Lukáš sa zo Švajčiarska vrátil domov. Ponúka zážitok, za ktorým ľudia cestujú stovky kilometrov

Aj halušky sa dajú pripraviť inak.

Reštauráciu Lukáša Heusera navštevujú hlavne ľudia mimo Lučenca.Reštauráciu Lukáša Heusera navštevujú hlavne ľudia mimo Lučenca. (Zdroj: Archív Origin)

Na tanieri dostanú malú porciu, no aj tak za unikátnym jedlom cestujú stovky kilometrov. Lučenec je už vyše dva roky cieľovou destináciou mnohých Slovákov i návštevníkov spoza hraníc. Dôvodom je reštaurácia s ponukou zážitkovej gastronómie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stoja za ňou manželia Lukáš a Dominika Heuserovci, ktorí sa domov vrátili po rokoch strávených vo Švajčiarsku, aby si v rodisku otvorili vlastný biznis v priestoroch historickej smaltovne.

Kým Dominika má na starosti chod podniku, Lukáš kraľuje v kuchyni. Lučenčan vyštudoval stavebnú strednú školu, po ktorej odišiel do zahraničia. Na brigáde v reštaurácii najprv umýval taniere, postupne sa vypracoval až na pomocnú ruku šéfkuchára. Vo Švajčiarsku si spravil kuchársku školu a učil sa od najlepších.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes v Lučenci ponúka zážitkovú gastronómiu v reštaurácii Origin, ktorú za dva roky fungovania pozitívne ohodnotili domáci aj svetoví gastronomickí sprievodcovia. LUKÁŠ HEUSER v nej tvorí len z miestnych sezónnych surovín a s minimálnym odpadom.

Tvrdí, že aj tradičné bryndzové halušky sa dajú spracovať v štýle fine dining, stačí len dostatok originality a kreativity.

V júni uplynuli dva roky od otvorenia reštaurácie. Verili ste, že vydržíte na gastro trhu?

To určite áno. Nešli sme do toho len na ročnú skúšku. Vedeli sme však, že netreba zaspať, a preto sme neustále pracovali. Tie dva roky ubehli ako dva týždne.

Prekvapil vás malý lučenský trh záujmom o zážitkovú gastronómiu?

Úprimne povedané, u Lučenčanov sa netešíme až takej priazni, akú by sme chceli. Našimi klientmi sú skôr návštevníci z ostatných kútov Slovenska a zo zahraničia. Niektorí si k nám nájdu cestu, ale zhruba tri štvrtiny mesta o nás možno ani nevedia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si to vysvetľujete?

Neviem. Možno sa domáci tohto konceptu boja, alebo nechcú skúsiť niečo nové. Idú radšej na pizzu, hamburger alebo iné obľúbené a hlavne rýchle jedlá, zatiaľ čo u nás ponúkame zážitok na celý večer. Je to trochu paradox, ale pri otvorení sme vedeli, že si budeme musieť vytvoriť klientelu po celom Slovensku, lebo inak sa v malom Lučenci neuživíme.

Nemôže domácich odrádzať cena, keď jeden človek za sedemchodovú degustačnú večeru zaplatí 60 eur?

Určite to môže byť rozhodujúce. Uvedomujeme si, že pohľad na cenu a veľkosť porcie môže niekoho odradiť, no ak si všetko detailne rozpočítame, tak v Lučenci a okolí sme v pomere „cena, výkon“ na veľmi rozumnej sume.

Pri otvorení sme rátali s tým, že zákazníci sa k nám nebudú vracať každý večer. Menu zážitkovej večere sa snažíme obmieňať na mesačnej báze, takže máme klientov, ktorí sa k nám vracajú každý mesiac, ale aj takých, ktorí prídu raz za štvrťrok, rok alebo pri špeciálnych príležitostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Vyštudovali ste stavebnú strednú školu, po ktorej ste pracovali v parašutistickej firme vo Švajčiarsku. Vtedy by ste si asi nepomysleli, že budete mať reštauráciu so zážitkovou gastronómiou.

