Ako správna stará mama im každý deň vyvára rôzne dobroty. „Svokra ma naučila variť tarhoňu podobnú rizotu, do ktorej sa dá niekoľko zemiakov. Dávam tam mäso zo zajaca a drobky z kurčaťa. Jedlo pripravujem na spôsob perkeltu, do ktorého sa rozvaria 2-3 zemiaky. Medzitým sa upraží dočervena tarhoňa, ktorá sa potom vleje do šťavy, ale musí tam byť už viac vody, lebo tarhoňa ju popije. Ako prílohu dávam kapustový šalát. Gazdinkám odporúčam uvariť aj polievku z kuracích drobkov so zeleninou a zemiakmi, ktorá sa zapraží so smotanou. Nemôže tam chýbať červená paprika. Syn, ktorý pracuje v Tirolsku, ma naučil recept na palacinky v minerálnej vode. Zvyknem používať aj šťavicu z Kalinova. Zamiesim ju s polohrubou múkou. Keď zmes zhustne na kašu, dám tam dve vajcia, vanilkový cukor, trochu rumu pre lepšiu chuť a zamiešam všetko do cesta. Potom sa už palacinky robia klasicky. Na rozpálenú panvicu dám kvapku oleja a nemám z toho ani mastné ruky,“ tvrdí Mária. Je tu čas prázdnin, leňošenia, čo tak zaexperimentovať v kuchyni? Ak sa vám podarí uvariť či upiecť nejaké originálne jedlo, príďte sa pochváliť do redakcie. Dobrú chuť!
Autor: pem