Kilá tvarohu a pozvárané činky. Ďubeka na ceste za zlatom nik nezastavil

Formu si drží aj v šesťdesiatke.

Dušan Ďubek.Dušan Ďubek. (Zdroj: Archív D. Ďubeka)

HNÚŠŤA. Je majstrom aj vicemajstrom federácie, trojnásobným šampiónom Slovenska a vo vitríne má nemecký i rakúsky pohár spolu s titulom Mr. Symetria za najdokonalejšiu postavu. DUŠAN ĎUBEK sa do histórie domácej kulturistiky zapísal zlatými písmenami a nebyť zlého rozhodnutia, mohol sa pýšiť aj medailou z európskej scény.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skúsený rodák z Hnúšte patrí k starej generácii česko-slovenských kulturistov, na súťažiach sa objavoval po boku Ondreja Žembu, Mariána Prekopa či Milana Rolinca. So železom sa vo svojich 62 rokoch pasuje rovnako ako v mladosti a napriek pokročilému veku by si trúfol opäť vystúpiť na súťažné pódium.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdí, že kulturistika sa za uplynulé dekády posunula horším smerom. Ľudia sa strácajú v množstve súťažných disciplín, trénerom môže byť každý, kto si zaplatí kurz a niektorí športovci v honbe za úspechom ohrozujú svoje zdravie užívaním neprimeraného množstva doplnkov či skúšaním extrémnych postupov.

Viac o predošlej a súčasnej generácii kulturistov, začiatkoch v posilňovni s pozváraným náradím, úspechoch i neduhoch modernej kulturistiky porozprával v rozhovore.

Máte 62 rokov. Ešte stále dvíhate železo?

Jasné, cvičím 4- alebo 5-krát týždenne ako keď som mal 20 rokov.

Vládzete?

Samozrejme, kondične sa cítim veľmi dobre. Hoci výzor je iný, fyzickú kondíciu mám rovnakú ako v mladosti. Sedemdesiate a osemdesiate roky boli pre fitnes a kulturistiku zlatou érou, takže mám skvelé základy.

SkryťVypnúť reklamu

S takou formou by ste sa mohli vrátiť na súťažné pódiá.

Priznám sa, niekedy mi táto myšlienka prebehne po rozume. S trénovaním problém nemám. Zvládol by som aj dvojfázovú prípravu a som si istý, že by som urobil veľmi dobrú formu, ale v mojom veku ma odrádza diéta. Som závislý od čokolády a odopierať si ju dlhé mesiace mi už v mojom veku za medailu nestojí.

Celý váš život sa točí okolo kulturistiky, ale vraj stačilo málo a namiesto činiek by ste trénovali s lyžami a palicami.

To je pravda, skoro sa zo mňa stal zjazdový lyžiar. Generácia detí 70. rokov mala veľa možností na športovanie a aj ja som toho vyskúšal viac. Hral som futbal, kde ma dokonca vybrali do Detvy hrať národnú dorasteneckú ligu.

Viac som sa však venoval lyžovaniu, ktoré v Hnúšti zastrešoval veľmi silný a dobre organizovaný oddiel. Chalani z Tisovca, Brezna i Hnúšte sme pravidelne pretekali na Bánove alebo nad Kokavou. Viacero súťaží v obrovskom slalome som vyhral a medaily som zbieral aj v špeciálnom slalome.

SkryťVypnúť reklamu
Rozhovor Na začiatku boli strieľačky s papekmi a krúžok v pivnici. Tužinského v lete čaká už štvrtá olympiáda Čítajte 

Čo vás napokon zavialo do posilňovne?

Prišla doba kulturistických časopisov, propagovali sa silné a svalnaté telá. Nás mladých chlapcov to zaujalo, chceli sme vyzerať rovnako. Začali sme cvičiť v paneláku v posilňovni, ktorú v priestoroch bývalej sušiarne v roku 1974 založil Jaroslav Benčík s Paľom Garajom.

V malej miestnosti nechýbala podomácky pozváraná lavička s činkou na tlaky, hrazda, jednoručky alebo pozváraná predkopávačka. Dnes existujú hocijaké výmysly, ale my sme makali s na kolene vyrobeným náradím.

Neodradila vás ako mladého chlapca toľká drina?

Nie, kulturistika ma úplne opantala. Tešil som sa na tréningy a bavilo ma skladať si jedálničky. Chceli sme vyzerať ako naše idoly.

Napríklad?

Vtedajšími hviezdami domácej scény boli Minařík, Jastrzebski, Holič, Pek alebo Dantlinger. Oni boli spolu s legendárnym Schwarzeneggerom našimi vzormi.

Stravu ste si skladali sami?

Veľa informačných zdrojov sme nemali, len to, čo nám povedali starší a skúsenejší. Vedeli sme, ktoré jedlá nám pomôžu pri budovaní svalovej hmoty. Jedli sme hovädzinu, kurence, vajíčka, ryžu a zemiaky.

Hlavnou zložkou bol tvaroh, ktorého som za deň dokázal v objemovke spotrebovať aj trištvrte kila. Spomínam si aj na konzervy s veľmi kvalitným rybacím mäsom.

A čo doplnky stravy?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAU4R na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prezentáciou školských odborov chcú podporiť poľnohospodárstvo.

Zamerali sa na budúcich stredoškolákov.


2
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Vpravo Junior Lefevre, vedľa neho René Adler.

Svetová jednotka trénovala v Lučenci.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu