Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Umenie Tibora Kobličeka poznajú po celom svete

Prvú fujaru vyrobil pred 32 rokmi. Vzorom mu boli majstri Kubincovci z Utekáča, ktorých chválili v mnohých chotároch. Ich fujary mali čisté tóny. Okrem toho, že ich vedeli vyrábať, vedeli na nich aj parádne hrať. Vtedy si majster Tibor Kobliček z Turičiek


povedal, že on veru bude lepší. Predsavzatie sa mu splnilo. Má neuveriteľne šikovné ruky a vie zhotoviť takmer všetky hudobné nástroje. Jeho umenie poznajú po celom svete. Naposledy vystupoval na Tajwane na Medzinárodnom fóre etnomuziológie.
„Sprevádzali ma bratia Muchovci. Sú to vynikajúci speváci. Publikum nám tlieskalo. Terchovská muzika zožala úspech,“ hovorí majster. Slovenský folklór reprezentovali píšťalky, drumble, gajdy, heligónky a fujary. „Môjmu srdcu najbližšia je ninera. Hrávali na nej hudobníci pred tisíckami rokov. Ja som ju vzkriesil. Staručkú nineru som si požičal z popradského múzea. Podľa nej som zmajstroval novú. Má prekrásny hlas. Ale na Tajwane mali úspech najmä fujary,“ objasňuje majster. Ľudovým umením zviditeľnil nielen svoju dedinu, ale aj celé Slovensko v Nemecku, Anglicku, Taliansku, v bývalej Juhoslávii, v Egypte, Španielsku, Japonku, Holansku... „Na Japonsko spomínam s úsmevom na tvári. Letel som so súborom Šarišan. Do lietadla sa zmestilo 600 ľudí, teda dva razy toľko, ako má naša dedina. Prídeme do Japonska a každý sa nám klaňal. Organizátori ma milo prekvapili. Nad javiskom visela moja podobizeň. Mám takmer dva metre, ale ten plagát mal raz toľko. Paráda! Do smiechu mi však nebolo pri obede. Darmo, Slováci a paličky sa nemajú radi.“ Dobrý majster vraj nikdy nie je so sebou spokojný. Stále sa má čomu priúčať. Majster Kobliček to dobre vie. Spod jeho rúk vychádzajú stále kvalitnejšie nástroje. Pred rokmi chodil po Slovensku a vypytoval sa, akú najdlhšiu trombitu u nás vyrobili. Keď sa dozvedel, že najdlhšia trúba, ktorou kedysi pastieri na Liptove vysielali správy do doliny, má šesť metrov, zaumienil si, že on zhotoví väčšiu. Zašiel do hory, zoťal smrek a vyrobil osem a pol metrovú trombitu. „Poriadne som sa pri nej zapotil. Vystavujú ju v bratislavskom múzeu ako unikát,“ usmeje sa majster. Nie nadarmo sa však hovorí, že doma nikto nie je prorokom. „Hoci to už bolo dávnejšie, stále neviem zabudnúť na slová, ktoré sa ma veľmi dotkli. Šplechla mi ich do tváre blízka suseda. Vraj ma len akési naťahovanie gájd preslávilo vo svete,“ posťažuje si majster z Turičiek. Ako jediný u nás vyrába gajdy komplexne. Na ich výrobu je potrebná kvalitná koža z kozľaťa. Najlepšie je z ročného. Aby boli gajdy dobré, ich výrobca musí ovládať až päť remesiel: mäsiarčinu, musí mať znalosti zo spracovania kože, sústružníctvo, klampiarstvo a rezbárstvo.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

Pandemická situácia na Slovensku sa stále zlepšuje, hoci sa pozitívny trend spomalil.

V ďalších okresoch nášho regiónu sa pandemická situácia nezlepšila.


(rv) a 1 ďalší 6 h
Symbolickým prestrihnutím pásky slávnostne odovzdali vynovené dieľnw v Strednej odbornej škole vo Fiľakove Pásku prestrihli (zľava: riaditeľ školy Attila Varga,riaditeľ odboru školstva Úradu BBSK Miroslav Martiš, predseda BBSK Ján Lunter a primátor Fiľakova Attila Agócs.

Môže sa pochváliť špičkovými dielňami, vďaka nim žiakov lepšie pripraví pre trh práce.


(rv) 8 h
Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote

Cieľom podujatia je propagácia a popularizácia archeológie v regióne Gemer-Malohont.


TASR 9 h
Ilustračné foto.

Po zrušení odberových miest budú musieť Tisovčania pre absolvovanie antigénového testu dochádzať do susedných miest.


TASR 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


14 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?