Lukáš sa zo Švajčiarska vrátil domov. Ponúka zážitok, za ktorým ľudia cestujú stovky kilometrov

Aj halušky sa dajú pripraviť inak.

Reštauráciu Lukáša Heusera navštevujú hlavne ľudia mimo Lučenca.Reštauráciu Lukáša Heusera navštevujú hlavne ľudia mimo Lučenca. (Zdroj: Archív Origin)

Na tanieri dostanú malú porciu, no aj tak za unikátnym jedlom cestujú stovky kilometrov. Lučenec je už vyše dva roky cieľovou destináciou mnohých Slovákov i návštevníkov spoza hraníc. Dôvodom je reštaurácia s ponukou zážitkovej gastronómie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stoja za ňou manželia Lukáš a Dominika Heuserovci, ktorí sa domov vrátili po rokoch strávených vo Švajčiarsku, aby si v rodisku otvorili vlastný biznis v priestoroch historickej smaltovne.

Kým Dominika má na starosti chod podniku, Lukáš kraľuje v kuchyni. Lučenčan vyštudoval stavebnú strednú školu, po ktorej odišiel do zahraničia. Na brigáde v reštaurácii najprv umýval taniere, postupne sa vypracoval až na pomocnú ruku šéfkuchára. Vo Švajčiarsku si spravil kuchársku školu a učil sa od najlepších.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes v Lučenci ponúka zážitkovú gastronómiu v reštaurácii Origin, ktorú za dva roky fungovania pozitívne ohodnotili domáci aj svetoví gastronomickí sprievodcovia. LUKÁŠ HEUSER v nej tvorí len z miestnych sezónnych surovín a s minimálnym odpadom.

Tvrdí, že aj tradičné bryndzové halušky sa dajú spracovať v štýle fine dining, stačí len dostatok originality a kreativity.

V júni uplynuli dva roky od otvorenia reštaurácie. Verili ste, že vydržíte na gastro trhu?

To určite áno. Nešli sme do toho len na ročnú skúšku. Vedeli sme však, že netreba zaspať, a preto sme neustále pracovali. Tie dva roky ubehli ako dva týždne.

Prekvapil vás malý lučenský trh záujmom o zážitkovú gastronómiu?

Úprimne povedané, u Lučenčanov sa netešíme až takej priazni, akú by sme chceli. Našimi klientmi sú skôr návštevníci z ostatných kútov Slovenska a zo zahraničia. Niektorí si k nám nájdu cestu, ale zhruba tri štvrtiny mesta o nás možno ani nevedia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako si to vysvetľujete?

Neviem. Možno sa domáci tohto konceptu boja, alebo nechcú skúsiť niečo nové. Idú radšej na pizzu, hamburger alebo iné obľúbené a hlavne rýchle jedlá, zatiaľ čo u nás ponúkame zážitok na celý večer. Je to trochu paradox, ale pri otvorení sme vedeli, že si budeme musieť vytvoriť klientelu po celom Slovensku, lebo inak sa v malom Lučenci neuživíme.

Nemôže domácich odrádzať cena, keď jeden človek za sedemchodovú degustačnú večeru zaplatí 60 eur?

Určite to môže byť rozhodujúce. Uvedomujeme si, že pohľad na cenu a veľkosť porcie môže niekoho odradiť, no ak si všetko detailne rozpočítame, tak v Lučenci a okolí sme v pomere „cena, výkon“ na veľmi rozumnej sume.

Pri otvorení sme rátali s tým, že zákazníci sa k nám nebudú vracať každý večer. Menu zážitkovej večere sa snažíme obmieňať na mesačnej báze, takže máme klientov, ktorí sa k nám vracajú každý mesiac, ale aj takých, ktorí prídu raz za štvrťrok, rok alebo pri špeciálnych príležitostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Vyštudovali ste stavebnú strednú školu, po ktorej ste pracovali v parašutistickej firme vo Švajčiarsku. Vtedy by ste si asi nepomysleli, že budete mať reštauráciu so zážitkovou gastronómiou.

Veru tak. Ako mladý chalan som chcel zo Slovenska ujsť, preto som si našiel prácu vo Švajčiarsku. Parašutistická firma však fungovala len cez leto, tak som cez zimu začal brigádovať v horskej reštaurácii.

Začal som umývaním riadu, ale chcel som sa učiť a hlavný šéfkuchár ma preto v ďalšej sezóne postavil k sporáku. Varenie ma chytilo za srdce, vo Švajčiarsku som absolvoval trojročnú kuchársku školu a pracoval v reštauráciách až som sa postupne vypracoval na pozíciu pravej ruky šéfkuchára.

Mohlo by vás zaujať Počítajú zvuky lesa, sledujú obrazce. Špeciálna terapia môže pomôcť pri strese i rakovine Čítajte 

Chceli ste ujsť, ale napokon ste sa vrátili domov.

Áno. Narodila sa nám dcéra, ktorú sme chceli vychovať doma. Manželka mala skúsenosti s manažovaním hotela a jeho reštaurácie, tak sme si v Lučenci z našetrených peňazí otvorili vlastný podnik. Jeho názov Origin (po slovensky pôvod – pozn. red.), má odrážať náš návrat domov.

Hovorí sa, že podnikať v gastre je na Slovensku ťažké. Aká je vaša skúsenosť?

Bohužiaľ, je to ťažké, ale ak podnikáte čestne, neklamete zákazníka ani zamestnancov a pre svoj podnik robíte naplno, tak sa to dá zvládnuť. Našťastie, účtovníctvo, byrokraciu a marketing má na starosti manželka Dominika, na mne je všetko ostatné.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CBD39 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Ilustračné foto

Dočasne pozastavili vývoz od konkrétneho producenta.


SITA 1
Ilustračná snímka.

Rakúsko potrebuje pokračovať v plnení rozpočtu a ozdraviť verejné financie.


TASR
Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Novohrad

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  1. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025?
  2. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  5. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  6. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  7. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 539
  2. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 935
  3. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 083
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 529
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 448
  6. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 090
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 034
  8. Live: Známe mená aj objavy. Ktoré firmy získajú cenu FéliX 2025? 2 137
  1. Ján Valchár: Prvá krajina, ktorá splní green deal (aľkogóliky gďe?)
  2. Človek v ohrození: Libanon: keď je elektrina luxusom
  3. Jana Reková: Malé tornádo v knižnici
  4. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  5. Dada Vozáriková: Podarí sa nám už konečne v Írsku kempovať v prírode? (+ video)
  6. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme!
  7. Robert Štepaník: diel 135 - shorts / Východ verzus Západ - Brutalita verzus Absurdita
  8. Jolana Čuláková: Napíš odkaz ruskému veľvyslancovi na Slovensku
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 734
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 852
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 278
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 7 495
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 7 478
  6. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 768
  7. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 3 963
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 3 440
  1. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  2. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  3. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  4. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  5. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  6. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  7. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  8. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu