že keď je v sude nadlávená kapusta, v chlieve kvičí prasa a pivnica je plná zemiakov, nejako už zimu prežijeme. Pamätám sa, že starká krájala kapustu vo vani. Tak to robím dodnes aj ja, aj keď zakladám oveľa menej kapusty. Starká pridávala do kapusty soľ, celé korenie a bobkový list len tak od oka. Až kým nebola celá vaňa plná. Potom sa všetko poriadne premiešalo, aby sa pustila šťava a nechalo sa to postáť do druhého dňa. Nakladalo sa do veľkej drevenej kade a kapusta sa tlačila nohami. Kaďa sa ešte pred použitím musela nechať napučať. Naliala sa do nej voda a čakalo sa, až kým neprestala pretekať. Pred dlávením kapusty si celá rodina riadne vyumývala nohy. Ten, kto si ich neumyl, tak si umyl nohy v kapuste. Starká si vysúkala sukňu a tlačila kapustu presne tak, ako Anička vo filme Pacho - hybský zbojník. Na začiatku jej zo suda trčala iba hlava. Keď bol sud plný, prikryl sa doskami a zaťažil kameňom z potoka. Prvé dni sa kapusta nechávala v teplejšej miestnosti, aby lepšie kvasila, až potom sa dala do chladu. U nás sa vtedy zakladala kapusta aj pre 3 – 4 rodiny naraz. Boli to naše malé hody. Ten, kto si potreboval umyť nohy, prišiel tlačiť kapustu. No dlávenie nepozostávalo iba z práce, ale často sa aj spievalo a klebetilo. A my ako malé deti sme robili neplechu. V jednu zimu sme našli v komore pálenku a pamätám sa, že sme si z nej aj poriadne uchlipli,“ spomína si Jelka. „Kapusta bola našim tradičným jedlom. Často sme navarili zemiaky a k nim pridali kyslú kapustu. Bola našim jediným vitamínom proti chorobám a chrípke. Zimu sme voľakedy naozaj prežívali iba na kapuste a zemiakoch. Aj môj starý otec, ktorý kedysi cestoval za prácou do Ameriky. Starká mu na loď nabalila v pohároch kapustu. Aj takto sa bránil proti skorbutu – nedostatku vitamínu C. Na lodi bola kapusta rovnako dôležitá ako kormidlo. Kapusta na našom stole nikdy nechýba na Vianoce. Pomiešaná s hubami a klobásou. Vraví sa, že kapusta sa musí zohrievať vždy v celom hrnci. Vraj až na piatykrát je najlepšia, no ja to neviem posúdiť, pretože u nás kapustnica vydrží najviac dva dni,“ dodala Jelka Karáseková.