Remeselné pivo aj domáce koláče a syry. Potravinové trhy v Haliči majú podporiť miestnu ekonomiku

Trhy chcú organizovať raz do mesiaca.

Prvý lokálny potravinový trh v Haliči.Prvý lokálny potravinový trh v Haliči. (Zdroj: Jozef Mikuš)

HALIČ. Zhromaždiť miestnych výrobcov a pestovateľov, priniesť kvalitné potraviny, podporiť lokálnu ekonomiku a návštevníkom ponúknuť jedinečný zážitok. Také sú hlavné myšlienky lokálneho trhu, ktorý sa na konci júna konal v Haliči pri Lučenci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vo dvore Csontváryho múzea tak započali tradíciu, ktorá v regióne nemá obdobu.

Z Bratislavy cez Bátovce až do Haliče

Obec Halič, Henrieta Čemanová, Jarmila Smugalová a Milan Kľaga spojili sily s Marcelou Nemcovou a Petrou Molnárovou, ktorá pred dvanástimi rokmi na Slovensko priniesla myšlienky medzinárodného hnutia Slow Food.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

To sa angažuje v ochrane kultúry a miestnych kulinárskych tradícií a zvyšuje povedomie o tom, ako potravinové správanie ovplyvňuje výrobné procesy a ekosystémy. Hnutie tiež presadzuje myšlienku organizovania lokálnych trhov s čistými potravinami vyrábanými a pestovanými bez nadbytočnej chémie, ktoré už na Slovensku majú viacročnú tradíciu.

Prečítajte si aj Projekt lučenského gymnázia pre nadaných študentov má za sebou pilotný ročník Čítajte 

„Takéto trhy sme začali organizovať pred desiatimi rokmi v bratislavskej Starej tržnici, ktoré sa dnes tešia veľkej popularite zo strany predajcov aj kupujúcich. K nim sa postupne pridali Bátovce, Kravany nad Dunajom a teraz Halič,“ ozrejmila Petra Molnárová zo Slow Food Pressburg.

Dodala, že organizátori si predajcov vyberajú. Tí musia spĺňať stanovené podmienky, čím návštevníkom zaručujú kvalitu. Na trhu nie je priestor pre obchodníkov, ktorí predávajú výrobky iných a ľudia preto v stánkoch hovoria priamo s výrobcami.

SkryťVypnúť reklamu

Chcú utužiť komunitný život

Na prvej akcii v Haliči sa zišlo jedenásť výrobcov a pestovateľov. V ponuke boli bylinky, domáce pečivo, vína, syry, remeselné pivá, bylinné sirupy a džemy, čili alebo výrobky z včelieho medu. Trh sa stretol s veľkým záujmom a viacero stánkov bolo po zhruba dvoch hodinách od otvorenia poloprázdnych.

Organizátorka Henrieta Čemanová zdôraznila, že pri zostavovaní dbali na pestrosť, aby sa nestalo, že polovicu ponúkaných produktov bude tvoriť sortiment z rovnakej oblasti.

„Trhy majú návštevníkom priniesť zážitok a utužiť komunitný život. Cieľom nemá byť len podpora výrobcov, ale aj prežitie dopoludnia v príjemnej spoločnosti pri dobrom jedle a nápoji. Chceme, aby sa ľudia v sobotu ráno naraňajkovali priamo na trhu a aby si pri dobrej káve a čaji pohovorili s blízkymi alebo priamo s predajcami,“ poznamenala Čemanová.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujať Novohradskí folkloristi a divadelníci sa spojili. Spoločným programom si pripomenú SNP Čítajte 

K tomu má dopomôcť aj vhodné prostredie. Dvor Csontváryho múzea v Haliči je na to podľa starostu Alexandra Udvardyho ideálny. Počas horúceho dopoludnia ponúka príjemný chládok, ľudia majú k dispozícii kaviareň s terasou a návštevu môžu spojiť s prehliadkou múzea či neďalekého zámku.

