Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Keď boli zemiaky v pivnici a kapusta v sudoch, mohla prísť zima

Naše babky spomínajú, že starší ľudia sa voľakedy báli krutej a dlhej zimy. Neraz sa na ňu pripravovali už od jari. Jelka Karáseková z Uderinej prežila detstvo v Točnici a doteraz si veľmi dobre pamätá na slová svojej babky. „Moja starká vždy vravievala,

že keď je v sude nadlávená kapusta, v chlieve kvičí prasa a pivnica je plná zemiakov, nejako už zimu prežijeme. Pamätám sa, že starká krájala kapustu vo vani. Tak to robím dodnes aj ja, aj keď zakladám oveľa menej kapusty. Starká pridávala do kapusty soľ, celé korenie a bobkový list len tak od oka. Až kým nebola celá vaňa plná. Potom sa všetko poriadne premiešalo, aby sa pustila šťava a nechalo sa to postáť do druhého dňa. Nakladalo sa do veľkej drevenej kade a kapusta sa tlačila nohami. Kaďa sa ešte pred použitím musela nechať napučať. Naliala sa do nej voda a čakalo sa, až kým neprestala pretekať. Pred dlávením kapusty si celá rodina riadne vyumývala nohy. Ten, kto si ich neumyl, tak si umyl nohy v kapuste. Starká si vysúkala sukňu a tlačila kapustu presne tak, ako Anička vo filme Pacho - hybský zbojník. Na začiatku jej zo suda trčala iba hlava. Keď bol sud plný, prikryl sa doskami a zaťažil kameňom z potoka. Prvé dni sa kapusta nechávala v teplejšej miestnosti, aby lepšie kvasila, až potom sa dala do chladu. U nás sa vtedy zakladala kapusta aj pre 3 – 4 rodiny naraz. Boli to naše malé hody. Ten, kto si potreboval umyť nohy, prišiel tlačiť kapustu. No dlávenie nepozostávalo iba z práce, ale často sa aj spievalo a klebetilo. A my ako malé deti sme robili neplechu. V jednu zimu sme našli v komore pálenku a pamätám sa, že sme si z nej aj poriadne uchlipli,“ spomína si Jelka. „Kapusta bola našim tradičným jedlom. Často sme navarili zemiaky a k nim pridali kyslú kapustu. Bola našim jediným vitamínom proti chorobám a chrípke. Zimu sme voľakedy naozaj prežívali iba na kapuste a zemiakoch. Aj môj starý otec, ktorý kedysi cestoval za prácou do Ameriky. Starká mu na loď nabalila v pohároch kapustu. Aj takto sa bránil proti skorbutu – nedostatku vitamínu C. Na lodi bola kapusta rovnako dôležitá ako kormidlo. Kapusta na našom stole nikdy nechýba na Vianoce. Pomiešaná s hubami a klobásou. Vraví sa, že kapusta sa musí zohrievať vždy v celom hrnci. Vraj až na piatykrát je najlepšia, no ja to neviem posúdiť, pretože u nás kapustnica vydrží najviac dva dni,“ dodala Jelka Karáseková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 455
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 347
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 060
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 412
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 987
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 159
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 693
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 375
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 293
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 558
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Novohrad - aktuálne správy

BKM Lučenec.

Do Lučenca pricestuje Handlová.

4 h

Pri dopravnej nehode vyhasol život 37-ročného muža z okresu Rimavská Sobota.

7 h
Kontajnery budú futbalistom slúžiť ako šatne.

Priestory sa budú môcť využívať aj na iné účely.

10 h
Vo Diľakove majú vlatné potvrdenia o vykonaní testu.

Vo Fiľakove konali rýchlo, aby testovanie prebehlo hladko.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

7 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

12 h

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

20. jan

Už ste čítali?