Recept na zdravšie Vianoce

Nielen počas nadchádzajúcich sviatočných dní sa možno riadiť nadchádzajúcimi radami.

ilustračné fotoilustračné foto (Zdroj: Pixabay)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Michaelu Melichovú z Málinca sme už predstavovali pri príležitosti vydania knihy Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči. Jej autorka je propagátorkou zdravého stravovania. Predáva zdravé potraviny, usporadúva kurzy, v ktorých učí ľudí stravovať sa v súlade s prírodou. Prostredníctvom sociálnej siete radí, ako, čo a aj kedy jesť. Prispôsobuje stravu ročným obdobiam. Poprosili sme ju, či by neprezradila, čo je vhodné jesť v zime, ale hlavne ako vyzerá zdravšia alternatíva vianočných dobrôt.

SkryťVypnúť reklamu

Odpovieme aj na otázku, čo jesť v tomto ročnom období, aby sme boli zdraví, bez hlienov, ktorým sa telo len bráni a signalizuje, že nie sme v rovnováhe.

„Väčšina moderných potravín zaťažuje náš organizmus, v tele sa vytvára nadbytok odpadu a na jeho vylúčenie musí telo vynakladať veľké množstvo energie, ktorá mu potom chýba pri iných dôležitých procesoch. Jedlo by nás nemalo oslabovať, malo by nám dodať potrebné množstvo energie, živín, minerálov, enzýmov na správne fungovanie jednotlivých orgánov,“ pripomenula Melichová. Málokto si podľa nej uvedomuje, že ročné obdobia a ich zmeny majú veľký vplyv na to, ako sa cítime. Mali by sme im prispôsobovať aj náš jedálny lístok.

„Zima ovplyvňuje ľadviny a močový mechúr. Obličky a močový mechúr, spodnú časť tela, v tomto období posilníme teplými polievkami, zapekanými a pečenými pokrmami, orechmi, celozrnnými obilninami a strukovinami,“ podotkla.

SkryťVypnúť reklamu

Na posilnenie týchto orgánov sú podľa nej dobré dlho varené teplé pokrmy, zeleninové vývary, ostrejšie korenie, korenisté jedlá, obsahujúce kurkumu, škoricu, zázvor, sójovú omáčku Tamari, miso pastu, rôzne druhy korenín. V tomto období si môžeme dovoliť viac slaných pochutín, strukoviny, najmä fazuľku adzuki, ktorá sa na obličky nielen podobá, ale ich dokáže i liečiť.

Zdravé ingrediencie

Jednou zo zdravých ingrediencií, ktoré môžeme využiť pri zimnom varení, sú jačmenné krúpky.

„Pôsobia proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov, chránia pred zápalmi kože a šedivením vlasov. Bolo dokázané ich kladné pôsobenie v ovplyvňovaní vredových a žalúdočných ochorení. V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna,“ prezradila propagátorka zdravých potravín. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. V posledných rokoch sa začína na jačmeň pozerať ako na liečivo. Ďalšími takýmito prírodnými liečiteľmi sú aj ľanové semiačka.

SkryťVypnúť reklamu

„Pri zápche sa podávajú 1 – 2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporujú peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam,“ odporučila hlavne ženám. Nielen u nás obľúbená a hojne používaná kvasená kapusta je prírodné probiotikum, ale, ako i iná kvasená zelenina, dokáže toho ešte oveľa viac. „Stačí si dať každý deň trošku k obedu, hlavne v chladnom a zimnom období, a vyhnete sa mnohým civilizačným ochoreniam.“

Vyprážané trochu inak

Či už vyprážate rybu, mäso, šampiňóny, zeleninu, tempeh, alebo tofu, dôležité je i zloženie samého trojobalu alebo cestíčka a kvalitný olej. Vyprážané a pečené je v zimnom období telom nielen žiadané, ale i dovolené.

„Jednoduché a zdravé cestíčko, ktoré pripravíme úplne jednoducho a chutne, si určite zamilujete, nielen pre jeho ľahkú prípravu, ale i pre samotnú lahodnú chuť. Môžete v ňom obaliť ozaj všetko, čo vás napadne,“ dodala a hneď pridala návod na na prípravu. Pol hrnčeka hrašky (zomletý sušený hrach) na obaľovanie, 2 hrnčeky vody, pol hrnčeka celozrnnej špaldovej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 polievkovú lyžicu vegety bio, soľ, čierne mleté korenie, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva bio bez fosfátov, 3 polievkové lyžice lahôdkového droždia.

„Všetky suroviny zmiešame, vytvoríme homogénnu zmes, v ktorej omočíme surovinu a vypražíme z oboch strán do zlatista. Ak chceme obaľovať v trojobale, použijeme jednoducho len celozrnnú múku, hrašku s vodou a soľou miesto vajíčka a strúhanku z kváskového celozrnného chleba alebo kukuričnú strúhanku.“

Jej tipom k ideálnemu tráveniu vyprážaného, ak už ide o ťažšie stráviteľnú zložku zvolenej potraviny, je biela reďkovka daikon. „Nastrúhaná, zmiešaná s bielym rastlinným jogurtom a ume octom, je ideálnou kombináciou ku každému vyprážanému pokrmu.“

Olivový olej je tiež vec, ktorá môže prospieť k nášmu zdraviu. Hlavnou mastnou kyselinou je kyselina olejová, patrí k nenasýteným omega 9 mastným kyselinám. Je menej odolná voči žltnutiu, lepšie znáša vysoké teploty, preto je na varenie veľmi vhodný.

„V Stredozemí je veľmi populárny ako ľudový prostriedok proti žlčníkovým a obličkovým kameňom. Pomáha pri zápche a znižovaní cholesterolu v krvi, chráni cievy pred povlakom, pretože pomáha zabrániť premene škodlivého cholesterolu na toxickú okysličenú formu," objasnila Melichová. Dodala, že tento olej znižuje tlak, prispieva k regulácii krvného cukru, má silné antioxidačné vlastnosti, externe sa používa pri liečení zápalov, vyrážok a vyvrtnutí končatín. „Používajte len panenské, nerafinované oleje," pripomenula propagátorka zdravšieho stravovania.

Vianočné menu inak

Štedrovečerné menu sa dá uvariť zdravšie, v súlade s prírodnými cyklami, zo sezónnych potravín, bez chémie a popritom zostanú zachované naše regionálne či slovenské tradície. Základom štedrovečernej večere je kapustnica, niekde hríbová polievka.

Autor: rv

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 441
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 439
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 094
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 506
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 121
  6. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 032
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 029
  8. Čo bude toto leto in? 2 729
  1. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  2. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  3. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  4. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  5. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  8. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 870
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 901
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 899
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 788
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 007
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 835
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 593
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 555
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  2. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  3. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  4. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  5. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  6. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  8. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 870
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 901
  3. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 899
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 788
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 007
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 835
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 593
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 555
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu