FIĽAKOVO. Odhadom okolo osemsto návštevníkov zavítalo na hrad Fiľakovo počas popoludnia druhej júnovej soboty (14. 6.). Prilákali ich populárne Fiľakovské hradné hry, ktoré tento rok oslávili štvrťstoročnicu.
Podujatie sa na scénu vrátilo po ročnej prestávke zapríčinenej zlým počasím.
„V každom ročníku máme inú tému. Tentokrát je to gastronómia a tri skupiny pripravili pre návštevníkov ochutnávku dobových jedál,“ zhrnula Viktória Tittonová, riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove.
Dobovú gastronómiu predstavili skupiny Vir Fortis, Defensores a Amis.
„Venujeme sa stredovekej kuchyni, rekonštruujeme 14. storočie. Dnes sme si pripravili päť receptov – placky kvasené kefírom, krkovičku na víne, šalát z kyslej kapusty na sladko s mandľami a hrozienkami, plnené placky a kašu, ktorá bola najtypickejším jedlom stredoveku,“ vymenovala Simona Albertová zo skupiny Amis s tým, že sa pri varení sa snažia dodržiavať postupy prípravy podľa zachovaných dobových opisov.
„Stredovekú kuchyňu propagujeme na akciách doma aj v zahraničí. Stretávame sa s rôznymi reakciami, ale väčšinou sú pozitívne, keďže na podujatiach varíme už vyšperkované recepty. Reakcie blízkych, ktorí ochutnávajú ešte len naše pokusy, už také pozitívne nie sú,“ smiala sa Albertová.
Voňalo to aj pri stánku domácej skupiny Defensores, kde navarili pirohy plnené jahňacím mäsom či chlebové šišky.
Milovníkov sladkého potešili aj tradičnou tureckou cukrovinkou lokum „Fiľakovský hrad bol takmer 40 rokov v područí Turkov a bol centrom fiľakovského sandžaku, čo bol v podstate okres,“ ozrejmil Patrik Kasza zo skupiny Defensores.

Ich hlavným lákadlom bolo diviačie stehno s višňovou, takzvanou čiernou omáčkou. „Pri varení sa snažíme postupovať tradične, ale kanca sme kopijou nezabili,“ zažartoval Kasza.
V programe si aj tento rok našli to svoje deti, mládež aj dospelí. Tí mohli obdivovať sokoliarske predstavenie, chodúľové divadlo, vojenský tábor, brnenie a zbrane, koncert historickej hudby či interaktívne rozprávkovo-šermiarske predstavenie.
Pripravené boli aj tvorivé dielne a vypaľovanie keramiky. Organizátori aj s pomocou Fondu na podporu kultúry národnostných menších, BBSK a OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie program zamerali nielen na zábavu, ale aj na doplnenie si informácií o histórii Fiľakova a okolia.
„Jedna zo skupín napríklad priblížila viac o gaštanoch, ktoré sa k nám spolu s mnohými druhmi ovocia dostali vďaka Turkom. V Bebekovej veži sú zase pripravené komentované prehliadky k dočasnej výstave Poklady Novohradu,“ dodala Tittonová.