Veru tak. Ako mladý chalan som chcel zo Slovenska ujsť, preto som si našiel prácu vo Švajčiarsku. Parašutistická firma však fungovala len cez leto, tak som cez zimu začal brigádovať v horskej reštaurácii.

Začal som umývaním riadu, ale chcel som sa učiť a hlavný šéfkuchár ma preto v ďalšej sezóne postavil k sporáku. Varenie ma chytilo za srdce, vo Švajčiarsku som absolvoval trojročnú kuchársku školu a pracoval v reštauráciách až som sa postupne vypracoval na pozíciu pravej ruky šéfkuchára.

Mohlo by vás zaujať Počítajú zvuky lesa, sledujú obrazce. Špeciálna terapia môže pomôcť pri strese i rakovine Čítajte 

Chceli ste ujsť, ale napokon ste sa vrátili domov.

Áno. Narodila sa nám dcéra, ktorú sme chceli vychovať doma. Manželka mala skúsenosti s manažovaním hotela a jeho reštaurácie, tak sme si v Lučenci z našetrených peňazí otvorili vlastný podnik. Jeho názov Origin (po slovensky pôvod – pozn. red.), má odrážať náš návrat domov.

Hovorí sa, že podnikať v gastre je na Slovensku ťažké. Aká je vaša skúsenosť?

Bohužiaľ, je to ťažké, ale ak podnikáte čestne, neklamete zákazníka ani zamestnancov a pre svoj podnik robíte naplno, tak sa to dá zvládnuť. Našťastie, účtovníctvo, byrokraciu a marketing má na starosti manželka Dominika, na mne je všetko ostatné.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CBD39 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Na pultoch obchodov bolo v tomto roku 40,4 percenta slovenských potravín.


TASR
Lekárky pre dlhodobé výsledky odporúčajú aj prekopanie životného štýlu.

Dôvodom bolo zníženie cien obilnín, cukru a rastlinných olejov.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  4. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  1. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  4. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  5. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  6. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 16 715
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 9 808
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 8 152
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 491
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 103
  6. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 4 732
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 4 456
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 367
  1. Rado Surovka: Fico nevykostí len KDH
  2. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - Kapitola 14
  3. Radoslav Záhumenský: Považská Bystrica, ako ju (ne)poznáte: fontány, umenie, rieka a srdce mesta
  4. Marek Tocimák: Súdny Deň
  5. Ivan Čáni: Bla – bla – bla Blaha.
  6. Ľuboš Vodička: Slovansko-avarská pospolitosť na pohrebisku v Devínskej Novej Vsi
  7. Jan Pražák: Vyprávěn zrakově postižené ženy
  8. Vladimír Bojničan: V čom tu dnes máme problém, alebo kde je pes zakopaný
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 190 082
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 8 889
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 524
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 944
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 6 255
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 648
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 432
  8. Miroslav Ferkl: Jaro na Hrad 3 515
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Reštauráciu Lukáša Heusera navštevujú hlavne ľudia mimo Lučenca.

Aj halušky sa dajú pripraviť inak.


2
Ilustračné foto.

Obcou na juhu stredného Slovenska otriasla obrovská tragédia.


3

Slovensko sa v týchto týždňoch stalo futbalovým srdcom Európy.


Stará škola Kokava

Uvedie novú výstavu o skle, koncert Katky Koščovej, letné kino a ďalšie sprievodné podujatia


  1. Rado Surovka: Fico nevykostí len KDH
  2. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - Kapitola 14
  3. Radoslav Záhumenský: Považská Bystrica, ako ju (ne)poznáte: fontány, umenie, rieka a srdce mesta
  4. Marek Tocimák: Súdny Deň
  5. Ivan Čáni: Bla – bla – bla Blaha.
  6. Ľuboš Vodička: Slovansko-avarská pospolitosť na pohrebisku v Devínskej Novej Vsi
  7. Jan Pražák: Vyprávěn zrakově postižené ženy
  8. Vladimír Bojničan: V čom tu dnes máme problém, alebo kde je pes zakopaný
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 190 082
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 8 889
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 524
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 944
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 6 255
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 648
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 432
  8. Miroslav Ferkl: Jaro na Hrad 3 515
  1. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  3. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  4. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  5. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  6. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  7. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  8. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu