Celý článok si môžete po zamknutí prečítať aj v aktuálnom vydaní týždenníka MY Novohradské noviny.
LUČENEC. Pivovar Huncút z Tomášoviec v Lučeneckom okrese patrí k tým, ktoré už názvom dávajú najavo, že nejde o bežnú záležitosť. Založili ho dvaja učitelia, žijúci v Banskej Bystrici, Tomáš Pivarči, pochádzajúci z Lučenca, a rodený Banskobystričan Stanislav Šipkovský.
Tak ako mnohých, aj ich potrápil rok, na ktorý nebudeme spomínať v najlepšom. Zostane už kvôli pandémii koronavírusu navždy rokom zlomu.
Pre pivovar priniesol tiež radikálny rez. Do ďalšieho náročného roku už vstúpil totiž len s jedným z dvojice, Tomášom Pivarčim. Ten sa pre portál Opive.sk vyjadril k aktuálnej situácii panujúcej v pivovare. Tiež zhodnotil uplynulý rok, ktorý predsa len priniesol aj pozitívne veci. Z technických vylepšení potešil hlavne nový šrotovník na slad.
Prezieravým sa hlavne ukázal krok, že po prepočítaní environmentálnej záťaže zistili pivovarníci z Tomášoviec, že plechovka je napodiv najekologickejším obalom, a tak ako jeden z prvých remeselných pivovarov na Slovensku začal Huncút plniť pivo do plechoviek už na jar minulého roku.