Napriek tomu v lučenskej nemocnici zaznamenali niekoľko prípadov priotrávenia. „Neboli to klasické otravy hubami, pretože v tomto roku rastie veľa jedlých húb. Ošetrili sme piatich pacientov, ktorí k nám prišli s ťažkosťami po požití hríbov. Viackrát ich zohrievali a práve to bolo príčinou vzniku zažívacích ťažkostí. Pacienti po požití takto pripravených húb dostali hnačku a zvracali. Chcem ľudí upozorniť na to, že aj jedlé huby môžu spôsobiť ťažkosti, ak sú nesprávne skladované, napr. v igelitových vreckách. Nemali by byť skladované v teple, lebo sa zdusia a nemôžu sa opakovane zohrievať. Huby by sa mali radšej spracovať a zamraziť na mínus 18 stupňov,“ hovorí primár interného oddelenia NsP v Lučenci MUDr. Karol Mičko.
Autor: - pem -