Muštáreň vyrástla v areáli bývalej základnej školy v budove skladu paliva. K nej pristavili ešte sušiareň ovocia, takže prvá sladká šťava v muštárni vytekala už minulý týždeň. „Teraz drvíme asi 2 - 3 dni v týždni. Ak sa urodí viac ovocia a bude väčší záujem ľudí, bez problémov budeme drviť a lisovať aj celý týždeň. Výhodou je, že ľudia si tu mušt môžu aj pasterizovať. V takom stave vydrží pri dobrom uskladnení aj rok. Sadov máme veľa, no ľudia svoju úrodu väčšinou pália. Je to škoda, pretože alkohol robil vždy len zlo. Jablkový mušt je zdravý, nemusí sa vôbec dosladiť a chutí deťom aj dospelým,“ hovorí starosta Málinca Igor Čepko. „Mal som veľa jabĺk a tak som chcel vyskúšať málinskú muštáreń. Vylisoval som si 20 vriec jabĺk. Mám 6 vnúčat, ktoré stále pýtajú džús a tak teraz môžu piť kvalitný zdravý mušt,“ tvrdí Július Katona z Hradišťa. V týchto dňoch ešte dokončujú pec na sušenie ovocia a potom si kvalitu málinskej muštárne možno vyskúšate aj vy.