade s prírodou. Prostredníctvom sociálnej siete radí, ako, čo a aj kedy jesť. Prispôsobuje stravu ročným obdobiam. Poprosili sme ju, či by neprezradila, čo je vhodné jesť v zime, ale hlavne ako vyzerá zdravšia alternatíva vianočných dobrôt.

Skryť Vypnúť reklamu

Odpovieme aj na otázku, čo jesť v tomto ročnom období, aby sme boli zdraví, bez hlienov, ktorým sa telo len bráni a signalizuje, že nie sme v rovnováhe.

„Väčšina moderných potravín zaťažuje náš organizmus, v tele sa vytvára nadbytok odpadu a na jeho vylúčenie musí telo vynakladať veľké množstvo energie, ktorá mu potom chýba pri iných dôležitých procesoch. Jedlo by nás nemalo oslabovať, malo by nám dodať potrebné množstvo energie, živín, minerálov, enzýmov na správne fungovanie jednotlivých orgánov,“ pripomenula Melichová. Málokto si podľa nej uvedomuje, že ročné obdobia a ich zmeny majú veľký vplyv na to, ako sa cítime. Mali by sme im prispôsobovať aj náš jedálny lístok.

„Zima ovplyvňuje ľadviny a močový mechúr. Obličky a močový mechúr, spodnú časť tela, v tomto období posilníme teplými polievkami, zapekanými a pečenými pokrmami, orechmi, celozrnnými obilninami a strukovinami,“ podotkla.

Skryť Vypnúť reklamu

Na posilnenie týchto orgánov sú podľa nej dobré dlho varené teplé pokrmy, zeleninové vývary, ostrejšie korenie, korenisté jedlá, obsahujúce kurkumu, škoricu, zázvor, sójovú omáčku Tamari, miso pastu, rôzne druhy korenín. V tomto období si môžeme dovoliť viac slaných pochutín, strukoviny, najmä fazuľku adzuki, ktorá sa na obličky nielen podobá, ale ich dokáže i liečiť.

Zdravé ingrediencie

Jednou zo zdravých ingrediencií, ktoré môžeme využiť pri zimnom varení, sú jačmenné krúpky.

„Pôsobia proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov, chránia pred zápalmi kože a šedivením vlasov. Bolo dokázané ich kladné pôsobenie v ovplyvňovaní vredových a žalúdočných ochorení. V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna,“ prezradila propagátorka zdravých potravín. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. V posledných rokoch sa začína na jačmeň pozerať ako na liečivo. Ďalšími takýmito prírodnými liečiteľmi sú aj ľanové semiačka.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pri zápche sa podávajú 1 – 2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporujú peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam,“ odporučila hlavne ženám. Nielen u nás obľúbená a hojne používaná kvasená kapusta je prírodné probiotikum, ale, ako i iná kvasená zelenina, dokáže toho ešte oveľa viac. „Stačí si dať každý deň trošku k obedu, hlavne v chladnom a zimnom období, a vyhnete sa mnohým civilizačným ochoreniam.“

Vyprážané trochu inak

Či už vyprážate rybu, mäso, šampiňóny, zeleninu, tempeh, alebo tofu, dôležité je i zloženie samého trojobalu alebo cestíčka a kvalitný olej. Vyprážané a pečené je v zimnom období telom nielen žiadané, ale i dovolené.

„Jednoduché a zdravé cestíčko, ktoré pripravíme úplne jednoducho a chutne, si určite zamilujete, nielen pre jeho ľahkú prípravu, ale i pre samotnú lahodnú chuť. Môžete v ňom obaliť ozaj všetko, čo vás napadne,“ dodala a hneď pridala návod na na prípravu. Pol hrnčeka hrašky (zomletý sušený hrach) na obaľovanie, 2 hrnčeky vody, pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 polievkovú lyžicu vegety bio, soľ, čierne mleté korenie, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva bio bez fosfátov, 3 polievkové lyžice lahôdkového droždia.

„Všetky suroviny zmiešame, vytvoríme homogénnu zmes, v ktorej omočíme surovinu a vypražíme z oboch strán do zlatista. Ak chceme obaľovať v trojobale, použijeme jednoducho len celozrnnú múku, hrašku s vodou a soľou miesto vajíčka a strúhanku z kváskového celozrnného chleba alebo kukuričnú strúhanku.“

Jej tipom k ideálnemu tráveniu vyprážaného, ak už ide o ťažšie stráviteľnú zložku zvolenej potraviny, je biela reďkovka daikon. „Nastrúhaná, zmiešaná s bielym rastlinným jogurtom a ume octom, je ideálnou kombináciou ku každému vyprážanému pokrmu.“

Olivový olej je tiež vec, ktorá môže prospieť k nášmu zdraviu. Hlavnou mastnou kyselinou je kyselina olejová, patrí k nenasýteným omega 9 mastným kyselinám. Je menej odolná voči žltnutiu, lepšie znáša vysoké teploty, preto je na varenie veľmi vhodný.

„V Stredozemí je veľmi populárny ako ľudový prostriedok proti žlčníkovým a obličkovým kameňom. Pomáha pri zápche a znižovaní cholesterolu v krvi, chráni cievy pred povlakom, pretože pomáha zabrániť premene škodlivého cholesterolu na toxickú okysličenú formu," objasnila Melichová. Dodala, že tento olej znižuje tlak, prispieva k regulácii krvného cukru, má silné antioxidačné vlastnosti, externe sa používa pri liečení zápalov, vyrážok a vyvrtnutí končatín. „Používajte len panenské, nerafinované oleje," pripomenula propagátorka zdravšieho stravovania.

Vianočné menu inak

Štedrovečerné menu sa dá uvariť zdravšie, v súlade s prírodnými cyklami, zo sezónnych potravín, bez chémie a popritom zostanú zachované naše regionálne či slovenské tradície. Základom štedrovečernej večere je kapustnica, niekde hríbová polievka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 327
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 147
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 505
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 106
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 691
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 541
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 543
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 457
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Na mieste nehody.

Pri dopravnej nehode sa zranili dve osoby.

3 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

19 h
Sírne oko je miestom o ktorom sa toho veľa nedozviete.

Zaujímavosť o ktorej sa toho dočítate málo.

16 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

21 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

16 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

25. jan

Už ste čítali?