„V Haliči sa kedysi organizovali obľúbené jarmoky, takže trhy boli prirodzenou voľbou. Otázkou bolo len zameranie, ale potrebnú inšpiráciu sme našli v Bátovciach. Nechceli sme, aby naše trhy boli len o nakupovaní, ale najmä o príjemne strávenom čase. A areál múzea si takéto komunitné aktivity doslova pýtal,“ vyhlásil Udvardy.

Najprv raz za mesiac, neskôr možno aj častejšie

Trhy s podobnou myšlienkou by sa mohli organizovať aj na ďalších miestach Novohradu. Petra Molnárová zo Slow Food Pressburg však upozornila, že výber vhodnej lokality je dôležitý, pretože organizátori na jednom mieste koncentrujú najlepšiu kvalitu z daného územia.

„Keby sa konal v každej druhej obci, tak by sme trhovníkov nútili kočovať, čo nie je náš zámer. Práve naopak, do jedného trhu chceme vytiahnuť to najlepšie z regiónu. Spoluprácam sme však vždy otvorení, pretože môžeme nájsť aj inú formu podujatia.“

Kapacita dvora je zhruba 25 stánkov a noví záujemcovia o sebe môžu dať vedieť. Priestor majú aj pestovatelia a záhradkári. Predajcovia musia splniť kritériá, ktorými sa zaručí kvalita, potravinová čistota a spojitosť s regiónom.

Nevynechajte Pravidelné cestovanie do Maďarska by malo byť jednoduchšie, z juhu Slovenska plánujú nové spoje Čítajte 

„Trh je zameraný na potraviny, ale budeme akceptovať, ak jeden či dva stánky ponúkanu iný sortiment. Musí však súvisieť s potravinami,“ podotkla Čemanová. „Napríklad v Haliči je tradícia ľudového hrnčiarstva a ľanového súkna, takže napríklad vrecúška, utierky alebo hrnčeky by si tu našli miesto,“ doplnila spoluorganizátorka Jarmila Smugalová.

Organizátori chcú potravinový trh v Haliči usporadúvať pravidelne vždy v poslednú sobotu v mesiaci, no ak bude dostatočný záujem, môže sa konať aj častejšie. Jarmok budú organizovať počas celého roka, takže sortiment bude kopírovať možnosti a ponuku konkrétnej sezóny. Najbližší sa vo dvore Csontváryho múzea uskutoční 27. júla.

Práca

Ilustračná snímka.

Nezamestnanosť v Trenčianskom okrese bola druhá najnižšia na Slovensku.


TASR
Ilustračné foto.

Občanov vo veku nad 50 rokov z evidencie ubudlo.


TASR
Súvisiace témy: Zdravá strava, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  2. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  6. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  7. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 379
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 561
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 854
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 245
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 149
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 375
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 395
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 608
  1. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (10)
  2. Milan Buno: Adela Vinczeová: Príbeh o výnimočnej žene, ktorá išla proti tradičnému a posúvala veci dopredu | 7 knižných tipov
  3. Monika Albertiová: Kradol som. Pán Glück, až tak? Alebo ako sa rodí spravodlivosť v Chujave
  4. Michael Achberger: Malý účinok, veľké sľuby: pravda o karnitíne
  5. Martin Fronk: Prúty kráľa, naivita národa: Prečo sú v našej ríši rozbroje dôležitejšie ako chlieb?
  6. Vladimír Krátky: Fico : „ Zadarmo nepôjde žiadna smrtiaca pomoc na Ukrajinu ! “
  7. Katka Želinská: Hĺbky a hlbiny
  8. Martin Sečkár: Sklenený Strop
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 591
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 269
  3. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 9 720
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 523
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 346
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 6 107
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 827
  8. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 5 071
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Slovensko sa v čase, keď sa snaží konsolidovať verejné financie, chystá prijať zákon, ktorý štát pripraví o desiatky miliónov eur ročne.


Skupina AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna, dosiahla v prvých troch štvrťrokoch 2025 historicky najlepšie výsledky.


Ilustračné foto: Poltár.

Muž si spočiatku vôbec neuvedomil, že je bodnutý.


Práce na R2 Kriváň - Mýtna vrcholia.

Finálna fáza vrcholí.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu