RIMAVSKÁ SOBOTA. Pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Rimavskej Sobote odobrali v rámci úradnej kontroly potravín vzorku z klobásy v jednej z rimavskosobotských prevádzok. Nevyhovela.
"Vzorka z údenej Hajdú klobásy bola odobratá v predajni Fekete František - potraviny Ši-FE na Tomášikovej ulici v Rimavskej Sobote," konkretizovali kontrolóri s tým, že krajina pôvodu výrobku je uvádzaná Maďarsko.
"Výrobcom je Hajdú-Hús Zrt., Tarnai út, 3381 Pély," dodali.
Ozrejmili, že vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť syntetického farbiva allura červená E129 v množstve 2,3 mg/kg.
"Vyrába sa z synteticky z uhoľného dechtu a ropy. Pre výrobu sa využíva zlúčenina p-credine, u ktorej bola dokázaná karcinogenita na zvieratách," uvádza sa na stránke zdravopedia.sk ohľadom celého radu potravinárskych červených farbív.
"V čase úradnej kontroly bol výrobok vypredaný. Inšpektori nariadili informovať spotrebiteľov," píše sa na oficiálnej stráne Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
E129 - Červená Allura AC
Je z radu červených farbív, ktoré dodávajú pokrmom nielen farbu, ale aj ovocnú chuť. Často sa používajú namiesto amarantu. Vzhľadom k nepresvedčivým výsledkom niektorých štúdií je v mnohých krajinách vrátane SR (EÚ) povolené.
Použitie:
Farbenie salám, múčnikov, dezertov, limonád. Ďalej v krmivách pre zvieratá, kozmetike, liekoch, šampónoch.
Výroba:
Synteticky z uhoľného dechtu a ropy. Pre výrobu sa využíva zlúčenina p-credine, u ktorej bola dokázaná karcinogenita na zvieratách.
Nežiadúce účinky:
Krátkodobé štúdie na myšiach nepreukázali mutagénne účinky ani negatívne vplyvy na ich pokožku. Dlhodobejšie štúdie na potkanoch dokázali, že pri zvýšenej dávke pôsobí farbivo negatívne na schopnosť reprodukcie. Nastal skorší výskyt nádoru lymfatického systému a boli pozorované zmeny ich správania. Môže spôsobovať hyperaktivitu u detí alebo alergické reakcie.
Doplňujúce informácie:
Prípustná denná dávka je 0-7 mg na 1 kg telesnej váhy. Maximálna úroveň v nápojoch 70 mg/l, v jedle 290 mg/l.
zdroj: zdravopedia.sk
Nejde o prvý mäsový výrobok v predaji v Rimavskej Sobote, na ktorý kontrolóri tento týždeň upozornili.

V tamojšej prevádzke supermarketu TESCO našli mäso, infikované nebezpečnou baktériou.
Podľa informácií, ktoré v pondelok 18. decembra zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa SR, ide konkrétne o prevádzku na P. Hostinského 7.

"V rámci úradnej kontroly potravín vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota odber vzorky z mletého bravčového mäsa z Poľska. Výrobcom je spoločnosti Hilton Foods Tychy," uviedli inšpektori.
Spresnili, že vo vyšetrovanej vzorke zistili prítomnosť Salmonelly Agona.
"Výrobok je už po dátume spotreby, na trhu sa už nenachádza," dodali.
Podľa informácií, zverejnených na oficiálnej webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, má baktéria salmonella schopnosť množiť sa aj pri chladničkových teplotách. Dokonca prežíva aj v mrazených potravinách.

"Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo. Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ upozorňujú hygienici.
U infikovaného človeka sa salmonelóza prejavuje vysokými teplotami, nevoľnosťou, zvracaním, kŕtovitými bolesťami, zelenými hnačkami s prímesou krvi. Príznaky nastupujú 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaného jedla.
"Nebezpečná pri ochorení je strata tekutín, najviac sú ohrozené malé deti, seniori a ľudia s oslabenou imunitou," uviedli odborníci.