Ušetríte si prácu. Alebo nebudete mať na Vianoce kapra. Ak ho však máte, dajte sa do neho. Celý rituál začína vylúčením manželky z akcie a hneď na to veľkou ranou dajte rodine na známosť, že ste chlap – čo na tom, že vás všetci v tej chvíli znenávidia? Potom prerežte úzkym nožom chrbticu kapra za hlavou. Niekto následne zbaví kapra šupín (vy nie, ak ste si vylovili bezšupinatého), iný sa vrhne na dlhý rez bruchom. Pozor, nezarežte príliš, aby ste nezasiahli žlč. (Kaprovu, nie svokrinu!) Pekne vyvrhnite všetky vnútornosti a dajte ich bokom, neskôr ich preberiete do polievky. Na orezávanie plutvičiek a plutiev potrebujete poriadne ostrý nôž, takže pozor na prsty! Plutvy (prípadne i svoje prsty) vyhoďte – ak teda nepatríte medzi fajnšmekrov, čo ich (plutvy, nie prsty, preboha!) osmažené na masle pojedajú. Kapra je dobré obrúsiť, najmä ak je lysec. A pozor, blížite sa ku koncu krvavého rituálu! Stačí už len odrezať hlavu a schovať ju na polievku a naporciovať kapra na plátky. Štafetu potom prenechajte manželke, prípadne svokre, alebo priateľke, ktorá pokračuje vo vianočnom, už nekrvavom kaprom rituáli.
Autor: ag